Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

Stary Rynek 2 – nowa restauracja inspirowana Łodzią lat 20.

Stary Rynek 2 – nowa restauracja inspirowana Łodzią lat 20.

Macie ochotę na kulinarną wędrówkę w czasie? Oto mieszczański dom z okresu międzywojennego, a w kuchni pasztet z gęsiny, zupa chlebowa czy pieczony jesiotr – dania inspirowane przepisami z dawnych...

Ostatni weekend Wielkiego Święta Pizzy

Ostatni weekend Wielkiego Święta Pizzy

Przyznajcie się, kto z was nie próbował jeszcze festiwalowej pizzy? Ostatni moment by nadrobić zaległości – warto, bo naprawdę jest w czym wybierać.

Łódzka Kuchnia Regionalna - nasza nowa książka!

Łódzka Kuchnia Regionalna - nasza nowa książka!

Nakładem Domu Wydawniczego Księży Młyn ukazała się właśnie nasza nowa książka kucharska – Łódzka Kuchnia Regionalna. Kulinarna wyprawa po smakach regionu jest kontynuacją wydanej dwa lata temu...

You are here:
Today isniedziela,25luty,2018

Kuchnia czterech kultur w Analogii

Share

Analogia

Coraz więcej restauracji wprowadza do swojej oferty dania, które dawno temu jadało się w Łodzi. Analogia robi to już od 7 lat.


Restauracja Analogia powstała w 2007 r. Mieczysława Zynera (jej właściciela) do propagowania łódzkiej kuchni w wydaniu polskim, żydowskim, niemieckim i rosyjskim namówił jego przyjaciel, Witold Knychalski, pomysłodawca Festiwalu Dialogu Czterech Kultur. Główna idea zdeterminowała nie tylko menu, ale również wystrój i położenie lokalu.

Analogia

Niewielkie sale Analogii przywodzą na myśl przytulne, mieszczańskie saloniki pełne oryginalnych obrazów, pamiątek i bibelotów. Zarówno w aranżacji, jak i menu znalazł się miejsce dla każdej z kultur. Zjemy tu polski rosół i śledzia, niemiecką golonkę i sznycla, żydowskiego indyka w cymesie i gęsi pipek czy też rosyjskie bliny i uchę. Ceny nie są wygórowane – danie główne z dodatkami kosztuje od 25 do 39 zł. Na Stary Rynek powinni zajrzeć nie tylko miłośnicy historii, ale również smakosze ryb. Od niedawna można ich spróbować aż w 7 różnych odsłonach, co przyznacie, rzadko się w Łodzi zdarza (w karcie m.in. okoń, szczupak, lin i pstrąg).

Analogia

Od 7 września w Analogii obowiązuje nowe menu. My mieliśmy okazję spróbować dwóch z premierowych dań: marynowanej wołowiny w sosie winno-karmelowym z rodzynkami i pierogów z nadzieniem z kaczki. O obydwu pozycjach znajdziecie dobrze zbalansowane połączenie wytrawnych i słodkich smaków. Świetnie zamarynowane, kruche mięso dopełniała nuta rodzynek (do tego kluski śląskie o idealnej konsystencji), zaś mięsny farsz pierogów został przełamany słodko-kwaskowatym sosem z wiśniami. Obydwa dania warte uwagi i polecenia.

Analogia

Do Analogii możecie wpaść na lunch, a nawet szybkiego drinka, nam jednak lokal najbardziej kojarzy się z niespiesznym obiadem w rodzinnym gronie. Dobre miejsce, gdy będziecie poszukiwali odmiany od surowych wnętrz czy burgerów. Pamiętajcie zabrać ze sobą kartę rabatową Jemy w Łodzi – za rachunek zapłacicie 15 proc. mniej.