Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today ispiątek,14grudzień,2018

Pracownia Tytka – warsztaty kulinarne autorki książki "Fifka i żulik"

Share

Pracownia Tytka – warsztaty kulinarne autorki książki

Dla dzieci i dorosłych, a co ważne - dla osób cierpiących na cukrzycę i inne choroby wymagające specjalnej diety. To chyba jedyne miejsce w Łodzi, gdzie oferowane są właśnie takie warsztaty z gotowania.

Na pewno wielu z was miało okazję poznać Anię Wojciechowską – jeśli nie osobiście, możliwe, że na waszej półce stoi jej książka Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka. Ania gotuje od lat, a jej przygoda z warsztatami zaczęła się właśnie od wydania książki. Od ponad roku zajmuje się nimi na poważnie – jej kulinarnym dzieckiem jest pracownia Tytka przy ul. Anyżowej 2.

Pracownia Tytka – warsztaty kulinarne autorki książki

Jeśli o dzieciach mowa – szefowa Tytki jest szczęśliwą mamą całej trójki. Zaprawiona w bojach bez problemu odnajduje się na kulinarnych warsztatach dla najmłodszych, nawet jeśli ma pod opieką całą klasę małych kucharzy. Cyklicznie zajęcia dla dzieci odbywają się w każdy poniedziałek, ale warto na stronie śledzić wydarzenia specjalne (w najbliższych planach karnawałowe przekąski i podstawy cukiernictwa). W młodszej grupie gotują dzieci od 5 roku życia, w starszej najczęściej 10-12 latkowie, na zajęcia można się także zgłosić większą grupą (np. szkolną). Dwugodzinne spotkania kosztują 40 zł od osoby (dla grup ok. 25 zł – zajęcia trwają 3-4 godziny).

W Tytce Anię wspierają inne dziewczyny. Magdalena Makarowska jest dietetykiem i biotechnologiem, a również autorką serii książek Jedz pysznie, chudnij cudnie. To właśnie ona prowadzi zajęcia dla osób, które ze względów zdrowotnych muszą zmienić swoje nawyki żywieniowe (mowa tu m.in. o cukrzycy, chorobach tarczycy czy układu pokarmowego). Najpierw kilka słów teorii, a potem wspólne gotowanie – ma być zdrowo, ale też bardzo smacznie.

Pracownia Tytka – warsztaty kulinarne autorki książki

Małgorzata Gajda jest specjalistką od glutenu, z Tytką współpracuje także Klaudia Budny, laureatka trzeciego miejsca IV edycji programu Master Chef. Choć siłą pracowni są kobiety, jest i jeden rodzynek. Jakub Pazik jest szefem kuchni i współwłaścicielem Boto Sushi – nie trudno się domyślić, że jego domeną jest kuchnia azjatycka. Warsztaty dla dorosłych kosztują od 90 zł. Jeszcze w lutym możecie się między innymi zapisać na Walentynkowe afrodyzjaki czy Sushi dla dorosłych oraz oczywiście zajęcia związane z dietami.

Na Anyżowej organizowane są też spotkania grupowe, dla dzieci i dorosłych. Urodziny z gotowaniem? To na pewno fajna alternatywa dla typowej imprezy, szczególnie w przypadku dzieciaków.