You are here:
Today iswtorek,22maj,2018

Święto Czekolady 2018 – zapraszamy do udziału

Share

Deser na Święto Czekolady 2017 - Szpulka

W kwietniu już po raz trzeci zaprosimy łodzian na wielką, czekoladową ucztę do restauracji i kawiarni. Kolejna edycja Święta Czekolady będzie okazją dla szefów kuchni i cukierników, by zaprezentować swoje popisowe desery, a gościom osłodzi początek wiosny.

Zwycięski deser Święta Czekolady 2017 - Stare Kino

Święto Czekolady to wyjątkowy festiwal kulinarny, który w całości poświęcony jest kreatywnym deserom i słodkościom. W tym roku organizujemy go we współpracy z Łódzkim Centrum Wydarzeń. Dwie pierwsze edycje cieszyły się ogromnym zainteresowaniem ze strony gości, a lokale zaprezentowały naprawdę wysoki poziom i wyczarowały z czekolady prawdziwe pyszności. Już w kwietniu zaprosimy was na kolejną, dziesięciodniową, czekoladową rozpustę, a od dzisiaj zaczynamy oficjalne przyjmowanie zgłoszeń restauracji i kawiarni.

Piwnica Łódżka

Idea wydarzenia jest prosta. Do piątku, 23 marca cukiernicy, restauratorzy i szefowie kuchni mogą zgłaszać swoje popisowe desery czekoladowe do naszego festiwalu. Od 6 kwietnia zakwalifikowane do konkursu słodkości pojawią się w ofercie lokali i będą dostępne dla gości, którzy będą mogli próbować ich przez 10 dni, aż do 15 kwietnia. W tym roku hasłem przewodnim Święta Czekolady jest Czekoladowy Deser na Wiosnę. Jego interpretację pozostawiamy lokalom i liczymy na ciekawe i kreatywne pomysły. Zachęcamy również do przygotowania deseru w wersji „samodzielnej” oraz w zestawie z kawą, która stanowi idealne uzupełnienie dla słodkości.

Co trzeba zrobić, aby zgłosić swój udział?

Do piątku 23 marca 2018 roku przesłać na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. zgłoszenie zawierające:

  • Nazwę deseru i jego krótki opis (oraz ewentualnie informację o zestawie z kawą)
  • Dokładną recepturę (jedynie do wglądu jury)
  • Zdjęcie (poziome)
  • Cenę deseru w opcji z kawą oraz bez kawy

Szczegółowy regulamin festiwalu znajdziecie TUTAJ.

Tawerna Pepe Verde

Do poniedziałku, 2 kwietnia prześlemy wam informację, czy zakwalifikowaliście się do festiwalu (zastrzegamy sobie możliwość odrzucenia zgłoszenia). Zgłaszane desery muszą być przygotowane specjalnie na konkurs – propozycje z podstawowej karty restauracji nie będą kwalifikowane.

Wybrane desery pojawią się w ofercie konkursowych lokali w piątek 6 kwietnia i będą dostępne dla gości do 15 kwietnia. Restauratorzy, oto zadanie na najbliższe dni – wymyślić oryginalny, wiosenny i przede wszystkim pyszny deser z czekolady. Kwiecień będzie na Jemy w Łodzi bardzo, ale to bardzo słodkim miesiącem!