Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today isśroda,22sierpień,2018

Trzecie urodziny Book&Cook z Tomaszem Jakubiakiem

Share

Trzecie urodziny Book&Cook z Tomaszem Jakubiakiem

W miniony weekend studio kulinarne Book&Cook świętowało swoje trzecie urodziny. Gościem specjalnym był znany kucharz i dziennikarz kulinarny Tomasz Jakubiak.

Studio Book&Cook działa na terenie podwórka OFF Piotrkowska już od trzech lat. Taką okazję należy uczcić z pompą i tak też było w minioną sobotę. Specjalne, urodzinowe warsztaty poprowadził tu Tomasz Jakubiak – kucharz, którego możecie znać z popularnego programu "Jakubiak w sezonie" w telewizji kuchnia+. Ale o tym za chwilę. Na początek podsumujmy trzy lata działalności Book&Cook w naszym mieście.

Trzecie urodziny Book&Cook z Tomaszem Jakubiakiem

Zacznijmy może od tego, że Book&Cook było pierwszym profesjonalnym studiem kulinarnym w Łodzi. Jego industrialne wnętrza już od pierwszych dni gościły utalentowanych kucharzy, blogerów i aktywistów kulinarnych, którzy prowadzili tutaj warsztaty kulinarne o niezwykle szerokiej tematyce. Uczestnicy mieli okazję poznawać zarówno podstawy i techniki gotowania, jak i wybieracie się w egzotyczne podróże kulinarne po całym świecie. Można śmiało powiedzieć, że Book&Cook zapoczątkowało w naszym mieście modę na wspólne gotowanie w gronie znajomych lub nieznajomych pod czujnym okiem instruktorów.

Trzecie urodziny Book&Cook z Tomaszem Jakubiakiem

W ciągu trzech lat w studiu odbyło się 570 warsztatów i eventów prowadzonych przez 35 kucharzy. Wzięło w nich udział 11300 kursantów, którzy zużyli nieprzebrane ilości jedzenia, wykorzystali 4000 doniczek z ziołami i wypili 17050 filiżanek kawy i herbaty. Ta popularność nie dziwi. Udział w warsztatach to nie tylko możliwość poszerzania swoich umiejętności i wiedzy kulinarnej. To także świetny sposób na spędzenie czasu w gronie innych pasjonatów gotowania. Miałam przyjemność brać udział w kilku takich spotkaniach i na wszystkich bawiłam się świetnie, sporo się nauczyłam, a przy okazji zjadłam masę pysznego jedzenia.

Trzecie urodziny Book&Cook z Tomaszem Jakubiakiem

Trzecie urodziny Book&Cook były okazją do spotkania z Tomaszem Jakubiakiem. To niezwykle utalentowany, otwarty i przesympatyczny kucharz, który swoją kulinarną wiedzą podzielił się z 20 laureatami urodzinowego konkursu przeprowadzonego przez studio na Facebooku. I ze mną, bo się wprosiłam :) Oczywiście nie da się ukryć, że obecność znanego szefa kuchni sprawiła, że dla wielu były to wyjątkowe warsztaty, ale prawda jest taka, że bawiłam się na nich tak samo dobrze, jak innych spotkaniach w Book&Cook. To miejsce ma po prostu dobrą atmosferę. Wokół stołów, kuchni, piekarników i desek do krojenia zbierają się ludzie, których łączy pasja do gotowania i jedzenia. Dzięki temu szybko i łatwo nawiązują ze sobą kontakt i już po kilku chwilach ma się wrażenie przebywania w gronie znajomych.

Trzecie urodziny Book&Cook z Tomaszem Jakubiakiem

Na warsztatach kulinarnych można oczywiście poszerzyć swoją wiedzę o gotowaniu. Tomasz Jakubiak dużo opowiadał o daniach, które przygotowywali uczestnicy, o technikach kulinarnych i objaśniał krok po kroku każde zadanie. Przygotowane przez niego menu było stosunkowo proste, ale przy okazji przygotowywania tych potraw przekazał mnóstwo wiedzy, a już sama możliwość podglądania go przy pracy dużo daje. I podobnie jak wszyscy inni prowadzący warsztaty miał anielską cierpliwość do odpowiadania na dziesiątki pytań. Podziwiam ich za to szczerze, bo zakres tych pytań bywa szalony i trzeba naprawdę wykazać się wiedzą.

Trzecie urodziny Book&Cook z Tomaszem Jakubiakiem

Jak na urodziny przystało, nie zabrakło tortu i toastu bąbelkami. Paulina Kowalska – Prasał, właścicielka Book&Cook i cała ekipa studia świętowała razem z uczestnikami warsztatów. To ich pracy i pomysłowości to miejsce zawdzięcza swoją popularność. Od początku nie szli na skróty, współpracowali z utalentowanymi kucharzami i oferowali gościom warsztaty na najwyższym poziomie. Przez te trzy lata liczba eventów stale rośnie, przybywa prowadzących i uczestników, którzy zużywają coraz więcej ziół :) Dołączamy się do urodzinowych życzeń i trzymamy kciuki żeby dalej było tylko lepiej.