Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today ispiątek,20lipiec,2018

Wkrótce otwarcie

Share

otwarcia 2018

Wiosna to najbardziej gorący okres w dziale „nowo otwarte”. Nie inaczej będzie w tym roku. Poznajcie miejsca, które już szykują się do premiery.

Kamienica nr 6

Otwarcie tej restauracji już zapowiadałyśmy, teraz szykujemy się do odwiedzin – Kamienica rusza tuż po majówce. Chociaż będzie działała nie w Łodzi, a w Aleksandrowie, na pewno będziemy o niej pisać. W największym skrócie: nowoczesne, ale przytulne wnętrze, polska kuchnia oparta na regionalnych i sezonowych produktach autorstwa Przemysława Wielocha, a do tego największa w województwie winiarnia.  

kamienica nr 6

Fafalafa by Papuvege

Kilka dni temu pisałyśmy o dwóch zapowiadanych wegańskich otwarciach, ale nie zaszkodzi powtórzyć. Pierwszy to Fafalafa przy Struga 7. Wcześniej w tym miejscu sprzedawane były belgijskie frytki. Ziemniaczana tradycja będzie kontynuowana, a do tego w menu znajdziecie także falafele (same, ale przede wszystkim w picie z autorskimi sosami i piklami). Za menu odpowiada Laura z Papuvege.

 Moka Vege

Moka Vege to kuchnia roślinna i kawiarnia przy Próchnika 6. Podobnie jak w przypadku Papuvege, przygoda z roślinnych gotowaniem zaczęła się u założycieli w food trucku. W zapowiadanym menu tortille, burgery, desery, lemoniady, koktajle owocowe oraz kawa z włoskiego ekspresu ciśnieniowego oraz z makinetek. Otwarcie 11 maja.

powidok

Powidok

Jeżeli jesteście stałymi bywalcami Filharmonii Smaków, koniecznie zapamiętajcie tę nazwę, ponieważ Powidok to druga restauracja zgranej ekipy z Pabianickiej. W kuchni sam Kamil Skrok, a w menu jego autorskie propozycje. Nazwa kojarząca się z Władysławem Strzemińskim nie jest przypadkowa. Powidok będzie w sobie łączył restaurację z galerią sztuki.

Viet Street Food w Stacji Street Food

Po autorskiej kuchni Kamila mamy dla was niezłą porcję ulicznego jedzenia. Stację Street Food już znacie, ale nie wiecie, że za chwilę pojawi się tam autentyczna wietnamska kuchnia. Rozszerzenie karty będzie efektem mariażu z Viet Street Food – marką z Warszawy. Już zacieramy ręce na degustację  (wiadomo, że wśród dań pojawi się pho bo na bazie wywaru z kości wołowych czy bahn mi – wietnamską kanapkę na chrupiącej bagietce).

Zaparowani Retkinia

Pamiętacie pierożki ze Wschodniej 37? Przez jakiś czas miejscówka była zamknięta, ale właśnie zaczęła działać z powrotem. To pierwsza wiadomość. Druga jest taka, że planowane jest otwarcie następnych łódzkich Zaparowanych. Dzielnica – Retkinia, ulica Armii Krakowej, sąsiedztwo – zacne (lokal ma się otworzyć blisko Caffe przy ulicy).

Shrimp House

Shrimp House

Fani krewetek, już wkrótce przy Piotrkowskiej 16 otworzy się lokal, który zaserwuje wasz przysmak w 10 różnych odsłonach! Łódź będzie ósmym miejscem spod znaku Shrimp House – sieci założonej przez Maćka, Andrzeja i Michała, trzech gotujących braci z Wrocławia. Co w menu? Między innymi krewetki smażone w cieście, kanapka, makaron i sałatka, zupa pho (wiadomo z czym) czy krewetki w czerwonym curry. Na pewno dostaniecie pełną relację z tego otwarcia, bo my również należymy do grona krewetkożerców.