Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today isśroda,14listopad,2018

Ramen House of Sushi od kuchni

Share

Ramen House of Sushi od kuchni

Za niewiele ponad tydzień ruszy trzecia edycja Ramen Festiwalu. Z tej okazji zajrzałyśmy do House of Sushi podejrzeć, jak powstaje ich flagowy ramen i pokazać wam, ile pracy wymaga przygotowanie tego japońskiego przysmaku.

Ramen jest, obok sushi, jednym z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej, które od kilku szturmem podbija kolejne światowe rynki. Moda na tę esencjonalną, aromatyczną zupę dotarła również do Polski. Ramen pojawia się w ofercie kolejnych łódzkich lokali, a szefowie kuchni podchodzą do niego coraz bardziej kreatywnie. Możecie przekonać się o tym podczas zbliżającego się Ramen Festiwalu, na który zapraszamy was wspólnie z Łódzkim Centrum Wydarzeń i sklepami Kuchnie Świata. To już trzecia edycja tej imprezy, a obie poprzednie cieszyły się wielką popularnością wśród łodzian.

Ramen House of Sushi od kuchni

Wcześniej postanowiłyśmy przyjrzeć się ramenowi z bliska. Bardzo bliska, bo z perspektywy kuchni restauracji House of Sushi przy Piotrkowskiej 89, która przyrządza mistrzowskie japońskie zupy. Chociaż ramen to właściwie bardziej danie niż zupa, bo w głębokiej misce, w jakiej zazwyczaj jest podawany dostaniecie nie tylko esencjonalny bulion, ale także ogromną ilość makaronu i przeróżnych dodatków – mięs, warzyw, jajek i przypraw. Ramenowych wariacji jest mnóstwo, a sklasyfikowanie ich wszystkich staje się tym trudniejsze, im większą popularnością cieszy się to danie. Szefowie kuchni z różnych zakątków świata podchodzą do niego bardzo kreatywnie i wymyślają coraz to nowe wariacje.

Ramen House of Sushi od kuchni

W House of Sushi możecie na co dzień spróbować kilku rodzajów ramenu. Na przykład z wołowiną, z brzuchem chatsu, owocami morza albo kimchi, czyli koreańską kiszoną kapustą. Szef kuchni restauracji, Bartosz Goliński i jego zespół dobrze wiedzą, że ramen jest daniem wymagającym czasu, cierpliwości i dopieszczenia. Jego podstawą jest niezwykle aromatyczny, esencjonalny bulion, a jego przygotowanie zgodnie ze sztuką wymaga sporo pracy. Dokładnie jakieś 12 godzin pracy, bo co najmniej tak długo gotuje się on w wielkich garach, a zdarza się, ze osiągnięcie idealnego smaku zajmuje jeszcze więcej czasu.

Ramen House of Sushi od kuchni

W tych garach lądują przede wszystkim pieczone kości wołowe i szpikowe, które oddają najwięcej aromatu i sprawiają, że nawet klarowny wywar wydaje się aż gęsty. Do tego sporo warzyw, często również opalanych oraz azjatyckich grzybów. Oczywiście w ten sposób powstaje bulion na rameny mięsne, bo rybne gotowane są na skorupiakach. Wygotowany wywar doprawia się w zależności od rodzaju ramenu solą (shio), sosem sojowym (shoyu) lub pastą miso oraz innymi przyprawami.

Ramen House of Sushi od kuchni

Drugim niezwykle ważnym składnikiem ramenu jest specjalny makaron. Tradycyjnie przyrządzany jest z mąki, wody i soli z dodatkiem kansui, czyli węglanu potasu, który nadaje jędrności i sprężystości oraz sprawia, że makaronowe nici łatwo oblepiają się bulionem. W House of Sushi makaron robiony jest od podstaw według autorskiego przepisu. Dzięki temu pasuje idealnie do podawanych tu ramenów.

Ramen House of Sushi od kuchni

Ostatni krok, to złożenie ramenowej miski. Oprócz wywaru i makaronu lądują w niej dodatki, w których każdy wymaga sporo pracy. Na przykład długo pieczony brzuch chatsu, kruchutka, aromatyczna wołowina czy jajka poszetowane w bulionie. Do tego smażone w woku warzywa albo kimchi oraz aromatyczne dodatki – nori, dymka czy papryczki chilli. Każda porcja przygotowywana jest oddzielnie i dopieszczona w najmniejszym detalu. To dzięki temu na stołach House of Sushi lądują rameny, które zachwycają, a których smak na długo zapada w pamięć. To japońskie danie wyróżnia bowiem taka złożoność smaku, że właściwie każda kolejna łyżka dostarcza nowych wrażeń. Przekonajcie się o tym już 16 listopada, kiedy wystartuje tegoroczny Ramen Festiwal. Będzie co jeść i będzie pysznie!