Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today issobota,20kwiecień,2019

Kawa inspirowana szarlotką

Share

szarlotka

W kawowym konkursie dominowały propozycje z smakowymi syropami i alkoholami, nagrodę otrzymała jednak kompozycja inspirowana ciastem z jabłkami.

Autorką oryginalnej receptury, a jednocześnie zwyciężczynią konkursu przygotowanego w ramach Akademii Kawy Affogato, jest Joanna. Mail z przepisem trafił rzutem na taśmę (wczoraj o godz. 23.30), a my po raz kolejny przekonaliśmy się, że z rozstrzyganiem o zwycięstwie należy poczekać do ostatniej chwili. Joanna otrzymuje podwójne zaproszenie na kawę i deser do Affogato, my zaś prezentujemy kawę jej autorstwa.

kawa

Kawa Charlotte według przepisu Joanny

To wariacja na temat jednego z najbardziej popularnych deserów, który serwuje się do kawy, czyli jabłecznika w wersji tak zwanej "decomposed", czyli rozłożonego na czynniki pierwsze i połączonego z kawą właśnie.

1. Przygotowanie musu jabłkowego z cynamonem i imbirem.

Pokroić jabłko na małe kawałki i prużyć na małym ogniu z cukrem (cukru dodajemy do smaku) i z przyprawami (cynamonem i imbirem). Na koniec zmiksować wszystko na gładki mus i wystudzić.

2. Przygotowanie kruszonki

2a) utrzeć palcami kruszonkę z równych ilości mąki, masła i brązowego cukru (można dodać więcej cukru, ale kruszonka będzie naprawdę twarda) do powstania kruszonkowych grudek. Wysypać kruszonkę na papier do pieczenia i zapiekać kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż kruszonka się delikatnie przyrumieni. Ostudzić.

2b) opcjonalnie zamiast kruszonki można użyć pokruszonych ciasteczek, choć własnoręcznie przygotowana  kruszonka będzie o niebo lepsza

3. Przygotowanie kawy:

Spienić mleko i posypać je odrobiną cynamonu i imbiru. Wlać świeżo zaparzone espresso i dobrze wymieszać. Udekorować słodką bitą śmietaną. Wierzch bitej śmietany polać musem jabłkowym i posypać kruszonką. Udekorować plastrem suszonego jabłka i podawać.

Smacznego!