Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today isśroda,18wrzesień,2019

Gdzie na bezę w Łodzi?

Share

Gdzie na bezę w Łodzi?

Pavlova, bezowy dacquise, minibeza ze świeżymi owocami – bierzemy wszystko! Najlepiej w zestawie z aromatyczną, czarną kawą. W Łodzi jest kilka miejsc, do których warto zajrzeć szczególnie na śnieżnobiałą królową deserów. Oto nasz przewodnik po najlepszych bezach w mieście. Nie jest to ranking, bo porównujemy bardzo różne desery, poza tym – wszystkie są obłędnie pyszne, więc na podium na pewno zrobiłoby się ciasnawo… Dlatego też kolejność jest alfabetyczna.

CocoArt’s

Bez w Cocoart's

Minibezy z Okopowej 111 mogą uratować niejeden gorszy dzień albo niezapowiedziany nalot przyjaciółek. Pieczone w niewielkich ringach, z lekkim kremem śmietanowym i świeżymi owocami stanowią dobrze skomponowany deser „na raz”. I jeszcze te urocze minipipety z sosem owocowym! Całość – kunsztowna i pyszna!

Miriam

Beza w Miriam

Najmłodsza w zestawieniu kawiarnia, o której pisałyśmy ostatnio, nie powinna umknąć uwadze bezożerców, ze względu na oryginalny krem w tutejszych minibezach: bardzo dobrze zbalansowane smaki kawy i likieru amaretto w połączeniu z bitą śmietaną, mascarpone i dodatkiem świeżych owoców – czy nie brzmi zachęcająco?

Montag

Beza Montag

Miłośnikom bez wszelkich tego miejsca przedstawiać nie trzeba. Kultowa piekarnia, a w niej kultowy, wręcz nieprzyzwoity w swoim dostojeństwie tort dacquise – dwa olbrzymie blaty bezowe i ilość kremu kajmakowego, która poradzi sobie z nawet najbardziej podłym dniem i spiętrzeniem problemów, które może rozwiązać tylko coś obłędnie pysznego. Reprymenda w pracy? Kłótnia z partnerem? PMS? Mandat? Tort nie pyta, tort rozumie.

Cukiernia Sowa

Rzadko w naszych zestawieniach pojawiają się sieciówki, ale po ogólnym rozeznaniu wśród znajomych, utwierdziłyśmy się w przekonaniu, że to właśnie pojawienie się w Łodzi kilkanaście lat temu cukierni Sowa, przywróciło dobre imię bezom. Sformułowanie „tort bezowy z Sowy” w niektórych kręgach jest już związkiem frazeologicznym, a tutejszy dacquise, choć nie tak okazały, jak  w innych miejscach, jest obowiązkowym punktem menu wielu rodzinnych imprez.

Szwalnia Smaków

Choć w Szwalni Smaków nie brakuje pysznych ciast, chociażby serników, to dla wielu łódzkich foodies, właśnie beza stała się najbardziej rozpoznawalną słodkością tego miejsca. Do tego stopnia, że założyciele Szwalni otworzyli drugi lokal o nazwie… Beza (na skrzyżowaniu Ogrodowej i Zachodniej). Dumna Pavlova, torty z blatów bezowych, bezowe monoporcje – przy Piotrkowskiej 217 miłośnicy pieczonych białek z cukrem na pewno nie będą zawiedzeni.  

Szykier

fot. FB Szukier

W bardzo stylowym wnętrzu kawiarni Szykier, możecie zjeść obłędny dacquise, który powstaje z tego samego przepisu, co ten w Montagu (wiemy, bo też znamy ten przepis). Jest może mniej okazały, ale równie pyszny i równie dobrze koi trudy i znoje codzienności lub po prostu wspaniale umila spotkanie towarzyskie. Przyjdźcie, sprawdźcie, porównajcie!

Wasiakowie

Wasiakowie szturmem zdobyli serca i podniebienia łodzian słodkościami, lodami i przyjazną atmosferą w cukiernio-kawiarni przy Traugutta. Tutejszy torcik bezowy z dodatkiem świeżych owoców i płatków migdałowych jest bezpretensjonalny i po prostu bardzo smaczny. Niewielki rozmiar jest tu atutem – można bez wyrzutów sumienia kupić go do domu nawet bez okazji.

A Wy, gdzie najchętniej chodzicie na bezowe desery? Czy jest miejsce, którego zabrakło w naszym przewodniku?