Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today ispiątek,22marzec,2019

TOP 10 kulinarnych prezentów świątecznych 2012 - część II

Share

TOP 10 kulinarnych prezentów świątecznych 2012 - część I

Prezentujemy drugą część listy najciekawszych prezentów świątecznych dla miłośników gotowania i jedzenia.

Kurs gotowania w Akademii Kurta Schellera

Kurt Scheller to wybitny szef kuchni szwajcarskiego pochodzenia, który od początku lat 90. Ubiegłego już wieku piastował stanowiska szefa kuchni kilku spośród najlepszych restauracji w Polsce. Od 2002 roku prowadzi Akademię Kurta Schellera, w której odbywają się kursy kulinarne dla profesjonalistów i amatorów. Taki kurs to idealny pomysł na prezent dla osoby kochającej gotowanie lub pragnącej podszkolić się w tej dziedzinie. Akademia Kurta Schellera jest niewątpliwie jedną z najlepszych, jeśli nie najlepszą, szkołą gotowania w Polsce, a sam Kurt Scheller jest przemiłym i niezwykle ciekawym człowiekiem z ogromną pasją, którą potrafi zarazić nieomalże każdego.

Cena kursu jednodniowego to 220 – 420 zł, dwudniowego 850 zł, a pięciodniowego 2300 zł

Sprzęt i produkty do eksperymentów z kuchnią molekularną Morning

Smoking gun z oferty firmy Morning

To propozycja na prezent dla pasjonatów kuchennych eksperymentów, którzy chcą spróbować swoich sił w gotowaniu w stylu największych szefów kuchni, jak Ferran Adria, Heston Blumenthal czy Rene Redzepi. Działająca w Łodzi firma Morning (ta sama, która stoi za poczynaniami restauracji Food Morning) prowadzi dystrybucję sprzętu i produktów do eksperymentów z kuchnią molekularną. W ofercie, obok profesjonalnego sprzętu, jak aparatura do gotowania sous vide znajdziecie urządzenia, które wykorzystać można także w domu, jak smoking gun, czyli ręczna mini wędzarka czy produkty do emulsyfikacji, sferyfikacji czy żelifikacji. Ofertę sklepu warto obserwować, bo wkrótce pojawią się w niej produkty z linii przeznaczonej specjalnie to domowego użytku.

Wszystkie ceny znajdziecie w sklepie Morning.

Prenumerata magazynu KUKBUK

Magazyn KUKBUK fot. facebook.com/kukbuk

KUKBUK to nowy magazyn kulinarny, którego pierwszy numer pojawił się na rynku w listopadzie. Elegancki, z lekko artystycznym zadęciem, pięknymi zdjęciami, ciekawymi przepisami i tekstami staje się poważną konkurencją dla miesięcznika Kuchnia czy magazynu Food and Friends. Generalnie wszystko wskazuje na to, że będzie to jedna z najmodniejszych pozycji wśród magazynów kulinarnych, dlatego prenumerata tego wydawnictwa (którą zamówić można tutaj)może być miłym prezentem dla każdego, kto interesuje się nie tylko gotowaniem, ale i jedzeniem samym w sobie.

Cena prenumeraty rocznej wynosi 65 zł.

Prywatny kurs sushi z Sushi Kushi

Prywatny kusr sushu Sushi Kushi

Pomysł na prezent równie apetyczny, co modny – prywatny kurs przyrządzania sushi. Spotkanie w prywatnym gronie, w dowolnie wybranej lokalizacji, w trakcie którego sushi master nauczy was zwijać sushi maki i formować nigiri, a także odpowiednio ugotować i przyprawić ryż czy pokroić rybę. Takie kursy w Łodzi organizuje Sushi Kushi. Można potraktować je jako prezent dla jednej osoby, która chce nauczyć się sztuki przyrządzania japońskich specjałów lub dla grupy przyjaciół, jako fajny pomysł na wspólne spędzenie czasu. Warunki kursu, ilość uczestników, miejsce kursu i jego szczegółowy zakres ustalane są zawsze indywidualnie, dzięki czemu możecie dopasować je do potrzeb swoich lub osoby obdarowywanej.

Cena prywatnych kursów ustalana jest indywidualnie, a zaczyna się od 350 zł za kurs. Szczegółowe informacje uzyskacie pod adresem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Wino Christian Moreau Chablis z Klubu Wino

Wino to pomysł na prezent, który sprawdza się zawsze, a o to, jakie wybrać za[pytaliśmy Michała Rutkowskiego z zaprzyjaźnionego z nami Klubu Wino. Na Bożonarodzeniowy prezent polecił nam Christian Moreau Chablis. Chablis to klasyka francuska, białe wino ze szczepu chardonnay w wersji bardzo wytrawnej, mineralnej. Wino bardzo rześkie, eleganckie, a od Christiana Moreau to jedno z topowych Chablis z regionu. Wino charakteryzuje się delikatnymi aromatami cytrusowymi i trawiastymi, trochę jabłka, i morskiej soli. To jedno z najbardziej rasowych i eleganckich wydań Chablis. Świetnie nadaje się do łączenia z jedzeniem, a polski stół wigilijny jest wręcz stworzony do tego wina.

Cena w Klubie Wino to 83 PLN. Do Świąt na hasło "Jemy w Łodzi" goście otrzymają wino w cenie 78 PLN.