Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today isniedziela,18sierpień,2019

Menu 4 kultur w Oscar's Bar - PRZEPISY

Share

Mirosław Jabłoński - szef kuchni andel's Hotel Łódź

Zdradzamy przepisy na dwa dania z "Menu 4 kultur", które pojawiło się właśnie w ofercie Oscar’s Bar andel’s Hotel Łódź.

W marcu, w menu Oscar’s Bar andel’s Hotel Łódź pojawiła się karta inspirowana kuchnią 4 kultur będąca autorskim pomysłem szefa kuchni hotelu - Mirosława Jabłońskiego. Miałyśmy przyjemność zostać zaproszone na degustację potraw z nowego menu, w trakcie której odbył się pokaz live cooking. Szef kuchni i sous-chef Piotr Pawłowski przygotowali na żywo śledzia Maurycego i filet z suma w sosie śmietanowym. Przepisy na obie potrawy prezentujemy poniżej.

Śledź Maurycego, podany z karmelizowanymi gruszkami i migdałami (przepis dla 2 osób)

Śledź Maurycego podany z karmelizowanymi gruszkami i migdałami

Składniki:
300 g filetów śledziowych
200 g gruszek
100 g cukru
100 ml białego wina
50 g białej cebuli
mleko
Natka pietruszki, koperek
Sok z cytryny
Olej
sól, pieprz gruboziarnisty

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w cienkie plastry i połowę dodajemy do mleka wraz z połową natką pietruszki i przyprawami. Filety śledziowe moczymy w mleku 1 dzień. Filety kroimy w plastry. Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny. Rozgrzewamy na patelni cukier tworząc karmel. Na rozgrzany karmel wrzucamy gruszki i kilka minut karmelizujemy. Pokrojone i odsączone śledzie układamy na talerzu przekładając gruszkami karmelizowanymi i cebulką pokrojoną w plastry z dodatkiem natki pietruszki, koperku i oleju.

Filet z suma duszony w śmietanie podany z młodymi marchewkami i ziemniakami po litewsku (przepis dla 2 osób)

Filet z suma w sosie śmietanowym - Oscar;s Bar andel's Hotel Łódź

Składniki:
350 g fileta z suma
200 g śmietany
100 g masła
200 g białego wina
Świeży tymianek
Sól, pieprz, czosnek
200 g gotowanych ziemniaków
50 g cebuli
100 g białego sera
180 g marchwi

Sposób przygotowania:
Filet z suma kroimy i obsmażamy. Podlewamy śmietaną, białym winem i dodajemy pokrojoną w cienkie plastry marchew. Wszystko razem dusimy pod przykryciem. Zostawiamy sos. Ziemniaki ugotowane kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z cebulą, czosnkiem. Dodajemy przyprawy i pod koniec biały ser. Wszystko razem starannie łączymy. Fileta z suma układamy na talerzu dodając marchew. Polewamy sosem z duszenia, dodajemy ziemniaki i dekorujemy świeżymi ziołami.

Obu dań spróbować możecie w Oscar's Bar w andel's Hotel Łódź.