Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today iswtorek,16październik,2018

Kamienica nr 6 – w kwietniu otwarcie wyjątkowego lokalu

Share

Restauracja Kamienica 6

W kuchni Kamienicy będą królowały polskie dania przygotowane na bazie sezonowych produktów z naszego regionu, zaś piwnicę wypełni największa kolekcja win w województwie łódzkim. A to wszystko wcale nie w Łodzi, a w pobliskim Aleksandrowie.

W Aleksandrowie Łódzkim przy Placu Kościuszki 6 wszystko dopinane jest już na ostatni guzik – w połowie kwietnia restauracja przyjmie pierwszych gości. Na razie szef kuchni odwiedza jeszcze lokalnych dostawców, opracowuje premierową kartę i kompletuje załogę. Jestem bardzo ciekawa otwarcia, o którym pierwszy raz słyszałam prawie rok temu!

Restauracja Kamienica 6

Okazuje się, że idea Kamienicy nr 6 pojawiła się jeszcze wcześniej. Gruntowy remont budynku trwał ponad dwa lata – poza dwupoziomową restauracją, będzie się z nim mieściło również kilka pokoi gościnnych. Dlaczego zdecydowano się na Aleksandrów? Jest dobrze skomunikowany z Łodzią (można zaryzykować stwierdzeniem, że miasta się w zasadzie łączą), coraz więcej łodzian odnajduje tu spokojniejsze miejsce do życia z dala od śródmiejskich korków i gwaru. To też świetna lokalizacja na organizację przyjęć, stąd też pomysł na dodatkowe pokoje.

Restauracja Kamienica 6

Wystrój restauracji będzie nowoczesny i elegancki, ale w dostępnej i niezobowiązującej formie. Choć dużo tu będzie betonu, skutecznie ocieplono go komfortowymi meblami i oryginalnymi detalami, takimi jak czarno-białe fototapety czy materiały o różnorodnej strukturze. – Przywiązaliśmy dużą wagę do użycia zieleni i ciekawej gry światłem – mówi Sylwia Śliwińska, architektka odpowiedzialna za aranżację lokalu. Charakteru na pewno nadadzą świetlne wzory, ale tym, co w szczególności wyróżnia to miejsce będzie położona obok VIP roomu klimatyczna winiarnia umieszczona w piwnicy o kolebkowym sklepieniu.

Restauracja Kamienica 6

Zanim jednak zejdziemy do piwnicy, zajrzyjmy do kuchni Kamienicy nr 6. To królestwo Przemysława Wielocha. To szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, którego starsi bywalcy łódzkich restauracji mogą pamiętać z Klubu Biznesu czy Revelo. Przemek ładnych parę lat spędził zagranicą, wrócił do Łodzi by szefować w Chill Bistro&Bar. Miejsce nieoczywiste dla szefa kuchni, który kojarzony był z restauracjami fine dining. W Chillu Przemek chciał pokazać gościom, jak znane i proste dania różnych kuchni świata powinny smakować, ale w głowie już rodził się pomysł nowej restauracji (to właśnie o niej miałam okazję słyszeć). Restauracji, która zaprezentuje polską kuchnię w jej nowoczesnej i eleganckiej odsłonie.

 Restauracja Kamienica 6

Przemek Wieloch będzie sięgał po regionalne przepisy, ale przede wszystkim po produkty pochodzące z naszego województwa. – Mam listę przeszło stu producentów z okolic, z większością już udało mi się skontaktować – mówi szef kuchni. Są na niej wytwórcy miodu, śmietany, hodowcy drobiu zagrodowego, zapomnianej rasy owiec, a nawet ślimaków. To osoby z pasją, dla których priorytetem jest najwyższa jakość. Te same zasady będą rządziły w naszej kuchni – dodaje Wieloch. Bazą są sprawdzone produkty, lokalna idea i sezonowość, punktem wyjścia tradycyjne przepisy, ale zaprezentowane w nowoczesnej i autorskiej formie. Chcemy, aby Kamienica była wizytówką województwa łódzkiego.

Restauracja Kamienica 6

Na razie nie zdradzę szczegółów menu restauracji (o tym napiszemy po oficjalnym otwarciu), ale już teraz wiem, że wszystko będzie tu przygotowywane na miejscu. Własnej produkcji pikle, dżemy, wędliny, a nawet masła, a do tego wypiekane na miejscu pieczywo, ciasta, torty czy inne słodkości. Idealnym uzupełnieniem dań będą odpowiednio dobrane wina i tu kolejna niespodzianka. Kamienica nr 6 do współpracy zaprosiła znanego sommeliera, Przemysława Kowalskiego, który we wspomnianej piwnicy stworzy największą w województwie winiarnię liczącą przeszło 140 różnych pozycji. Zgodnie z ideą restauracji nie mogło w niej zabraknąć również trunków od polskich producentów, ale oferta będzie obejmować ciekawe wina z całego świata.