Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today isniedziela,24czerwiec,2018

Upadek antycznego Rzymu, czyli o lokalach, które nie wytrzymały konkurencji

Antica Roma

Na łódzkim rynku wciąż pojawiają się nowe restauracje. Czy w tym samym tempie przybywa miłośników jedzenia poza domem? Niestety nie. Starsze lokale muszą podzielić się klientami z nowymi, a niektóre po prostu zrezygnować z działalności. W ostatnim czasie podobny los spotkał restaurację Antica Roma, kawiarnię Monaco Cafe i rodzinną Cammino.

Czytaj więcej...

Historia Łodzi we wnętrzach hotelu

Grand Hotel źródło: fotopolska.eu

Gościł tu Josip Broz-Tito, Henryk Sienkiewicz i Isadora Duncan. Stacjonowało wojsko pruskie, a znani reżyserzy kręcili we wnętrzach filmy, które przeszły do historii polskiego kina. Czy wiecie, że Grand Hotel świadczy swe usługi nieprzerwanie od ponad 120 lat?

Czytaj więcej...

Luzak, nadgorliwiec, obrażony – który typ kelnera jest najbardziej irytujący

Luzak, nadgorliwiec, obrażony – który typ kelnera jest najbardziej irytujący

Szczególnie w okresie wakacji rzesze studentów zgłaszają się do pracy w gastronomii. W końcu bycie kelnerem/ką to zajęcie łatwe, miłe i przyjemne. Niestety jakość obsługi spada proporcjonalnie do wzrostu letniej temperatury. Spróbujemy wśród grona pracowników restauracji wyróżnić kilka najbardziej irytujących typów.

Czytaj więcej...

Gotujemy z szefem kuchni restauracji Affogato

Maciej Rosiński Affogato

Dziś zajrzymy do kuchni Macieja Rosińskiego, z którym porozmawiamy o gotowaniu, Affogato i jazzie, a także przyrządzimy łososia na puree ziemniaczanym z pesto pietruszkowym.

Czytaj więcej...

Ciekły azot, sous vide i sferyfikacja, czyli nieco więcej o kuchni molekularnej

Ciekły azot, sous vide i sferyfikacja, czyli nieco więcej o kuchni molekularnej

W tekstach Jemy w Łodzi kilka razy wspominaliśmy już o kuchni molekularnej, która zaczyna pojawiać się w łódzkich restauracjach. Czas przybliżyć, na czym polega jej fenomen.

Czytaj więcej...

Gotujemy z szefem kuchni restauracji Anatewka

Sebastian Spychała - szef kuchni restauracji Anatewka

Marzeniem Sebastiana Spychały, szefa kuchni restauracji Anatewka, jest zdobycie gwiazdki Michelin. Czytelnikom Jemy w Łodzi opowiada, jak zaczęła się jego przygoda z gotowaniem oraz zdradza przepis na schab cielęcy.

Czytaj więcej...

Restauracja Łódzka w Holiday Inn

Restauracja Łódzka

Cykl restauracji hotelowych zaczęliśmy od czterech gwiazdek i na nich też zakończymy. Zajrzyjmy do Restauracji Łódzkiej i DiM Bar przy ul. Piotrkowskiej 229/231.

Czytaj więcej...

Francuskie bistro w hotelu Ibis

L'Estaminet

Byliśmy już w andel’s Hotel Łódź, NoBo Hotel i Qubus, tym razem odwiedziliśmy restaurację L’Estaminet w hotelu Ibis.

Czytaj więcej...

Weekend przy butelce dobrego wina

Weekend przy butelce dobrego wina

Zaczynamy weekend – czas relaksu i spotkań z przyjaciółmi. Dla tych, którzy zechcą spędzić go przy butelce dobrego wina, razem z Jakubem Majerem, sommelierem z Restauracji Delight podpowiadamy, jak zamawiać je w restauracji oraz prawidłowo serwować w domu.

Czytaj więcej...

Gotujemy z szefem kuchni Restauracji Delight

Mirosław Jabłoński – uwielbia kuchnię polską, ale w nowoczesnym wydaniu, nie toleruje bałaganu i bezmyślności, w pracy bywa cholerykiem. Jemy w Łodzi namówiło szefa kuchni Restauracji Delight nie tylko na szczerą rozmowę, ale także do zdradzenia ciekawego przepisu na filet z indyka we włoskim stylu.

Czytaj więcej...

Podobne artykuły