Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

Roślinny obiad z dostawą

Roślinny obiad z dostawą

Jest lato, jest gorąco i podobno są tacy, którym (o zgrozo!) w taką pogodę nie chce się jeść. Nam się chce, w zasadzie zawsze i bez względu na warunki atmosferyczne. Ale w upalne dni chętniej...

Owoce i Warzywa po raz drugi – w najspokojniejszym zakątku miasta

Owoce i Warzywa po raz drugi – w najspokojniejszym zakątku miasta

Mamy w tym roku wyjątkowy urodzaj na Owoce i Warzywa (ba dum tss!). Kultowa klubokawiarnia otworzyła właśnie drugi lokal. I to w pięknym, spokojnym i cichym zakątku miasta.

Karta rabatowa Jemy w Łodzi

Karta rabatowa Jemy w Łodzi

Ruszyła sprzedaż tegorocznej edycji karty rabatowej Jemy w Łodzi, która upoważnia do 15% rabatu w 25 łódzkich restauracjach i kawiarniach.

You are here:
Today iswtorek,25czerwiec,2019

Z cyklu Łódzka Kuchnia Regionalna: Zalewajka

Share

ZalewajkaZalewajka to tradycyjna, wiejska zupa na bazie ziemniaków i żuru z zakwasu chlebowego. Chociaż spotyka się ją w wielu regionach kraju, to pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z okolic Łodzi. W tym regionie potrawy z ziemniaków, zbóż i zbiorów leśnych stanowiły w XIX w. podstawę wyżywienia. Były to powiem produkty powszechnie dostępne i niedrogie, dlatego wykorzystywano je w kuchni ubogich obywateli.

Zalewajka swoją nazwę wzięła od sposobu jej przyrządzania, który polega na gotowaniu ziemniaków z przyprawami, a następnie zalaniu całości żurem. Do zupy tradycyjnie dodawano cebulę, czosnek, sól i pieprz, a czasem także marchew i grzyby. W dni świąteczne oraz w bogatszych domach zalewajka była podawana z zasmażką lub skwarkami ze słoniny. Z czasem skwarki zaczęto zastępować wędzonym boczkiem lub kiełbasą i to właśnie w takiej wersji zupa znana jest do dziś. Obecnie zalewajkę często gotuję się z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, a czasami bulionu warzywnego. Znane są też wersje zabielane śmietaną lub maślanką.

O popularności zalewajki świadczyć może powiedzenie "O zalewajko, potraw królowo, kto ciebie jada, ten czuje się zdrowo" :) Zupa została też wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa łódzkiego i dumnie reprezentuje nasz region na stołach całego kraju.