Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

Glodny.pl – zamawiaj jedzenie z dostawą w 45 minut

Glodny.pl – zamawiaj jedzenie z dostawą w 45 minut

Od początku listopada łodzianie mogą korzystać z nowego serwisu online do zamawiania jedzenia z dowozem. Glodny.pl dysponuje własną flotą dostawców, dzięki czemu może współpracować z każdą...

King Kong – wkrótce otwarcie nowej tajskiej restauracji

King Kong – wkrótce otwarcie nowej tajskiej restauracji

We wnętrzu klimat jak z tropikalnej wyspy, a na talerzach przysmaki prosto z Tajlandii. Planowane otwarcie – pierwszy weekend grudnia.

Ramen Festival rusza w piątek – poznajcie uczestników

Ramen Festival rusza w piątek – poznajcie uczestników

Przed nami dziesięć dni prawdziwej, ramenowej uczty. Od najbliższego piątku na stołach łódzkich restauracji królowała będzie najpopularniejsza japońska zupa. Ramen Festival to gratka dla...

You are here:
Today isśroda,22listopad,2017

Z cyklu Łódzka Kuchnia Regionalna: Zalewajka

Share

ZalewajkaZalewajka to tradycyjna, wiejska zupa na bazie ziemniaków i żuru z zakwasu chlebowego. Chociaż spotyka się ją w wielu regionach kraju, to pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z okolic Łodzi. W tym regionie potrawy z ziemniaków, zbóż i zbiorów leśnych stanowiły w XIX w. podstawę wyżywienia. Były to powiem produkty powszechnie dostępne i niedrogie, dlatego wykorzystywano je w kuchni ubogich obywateli.

Zalewajka swoją nazwę wzięła od sposobu jej przyrządzania, który polega na gotowaniu ziemniaków z przyprawami, a następnie zalaniu całości żurem. Do zupy tradycyjnie dodawano cebulę, czosnek, sól i pieprz, a czasem także marchew i grzyby. W dni świąteczne oraz w bogatszych domach zalewajka była podawana z zasmażką lub skwarkami ze słoniny. Z czasem skwarki zaczęto zastępować wędzonym boczkiem lub kiełbasą i to właśnie w takiej wersji zupa znana jest do dziś. Obecnie zalewajkę często gotuję się z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, a czasami bulionu warzywnego. Znane są też wersje zabielane śmietaną lub maślanką.

O popularności zalewajki świadczyć może powiedzenie "O zalewajko, potraw królowo, kto ciebie jada, ten czuje się zdrowo" :) Zupa została też wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa łódzkiego i dumnie reprezentuje nasz region na stołach całego kraju.