Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

Miesiąc Zakochanych (i nie tylko…) w Farinie Bianco

Miesiąc Zakochanych (i nie tylko…) w Farinie Bianco

Farina Bianco świętuje Walentynki przez cały miesiąc i wypełniła go po brzegi atrakcjami. Obok menu dla zakochanych, specjalnych win i koktajli czekają na was Kolacje w Ciemności, Magiczna...

Jemy w Łodzi Pizza Fest 2019 rusza już w piątek!

Jemy w Łodzi Pizza Fest 2019 rusza już w piątek!

Już w najbliższy piatek ruszy trzecia edycja największego w naszym mieście festiwalu pizzy. W Jemy w Łodzi Pizza Fest weźmie udział ponad 50 restauracji i pizzerii. Pora poznać pierwszych...

Sześć miejsc z indyjską kuchnią w Łodzi

Sześć miejsc z indyjską kuchnią w Łodzi

 W Łodzi przybywa miejsc specjalizujących się w kuchni indyjskiej. Aromatyczne dania serwowane w bardziej i mniej pikantnych wersjach można spotkać przede wszystkim w centrum Łodzi....

You are here:
Today isczwartek,21luty,2019

Z cyklu Łódzka Kuchnia Regionalna: Zalewajka

Share

ZalewajkaZalewajka to tradycyjna, wiejska zupa na bazie ziemniaków i żuru z zakwasu chlebowego. Chociaż spotyka się ją w wielu regionach kraju, to pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z okolic Łodzi. W tym regionie potrawy z ziemniaków, zbóż i zbiorów leśnych stanowiły w XIX w. podstawę wyżywienia. Były to powiem produkty powszechnie dostępne i niedrogie, dlatego wykorzystywano je w kuchni ubogich obywateli.

Zalewajka swoją nazwę wzięła od sposobu jej przyrządzania, który polega na gotowaniu ziemniaków z przyprawami, a następnie zalaniu całości żurem. Do zupy tradycyjnie dodawano cebulę, czosnek, sól i pieprz, a czasem także marchew i grzyby. W dni świąteczne oraz w bogatszych domach zalewajka była podawana z zasmażką lub skwarkami ze słoniny. Z czasem skwarki zaczęto zastępować wędzonym boczkiem lub kiełbasą i to właśnie w takiej wersji zupa znana jest do dziś. Obecnie zalewajkę często gotuję się z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, a czasami bulionu warzywnego. Znane są też wersje zabielane śmietaną lub maślanką.

O popularności zalewajki świadczyć może powiedzenie "O zalewajko, potraw królowo, kto ciebie jada, ten czuje się zdrowo" :) Zupa została też wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa łódzkiego i dumnie reprezentuje nasz region na stołach całego kraju.