Łódzka Kuchnia Regionalna

49,00 

Kategoria:

Opis

Łódzka Kuchnia Regionalna – nasza nowa książka!

Nakładem Domu Wydawniczego Księży Młyn ukazała się właśnie nasza nowa książka kucharska – Łódzka Kuchnia Regionalna. Kulinarna wyprawa po smakach regionu jest kontynuacją wydanej dwa lata temu Łódzkiej Kuchni Czterech Kultur. Nowe wydawnictwo skupia się na produktach tradycyjnych z regionu łódzkiego i prezentuje blisko 30 przepisów na potrawy, które można z nich przygotować.

Od lat zajmujemy się tematyką łódzkiej kuchni regionalnej. Zainteresowanie to zaowocowało powstaniem portalu Jemy w Łodzi, na którym od początku starałyśmy się pisać nie tylko o lokalnych restauracjach, ale również szerzej o kulinarnym obliczu miasta. Dwa lata temu wydałyśmy naszą pierwszą książkę, która skupiła się na tym, co przed wojną jadali mieszkańcy Łodzi przemysłowej i co królowało na talerzach przedstawicieli każdej z czterech kultur, które kształtowały obraz naszego miasta przed stu laty.

Dziś oficjalnie zaprezentowałyśmy swoją nową książkę. Łódzka Kuchnia Regionalna to elegancki album, który tym razem przybliża czytelnikom kulinarne tradycje województwa łódzkiego. Kiedy poznałyśmy już od kuchni dawną Łódź, uznałyśmy, że warto przyjrzeć się temu, co jadało się i jada w innych częściach regionu. Wybrałyśmy się w kulinarną podróż po okolicznych wsiach i miasteczkach, w których na co dzień pielęgnuje się kulinarne dziedzictwo, produkując i wytwarzając tradycyjne przysmaki w sposób niezmieniony od dziesięcioleci.

Do książki trafiło blisko 30 przepisów zaprezentowanych w języku polskim i angielskim, dla których punkt wyjścia stanowiła Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na listę wpisanych jest obecnie ponad 120 produktów i potraw, z których my wybrałyśmy 28 najbardziej charakterystycznych i najciekawszych z kulinarnego i historycznego punktu widzenia. Oddałyśmy je w ręce siedmiu utalentowanych szefów kuchni restauracji z województwa łódzkiego, którzy wykorzystali je do przygotowania fantastycznych dań. W książce znalazły się nie tylko przepisy, ale również ciekawe informacje na temat kuchni naszego regionu.

Do współpracy zaprosiłyśmy szefów kuchni restauracji: Filharmonia SmakuGalicjaPiwnica ŁódzkaQuale Restaurant i Restauracja u Kretschmera z Łodzi oraz Lawendowe Termy z Uniejowa i Wzorcownia by W. Bober z Pabianic. Każdy z nich wyczarował z prostych, regionalnych składników nowoczesne i niezwykle ciekawe dania. Znalazły się wśród nich przystawki, zupy, dania główne i desery, które będą ozdobą każdego stołu. Są to propozycje na szybkie potrawy jadane na co dzień, jak i bardziej wykwintne przysmaki na specjalne okazje. Wszystkie przepisy opatrzone są pięknym zdjęciami autorstwa Magdy Klimczak, łódzkiej fotografki kulinarnej i autorki bloga Dare to Cook. Każdy rozdział książki został też wzbogacony wyjątkowymi ilustracjami studentki łódzkiej ASP Ani Świątek.

Mamy nadzieję, że książka przybliży czytelnikom kulinarne bogactwo regionu łódzkiego i przekona ich, że warto sięgać po tradycyjne produkty. To co jadamy na co dzień i co jadali nasi przodkowie stanowi ważny element tożsamości kulturowej, dlatego zależało nam na pokazaniu, że łódzka kuchnia to znacznie więcej niż popularna zalewajka i prażoki, a nasze województwo może pochwalić się mnóstwem produktów z długa i bogatą historią w tle.