Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

Świeże krewetki, ośmiornice i ryby latające

Świeże krewetki, ośmiornice i ryby latające

Kochacie owoce morza? Mamy w Łodzi restaurację specjalizującą się w tym temacie. Właśnie zaczął się sezon na ryby egzotyczne, więc jeśli macie ochotę na papugorybę, skoczka lub po prostu świetne...

Glodny.pl – jedzenie w 45 minut i bezpłatna dostawa

Glodny.pl – jedzenie w 45 minut i bezpłatna dostawa

Choć serwis Glodny.pl działa w naszym mieście dopiero od kilku miesięcy, to możecie już za jego pośrednictwem zamawiać jedzenie z blisko 50 lokali na terenie Łodzi. Zamówienie dotrze do was w 45...

Karta rabatowa Jemy w Łodzi

Karta rabatowa Jemy w Łodzi

Ruszyła sprzedaż tegorocznej edycji karty rabatowej Jemy w Łodzi, która upoważnia do 15% rabatu w 25 łódzkich restauracjach i kawiarniach.

You are here:
Today ispiątek,22czerwiec,2018

Piątek z blogerami – Bake&Taste

Share

Fot: Bake&Taste

Kasia pracuje, biega na różnych dystansach, podróżuje, zajmuje się szpicem japońskim, a do tego znajduje jeszcze czas na gotowanie.


Na co dzień Kasia pracuje w dziale marketingu sieci biur turystycznych. Gdy tylko wyjdzie z pracy, rusza na kilkugodzinny trening. W jej przypadku bieganie to już nie tylko amatorskie hobby – autorka Bake&Taste z sukcesami startuje w zawodach. Bierze udział w rywalizacji na trasach po 10 kilometrów, a również w biegach na orientację na dystansach 20 i 30 km. W ostatnim zajęła pierwsze miejsce, a towarzyszył jej w nim ukochany szpic japoński – aż trudno uwierzyć, że ten idealnie biały pies pokonuje przeszkody, rzeki i błota.

Fot: Bake&Taste

Nie mam bladego pojęcia jak ta dziewczyna znajduje czas na inne pasje: gotowanie i podróże. Za sobą ma między innymi dwumiesięczną wyprawę do Wietnamu i na Filipiny, wizytę w Dubaju, a w planach inne, równie egzotyczne trasy. Jeśli ma wolną chwilę rusza do kuchni. Co ciekawe, nie usłyszycie tu historii o tym, że założycielka Bake&Taste zawsze kochała gotowanie. Wręcz przeciwnie, dzisiejsza mistrzyni słodkich wypieków bardzo długo trzymała się jak najdalej od kuchni.


Wszystko zaczęło się od diety, która zachęciła (a może zmusiła) ją do samodzielnego gotowania. Pierwszy blog nosił znamienną nazwę „Kasia się nudzi”, a tytułowa bohaterka chwaliła się na nim pierwszymi udanymi próbami kulinarnymi. Zabawa ta już wkrótce przerodziła się w pasję, w związku z tym blog nie tylko zmienił swój charakter, ale również nazwę. Choć wszystko zaczęło się od diety, na Bake&Taste znajdziecie mnóstwo przepisów na słodkie desery. – Piekę ciasta, a potem tuczę nimi rodzinę – śmieje się Kasia. Dla nas przygotowała owsiane ciasteczka.

Fot: Bake&Taste

 

Ciastka owsiane z orzechami i mango


Od Kasi: Pożywne i "zdrowe" ciasteczka, bez dodatku mąki pszennej, wyłącznie na płatkach owsianych, z dodatkiem orzechów i suszonego mango. Nie za słodkie. Super kruche. Ciastka może nie należą do najbardziej atrakcyjnych wizualnie, ale ręczę za smak :) Bardzo polecam! Jako zdrowszą przekąskę albo coś na ząb przed lub po treningu.


Składniki:
• 200 g płatków owsianych
• 2 czubate łyżki mielonych migdałów
• 4 łyżki cukru trzcinowego
• pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 jajko
• 120 g masła
• garść orzechów włoskich
• 4-5 kawałków suszonego mango


Masło rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia.
Płatki górskie zmielić w blenderze lub malakserze na mąkę. Przesypać do dużej miski, dodać mielone migdały i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Jajko ubić na puszystą masę z cukrem. Następnie dodawać stopniowo rozpuszczone masło, ciągle miksując, aż do powstania masy o jednolitej konsystencji. Płyn wlać do suchych składników i wymieszać całość dużą łyżką lub łopatką. Na koniec wsypać grubo siekane orzechy oraz pokrojone w nieduże kawałki suszone mango. Wmieszać do ciasta.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze i spłaszczać na grubość 0,5-1cm (zależy jak grube ciastka lubimy, ja wolę te grubsze). Ciastka piec przez około 12-15 minut z grzaniem góra-dół. Ważne: czas pieczenia zależy od grubości formowanych ciastek oraz piekarnika. Najlepiej od około 10 minuty kontrolować stopnień przypieczenia. Kiedy ciastka będą rumiane, wyjąć je z piekarnika i delikatnie przełożyć łopatką na kratkę. Pozostawić do całkowitego przestudzenia. Przechowywać w puszce lub słoiczku. Smacznego!