Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today isponiedziałek,16lipiec,2018

Zupy, śniadanie i naleśniki, czyli nowe lokale w Łodzi

Share

Śniadania, zupy i naleśniki, czyli nowe lokale w Łodzi

Początek roku obfitował w otwarcia nowych restauracji i kawiarni i ku naszej radości ciągle przybywa kolejnych. Przed wami trzy lokale otwarte w naszym mieście w ostatnim czasie.

SoupCulture – zupy w jadalnych kubkach

SoupCulture w Manufakturze

Zaczynamy na rynku Manufaktury, gdzie od miesiąca działa lokal SoupCulutre. To pierwszy w Łodzi, a czwarty w Polsce punkt sieci, której specjalnością są wegetariańskie i wegańskie zupy w jadalnych kubkach. Pomysł na ten projekt zrodził się z chęci rozwijania kultury jedzenia ulicznego i pokazania, że istnieje zdrowa i smaczna alternatywa dla fast foodów. W menu lokali znajdziecie zupy, głównie zupy kremy dodajmy. Zawsze dostępne są cztery różne smaki, których wybór zmienia się co tydzień. Dlatego w każdy poniedziałek warto zajrzeć na Facebooka lokalu, by sprawdzić co zjecie w danym tygodniu. Ceny zup wahają się od 9 zł do 13 zł za porcję, a każdą z nich otrzymacie w jadalnym, chlebowym kubku. Twórcom sieci przyświeca bowiem idea Zero Waste, czyli dążenie do nieprodukowania żadnych śmieci. Dlatego właśnie zrezygnowali z plastikowych opakowań na rzecz kubków wypiekanych z ciasta na bazie mąki pszennej i pełnoziarnistej, które można zjeść razem z zupą. Pod koniec kwietnia ruszy w Łodzi drugi lokal SoupCulture – tym razem przy Piotrkowskiej 70.

GastroProjekt na kampusie Politechniki

GastroProjekt na kampusie Politechniki Łódzkiej

GastroProjekt to niezwykle barwny, nowocześnie urządzony lokal, który od stycznia działa przy Wólczańskiej 215, na terenie kampusu Politechniki Łódzkiej. Jest połączeniem restauracji i kawiarni, co oznacza, że możecie wpaść tu zarówno na spotkanie przy kawie, jak i lunch albo obiad. W menu znajdziecie śniadania, kanapki, zupy i dania główne – wszystkie w bardzo przystępnych cenach. Za porcję jajecznicy czy franfurterek podawanych z sałatką i bagietką zapłacicie 9 zł, za krem brokułowy z jajkiem – 6 zł, a za kanapkę z marynowanym schabem i musem chrzanowym 7 zł. Wśród dań głównych w cenach od 13 zł do 23 zł znajdziecie między innymi makarony, burgera czy naleśniki w kilku rodzajach, ale zjecie tu także sztufadę wieprzową z kopytkami i remuladą selerową czy konfitowane kacze udko z czerwoną kapustą i ziemniakami. GastroProjekt czynny jest codziennie od 8.30, więc na śniadanie można wpaść jeszcze przed pracą czy zajęciami na uczelni. W tygodniu pracuje do godziny 17.00, a w weekendy (tylko zjazdowe) do 18.00. W lokalu możecie też zorganizować spotkanie firmowe, spotkanie koła naukowego albo rodzinne przyjęcie czy imprezę.

Naleśnikarnia Filmowa na Retkini

Naleśnikarnia Filmowa na Retkini

Przenosimy się na Retkinię, gdzie przy ulicy Kusocińskiego 63A od kilku tygodni działa Naleśnikarnia Filmowa. Jak sama nazwa wskazuje, lokal specjalizuje się w naleśnikach, które zjecie tu w kilkunastu rodzajach – zarówno na słodko jak i wytrawne. Wszystkie mają filmowe nazwy, np. Chłopcy z ferajny to naleśnik z serem, szynką, pieczarkami, oregano i sosem pomidorow-majonezowym (13 zł), a Pulp Fiction to połączenie szpinaku, sera żółtego i pleśniowego, cebuli i sosu pomidorowego w naleśniku zapiekanym pod beszamelem (15 zł). Są też propozycje takie jak Big Lebowski z kurczakiem w sosie sojowym, miodem, sezamem, ananasem i serem (17 zł) albo Bad Boy z szarpaną wieprzowiną w sosie teriyaki, kukurydzą, ogórkiem konserwowym, majonezem i ostrym sosem (18 zł). Propozycje słodkie mają bardziej bajkowe nazwy, jak Zakochany kundel z serkiem waniliowym, kremem chałwowym, waflami oraz sosem malinowym i czekoladowym (14 zł) lub Piotruś Pan z mascarpone, kremem kokosowym, gorzką czekoladą i sosem truskawkowym (16 zł). W lokalu zjecie też codziennie zupę dnia oraz kilka klasycznych deserów. Naleśnikarnia Filmowa czynna jest w tygodniu od 12.00 do 21.00, a w soboty i niedziele pracuje godzinę dłużej.