Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today isczwartek,18październik,2018

Już ponad 50 otwarć w 2018!

Share

Ponad 50 otwarć w 2018!

W ubiegłym roku otworzyło się przeszło 100 nowych lokali. Byłyśmy ciekawe, czy trend się utrzyma. Tak – na naszej liście jest już ponad 50 nowych miejsc! Sprawdźcie, w ilu byliście.

Ten rok bez wątpienia należy do kuchni wegańskiej, wśród debiutantów sporo też bistro-kawiarni, które powstają zarówno w centrum, jak i na łódzkich osiedlach. Do tego kilka lokali z kuchnią tematyczną, lody rzemieślnicze i raptem jedna restauracja fine diningowa, w dodatku nie w Łodzi, a w Aleksandrowie Łódzkim (mowa oczywiście o Kamienicy nr 6). Poniżej cała lista – pochwalcie się, ile miejsc już udało się wam odwiedzić. Warto się pospieszyć z wizytami, bo kolejnych kilkanaście już w remoncie.

Bistro Kardamon

Jeszcze w ubiegłym roku wegańska oferta miasta prezentowała się bardzo ubogo. A tu nagle w 2018 jak grzyby po deszczu: Fafalafa (czyli młodsze dziecko Papuvege), Kardamon i Moka Vege – dwa małe lokale, w których znajdziecie sporo wegańskich słodkości i Takżetego, modny bar w którym zjecie nie tylko obiad, ale także wczesne śniadanie. Mamy też koncept z Warszawy, czyli restaurację Tel Aviv Urban Food założony przez Malkę Kafkę. Weganie znajdą też coś dla siebie w Soupculture (to bezmięsne zupy serwowane w jadalnych kubkach) oraz lokalach z kuchnią indyjską czy libańską.

Hamra – libańskie smaki przy Piotrkowskiej

Jeśli o restauracjach tematycznych mowa, mamy nową włoską kuchnię w Pini Grill&Delikatesy i Forno Nero (specjalizują się pizzy neapolitańskiej), Wietnam w Pho Shopie, Indie w Masala Ghor i znacznie bardziej eleganckiej Sneha’s Touch of India oraz libańskie przysmaki w Hamrze przy Piotrkowskiej 89. Pod tym samym adresem otworzył się właśnie La Sok, Lepione Pieczone (restauracja w której królują pierogi), a lada moment do tego grona dołączy jeszcze lokal z hiszpańskimi tapasami.

Coffee Room

Rozwija się centrum, rozwijają się też osiedla – tu najczęściej powstają kawiarnie, niektóre jedynie z kawą i słodkościami, większość także ze śniadaniami i bogatszą ofertą kulinarną. Na Chojnach otworzyła się kolejna filia Caffe przy ulicy i Czervona, Widzew i Janów mają Kawę&Strawę, a Księży Młyn Lokalove i Znikąd Dokąd. W 2018 Śródmieście wzbogaciło się w Coffee Room, kawiarnię Jul’s, Relax Cafe i Magistrat Cafe, zaś Bałuty o Bałucki Wafel.

Kamienica nr 6

Fajnie, że Łódź się rozwija, my najbardziej kibicujemy miejscom, które powstały z pasji, w których karmi się świadomie i uczciwie. Na liście brakuje nam trochę oryginalnych, bardziej spektakularnych konceptów, które zaskoczyłyby kuchnią czy wystrojem. Ale przecież do końca roku mamy jeszcze 5 miesięcy – mamy nadzieję, że łódzka gastronomia jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa.

  1. Bałucki Wafel
  2. Cafe Tęsknoty
  3. Caffe przy ulicy (Chojny)
  4. Coffee Room
  5. Coffee2Go
  6. Czekolada Wytwórnia Lodów
  7. Czervona
  8. Czupito
  9. Fafalafa
  10. FOODluz
  11. Forno Nero
  12. Galante Lody
  13. Gastro Projekt bistro&cafe
  14. Hamra
  15. House of Sushi Konstantynów
  16. Jul’s
  17. Kamienica nr 6
  18. Kardamon
  19. Kawa&Strawa
  20. Krewetka
  21. La Sok
  22. Legal Cakes
  23. Lepione Pieczone
  24. Les Nomades
  25. Lodostacja
  26. Lody Przygody
  27. Lokalove Cafe
  28. Łódź Podwodna
  29. Magistrat Cafe
  30. Masala Ghor
  31. Moka Vege
  32. Naleśnikarnia Filmowa
  33. Naleśniki i serniki
  34. P29
  35. Pasta Go!
  36. Pho Shop
  37. Piękna
  38. PINI Grill&Delikatesy
  39. Pittu Pittu
  40. Podaj Dalej (Konstantynów)
  41. Quchnia (Aleksandrów)
  42. Relax Cafe
  43. Rodzielnia
  44. Sneha’s Touch of India
  45. SoupCulture
  46. Stekówka
  47. Szpachelka
  48. Takżetego
  49. Tel Aviv Urban Food
  50. teoria jedzenia
  51. Tiki Bar
  52. Yalla Yalla
  53. Znikąd Dokąd