Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today isczwartek,20wrzesień,2018

Nowa Ziemia – restauracja skupiona wokół świadomego odżywiania

Share

Nowa Ziemia – restauracja skupiona wokół świadomego odżywiania

Od kilku tygodni przy Zgierskiej 69 działa Nowa Ziemia – restauracja wegańska i wegetariańska skupiona wokół idei zdrowego, pełnowartościowego odżywiania.

Łodzianie mają coraz większy wybór, jeśli chodzi o lokale z kuchnią wegańską i wegetariańską. Coraz więcej restauracji poświęca uwagę nie tylko smakowi potraw, ale również ich wartościom odżywczym i temu żeby dania były zdrowe. Nowa Ziemia, która od kilku tygodni działa przy Zgierskiej 69 łączy w sobie jedno i drugie. To restauracja z wysokiej jakości kuchnią roślinną, której przyświeca idea świadomego, pełnowartościowego i naturalnego odżywiania.

Kaszotto z pęczaku w Nowej Ziemi

Właściciele nowego miejsca od dłuższego czasu interesowali się tematem zdrowej kuchni i dobrze przygotowali się do otwarcia własnej restauracji. Do współpracy zaprosili Monikę Kochanek, łódzką szefową kuchni, która objęła kulinarne stery w restauracji. Wspólnie z założycielami Nowej Ziemi szkoliła się w zakresie zdrowego, świadomego i roślinnego odżywiania – między innymi pod okiem znanej dietetyczki Bożeny Żak-Cyran. W ten sposób udało im się stworzyć menu, w którym nie znajdziecie mięsa, pszenicy ani cukru. Większość dań jest wegańska, a do przygotowania kilku Monika używa mleka z zaprzyjaźnionego eko gospodarstwa, zagrodowego sera koziego czy biologicznego i ekologicznego masła. Nie ma też problemu z zastąpieniem ich roślinnymi odpowiednikami na życzenia gości.

Pierożki orkiszowe w Nowej Ziemi

Wszystkie produkty wykorzystywane do przygotowania dań są lokalne, naturalne, niskoprzetworzone, głównie ekologiczne i bio. Monika sama dobiera dostawców tak, aby ich oferta wpisywała się w ideologię restauracji. Menu w związku z tym zmienia się sezonowo i zależnie od dostaw. Pojawiają się w nim również oferty specjalne, np. pod koniec tego tygodnia zadebiutuje krótka karta z daniami z grzybów i dyni Hokkaido, której zapas przywiózł zaprzyjaźniony dostawca.

A co znajdziecie w menu Nowej Ziemi? Są przekąski, przystawki, zupy i sałaty. Obiad możecie zatem zacząć od falafeli z guacamole (15 zł) albo pieczeni rzymskiej z cieciorki i soczewicy z domowym ogórkiem kiszonym (13 zł). Możecie spróbować również pieczonych warzyw korzeniowych z jarmużem (13 zł) lub kalarepy faszerowanej czerwonym ryżem, orzechami i serem kozim (17 zł). Jest sałatka z pieczonymi bulwami i owocami jagodowymi (19 zł) albo taka z karczochami, cukinią, grejpfrutem, pudrem z oliwek, smażonymi kaparami i suszonymi pomidorami (23 zł).

Nowa Ziemia – restauracja skupiona wokół świadomego odżywiania

Następnie kolej na makarony. Jest makaron warzywny (paprdelle z marchwi, cukinii i selera naciowego) z ziołowym pesto (17 zł), ale znajdziecie tu też łazanki żytnie z młoda kapustą i pieczoną marchwią (21 zł). Na większy głód czekają dania gówne, na przykład risotto z czarnego ryżu z glonami wakame i pieczonym selerem (23 zł) albo krokiet z ziemniaka i tempehu porany z polentą z kukurydzą i truflami, zieloną fasolką i sosem z pieczonej papryki. Osobne miejsce w karcie zajmują dania polecane przez Bożenę Żak-Cyran i opracowane we współpracy z dietetyczką. Są to szaszłyki z warzyw i marynowanego tofu (13 zł), gulasz warzywny z warzyw korzeniowych i fasoli adzuki (23 zł) czy kremowa zupa z cukinii z boczniakami (11 zł).

Nowa Ziemia - deser

Nie zabraknie też roślinnych deserów. Krem chałwowy (23 zł) czy sernik z tofu z malinami (17 zł) czekają na miłośników słodkości. Do obiadu wypijecie tutaj soki tłoczone z owoców i warzyw, koktajle i smoothies oraz oczywiście kawy i herbaty. Są również alkohole - niskoprocentowe wina i piwa, wszystkie bio. Wina dostarcza łódzki wine bar 2 przez 4, który zadbał, aby w ofercie pojawiły się też dwie opcje bezalkoholowe.

Nowa Ziemia czynna jest od poniedziałku do niedzieli w godzinach 11.00 - 21.00