Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today iswtorek,26marzec,2019

Wiosna na OFFie – nowe restauracje i sezonowe powroty

Share

OFF Piotrkowska Center

Jak co roku wiosną czeka nas wysyp otwarć restauracji. Kilka nowych lokali zajmie przestrzenie w nowych biurowcach na OFF Piotrkowska, a na podwórko wrócą koncepty znane z poprzednich sezonów.

Uwielbiamy wiosnę, bo co roku przynosi ze sobą sporo nowych otwarć na rynku gastronomicznym. Po minionych dwóch gorących latach w łódzkiej gastronomii, z niecierpliwością wyczekujemy, co przyniesie ten. A już pierwsze wieści pokazują, że będzie ciekawie. Nowe restauracje pojawią się w kilku częściach miasta, ale dzisiaj skupiamy się na tych, które otwarte zostaną na OFFie. Bo sporo się tu wydarzy.

Len & Bawełna - nowa restauracja na OFF Piotrkowska Center

Podwórko przeszło w ostatnich miesiącach sporą metamorfozę i pojawiły się na nim nowe przestrzenie biurowe. W nowych i odremontowanych budynkach zagoszczą dwie nowe restauracje. Pierwsza to Len & Bawełna. Wystarczy spojrzeć na drugi człon nazwy żeby wiedzieć, jaka ekipa stoi za tym konceptem. Na OFFie ruszy gastronomiczna siostra znanej i popularnej restauracji z Manufaktury. I chociaż wszystko zostaje w rodzinie, to nowy lokal będzie też zupełnie nowym konceptem. Kulinarnie pojawią się w nim nawiązania do tego, co można zjeść w Bawełnie, ale bardzo ważnym elementem w menu i całej koncepcji lokalu będzie nowoczesna kuchnia polska. To do niej nawiązuje „len” w nazwie restauracji i to ona będzie wyróżniała nowe miejsce. Zagości nie tylko w menu, ale również na barze, w którego ofercie pojawią się koktajle na bazie polskich, jakościowych wódek i lokalnych składników, a także domowe trunki smakowe. Za kulinarną stronę przedsięwzięcia odpowiadała będzie szefowa kuchni Wiktoria Sobiech, która kieruje też kuchnią Bawełny. Nowy lokal odróżni się za to wystrojem, który odejdzie od fabrycznych i industrialnych klimatów w kierunku inspirowanym bardziej klimatem londyńskim – przytulniejszym, trochę hotelowym i przyjaznym dla gości. W Lnie & Bawełnie zjecie śniadania, lunche i kolacje przy winie. Restauracja zajmie lokal w nowym budynku Teal Office.

Shamo - nowa restauracja na OFF Piotrkowska Center

Drugą nową restauracją będzie Shamo, które zagości w Sepia Office w lokalu po Tari Bari. Ta miejscówka jednak sporo się rozrosła i sięga powierzchnią od serca podwórka aż do ulicy Roosevelta. To 300 metrów kwadratowych wnętrza i 100 metrów ogródka, na których będziecie mogli zjeść dania szeroko pojętej kuchni azjatyckiej. Dlaczego szeroko pojętej? Bo nowa restauracja nie będzie skupiała się na jednym regionie, a sięgała po najciekawsza dania z różnych zakątków Azji. Zaproponuje je też w odświeżonym, współczesnym wydaniu. Prace nad menu ciągle trwają, ale kuchnia szykuje się na przygotowywania chociażby kaczki po pekińsku oraz bardzo specjalnego, flagowego dania, do którego nawiązuje nazwa miejsca. Shamo to japońska odmiana drobiu, której kogut charakteryzują się bardzo bojowym temperamentem. To właśnie one mają pojawić się w menu restauracji w ciekawym wydaniu, które na razie jest jeszcze tajemnicą. Wszystko serwowane będzie w nowoczesnych, minimalistycznych wnętrzach nawiązujących zarówno do fabrycznego podwórka jak i azjatyckiej kuchni.

Skazani na gofry - nowy lokal na OFF Piotrkowska Center

Oba lokale mają ruszyć jeszcze przed wakacjami, a już na marzec otwarcie zapowiada kolejna nowa miejscówka na OFFie. Tym razem będzie to mobilny punkt, jakie znacie już z podwórka OFFa od strony ulicy Piotrkowskiej. Za nowym konceptem stoi Damian Marchlewicz – zwycięzca programu Hell’s Kitchen, którego obecnie spotkać można za kulinarnymi sterami Klubu Wino, z którym wygrał ostatnią łódzką edycję festiwalu Restaurant Week. Tym razem Damian stawia na coś zupełnie innego. W jego własnym lokalu królowały będą gofry. Skazani na Gofry, bo tak będzie się nazywała nowa miejscówka, pokażą, że to danie można jeść nie tylko na słodko, a w wytrawnym wydaniu potrafią być przepyszne i bardzo kreatywne. Znając umiejętności kulinarne Damian i jego pomysłowość jesteśmy przekonane, że będzie pysznie. Zanim Skazani ruszą na OFFie możecie wybrać się do Baccaro na gofrowe warsztaty z Damianem.

OFF Piotrkowska Center

Obok tych nowości wiosną na OFFa powrócą też koncepty sezonowe. Będą lody od Bez Krówka, pizza od Maniak Pizza i Frytki Belgijskie. Pojawi się też nowy punkt oferujący slow foodowe przekąski i dania do jedzenia w locie na bazie świeżych wypieków. To sporo dodatkowych powodów żeby z niecierpliwością wyczekiwać wiosny.