Na dobry początek jesieni - nowe restauracje w Łodzi

Share

Dzieje się na jesień - nowe restauracje w Łodzi

Cztery nowe lokale, cztery różne kuchnie i cztery ciekawe menu. Kulinarna Łódź kwitnie na jesień. Sprawdźcie miejsca, które warto odwiedzić.

Food Morning - eksperymenty na talerzu

Food Morning fot. Facebook

Otwarty na początku października przy ul. Naturowicza 59 Food Morning reklamuje się jako najbardziej eksperymentalna kuchnia w Polsce. Menu rzeczywiście wygląda eksperymentalnie, molekularnie i niezwykle kusząco. Od carpaccio z ziemniaków czy jarzynowej dekonstrukcji na przystawkę, poprzez policzki wołowe czy grasicę z grzybowym amarantem i karczochami na danie główne aż po suchy karmel z lodami na deser. Do tego oferta śniadaniowa dostępna codziennie między 9.00 a 12.00. Ceny? Od 10 zł za przystawkę czy zupę i od 20 zł za danie główne. Na pewno miejsce warte sprawdzenia.

MEG MU cook & design - egzotyczne przysmaki z czarnego lądu

MEG MU cook & design fot: Facebook

Pierwsza w Łodzi restauracja oferująca egzotyczną kuchnię afrykańską. Otwarty w OFF Piotrkowska Center lokal stworzony został przez Rene Tsikampoungui - pochodzącego z Brazzaville w Kongo kucharza pasjonata oraz architekt wnętrz i projektantkę mebli Magdę Tsikampoungui. Dzięki temu, poza specjałami afrykańskiej kuchni, MEG MU cook & design oferuje również możliwość podziwiania i kupna designerskich mebli i dodatków do wnętrz. W menu znaleźć można m.in. zupę z owoców palmy, wołowinę w sosie orzechowym, świeże ryby, egzotyczne koktajle, afrykańskie warzywa i owoce oraz importowane piwa i wina.

Pomodoro Pizzeria & Stuzzicheria - włoska klasyka

Pomodoro Pizzeria & Stuzzicheria fot: Facebook

Pomodoro Pizzeria & Stuzzicheria to nowa, włoska knajpka otwarta w połowie października przy ul. Rewolucji 1905 r. 4. W ofercie wybór klasycznej, włoskiej pizzy przygotowywanej według neapolitańskiej receptury ze sprowadzanych z Włoch składników i wypiekanej w piecu opalanym drewnem. Poza pizzą w Pomodoro zjecie sałatki, przystawki, kanapki z ciasta na pizzę i smażki - smażone włoskie specjały, jak pulpety z ryżu, mielonego mięsa, mozzarelli i warzyw czy placki z ziołami. W menu sporo włoskich warzyw, serów i dodatków nieczęsto spotykanych w łódzkich pizzeriach, jak karczochy, sardele, ser provolone, speck czy włoska mortadela. Lokal czynny jest od wtorku do niedzieli w godz. 12.00 - 22.00.

Mega Burger - kuchnia amerykańska w Manufakturze

Mega Burger fot: Facebook

Mega Burger to, jak sami o sobie piszą, wielkie smaki Ameryki w małym lokalu. Położona w Alei Rzemiosł w Manufakturze knajpka oferuje kilka rodzajów hamburgerów wieprzowych i wołowych, hot dogi, zapiekanki i frytki. Jedzenie nie przypomina tego znanego z popularnych sieciówek. Kotlety do burgerów robione są na miejscu i razem z bułkami wypiekane na ruszcie, podobnie jak zapiekanki. Ceny zaczynają się od 7,99 zł za burgera wieprzowego, a najdroższy, wołowy Mega Burger kosztuje 17,99 zł.