Park Cafe i W Kółko Dobre - kolejne łódzkie food trucki

Share

Park Cafe i W Kółko Dobre - kolejne łódzkie food trucki

Tegoroczne wakacje należały do mobilnej gastronomii. Park Cafe i W Kółko Dobre zamykają nasze zestawienie łódzkich food trucków.

 

Było już o burgerach, pizzy i tortillach, teraz przyszedł czas na słodkości i półmetrowe zapiekanki.

Park Cafe, czyli kawiarnię na kółkach, najczęściej możecie spotkać w parku Julianowskim. Tak też będzie do końca września, ale wraz z początkiem roku akademickiego na aromatyczną kawę będę mieli najbliżej studenci Uniwersytetu Medycznego (okolice Pomorskiej i Czechosłowackiej). Wprawdzie nadal odwiedzicie ich  w parku, ale jedynie w słoneczne weekendy.

Park Cafe fot. Park Cafe FB

Park Cafe to połączenie kulinarnej pasji Magdy Szymańskiej, i kawowej jej męża Michała. Od jakiegoś czasu szukali rozwiązania, które pozwoli im pracować wspólnie w Łodzi – food truck okazał się idealnym rozwiązaniem sytuacji. W ofercie oczywiście tytułowa kawa (przygotowywana specjalnie dla nich przez palarnię z Wrocławia), ale również świeżo wyciskane soki, lemoniady, czekolada i słodkości. Do wyboru miedzy innymi gofry (5-8 zł), babeczki (małe za 2 zł, większe za 4 zł) i trufle witariańskie (2 zł). Najprawdopodobniej w chłodniejsze dni menu uzupełnią dania wytrawne (np. kanapki na gorąco). Pierwsze „słone” próby Park Cafe ma już za sobą – na Polówkach z samochodu serwowano quesadille.

W Kółko Dobre działa od dwóch miesięcy, urządzone jest w zabytkowym Volkswagenie T4, w którym wcześniej była piekarnia. Food truck najczęściej spotkacie na rogu Mickiewicza i Piotrkowskiej (parkuje koło Coffee Runnera), ale również porusza się po Łodzi i okolicach.

W Kółko Dobre fot. facebook W Kółko Dobre

W menu królują zapiekanki, za bułkę mierzącą aż 50 cm zapłacicie 12-14 zł. Tradycyjna to szynka, pieczarki, ser i karmelizowana cebula. W składzie wiejskiej znajdziecie między innymi mocno czosnkową kiełbasę, a w ostrej – papryczkę chilli. Ofertę uzupełnia zapiekanka hawajska (ser, szynka, ananas), lekka na bazie warzyw i tęga, czyli połączenie podwójnego sera i boczku. Lada moment w ofercie pojawią się też domowe pierogi z mięsem, kapustą i grzybami oraz ruskie. Porcja 10 sztuk będzie kosztowała 9-12 zł.