Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today isczwartek,14grudzień,2017

Gastromachina Stacja przy Piotrkowskiej otwarta

Share

Gastromachina Stacja przy Piotrkowskiej otwarta

Popularny łódzki food truck ma wreszcie swój stacjonarny odpowiednik. Od soboty przy Piotrkowskiej działa Gastromachina Stacja.

Miłośnicy jedzenia ulicznego z pewnością znają Mobilną Gastromachinę. To pierwszy łódzki food truck, który wyjechał na ulice miasta (i nie tylko) półtora roku temu. Charakterystyczny, biało-żółty Fiat Ducato był gościem wielu imprez jedzenia ulicznego w całej Polsce, a na stałe miejsce zagrzał przy Piotrkowskiej 217. Teraz przyszła pora na wersję bez kółek. W podwórku Piotrkowska 89 otwarta została właśnie Gastromachina Stacja.

Gastromachina Stacja przy Piotrkowskiej otwarta

Lokal zajął miejsce po zamkniętym niedawno wegańskim Warzywniaku. Tym samym dołączył do House of Sushi, Ślepego Maksa i Palety Bieli, które karmią gości stylowego podwórka przy Piotrkowskiej. Niewielki, jasny lokal wykończony w drewnie wygląda bardzo przytulnie, a znana z food trucka obsługa dba o miłą atmosferę.

Skąd pomysł na otwarcie lokalu stacjonarnego? Jeszcze przed otwarciem jeden z twórców Mobilnej Gastromachiny, Piotrek wyjaśniał, że zawsze marzył o własnej restauracji, a food truck miał być pewnego rodzaju sprawdzianem. Półtora roku działalności na kółkach wystarczyło, by zadecydować, że warto postawić na klasyczne rozwiązanie i ruszyć ze stacjonarnym projektem. – Food truck to jednak biznes sezonowy. Da się pracować zimą, ale jest naprawdę ciężko. Poza tym samochód nie daje możliwości na rozwinięcie kulinarnych skrzydeł Wiktorowi, szefowi kuchni. W lokalu będzie miał większe pole do popisu – tłumaczy Piotrek.

Gastromachina Stacja przy Piotrkowskiej otwarta

Większe pole do popisu to przede wszystkim rozbudowane menu. Na razie znajdziemy tu propozycje znane fanom Mobilnej Gastromachiny, czyli burgery i ciabatty, ale w przyszłości autorzy konceptu planują rozwinięcie menu o nowe dania. Już teraz zjecie tu klasyczne burgery ze 100% wołowiny polskiego pochodzenia podawane w dwóch bułkach do wyboru – jasnej i ciemnej (ceny od 15 zł za za Klasycznego Klasyka do 32 za Mega Machinę z 300 g mięsa). Jest też szeroki wybór burgerów specjalnych, między innymi Czarna Perła z krewetkami i mango marynowanym z habanero (25 zł), Drakkar z łososiem norweskim i jabłkiem marynowanym z mleczkiem kokosowym i pieprzem (24 zł) czy Burak z Kuchni z burakiem pieczonym z rozmarynem, kozim serem i włoskimi orzechami (23 zł). Jest też opcja wegańska z burgerem na bazie kaszy jaglanej z warzywami (13 zł).

Gastromachina Stacja przy Piotrkowskiej otwarta

Nie zabrakło też ciabatt, które w Mobilnej Gastromachinie cieszą się dużą popularnością. Jest klasyczne BLT, czyli połączenie bekonu, sałaty i pomidorów w cenie 10 zł, ciabatta z rostbefem za 19 zł czy z wędzonym łososiem (14 zł). Opcja wege podawana jest z hummusem i grillowanymi warzywami (16 zł). Do tego do wyboru aż siedem różnych sosów. Są też regionalne soki, napoje, a wkrótce pojawi się piwo.