Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

Glodny.pl – zamawiaj jedzenie z dostawą w 45 minut

Glodny.pl – zamawiaj jedzenie z dostawą w 45 minut

Od początku listopada łodzianie mogą korzystać z nowego serwisu online do zamawiania jedzenia z dowozem. Glodny.pl dysponuje własną flotą dostawców, dzięki czemu może współpracować z każdą...

King Kong – wkrótce otwarcie nowej tajskiej restauracji

King Kong – wkrótce otwarcie nowej tajskiej restauracji

We wnętrzu klimat jak z tropikalnej wyspy, a na talerzach przysmaki prosto z Tajlandii. Planowane otwarcie – pierwszy weekend grudnia.

Ramen Festival rusza w piątek – poznajcie uczestników

Ramen Festival rusza w piątek – poznajcie uczestników

Przed nami dziesięć dni prawdziwej, ramenowej uczty. Od najbliższego piątku na stołach łódzkich restauracji królowała będzie najpopularniejsza japońska zupa. Ramen Festival to gratka dla...

You are here:
Today isśroda,22listopad,2017

Kulinarne święto miasta – zaczynamy!

Share

Fot: MotywyJuż od jutra startuje Jemy w Łodzi Food Fest. Pyszności na talerzach, atrakcyjne wydarzenia towarzyszące i… Sprawdźcie, co jeszcze czeka nas przez najbliższe dwa tygodnie.

Maraton pysznego jedzenia rozpoczynamy w poniedziałek 11 września. Każdy tydzień imprezy to około 50 różnych dań do spróbowania w czterech różnych trasach tematycznych, a do tego jeszcze popisowe menu degustacyjne wybranych restauracji, pokazy, degustacje i warsztaty! Nie można przegapić takiej okazji. Szczegółowe informacje dotyczące menu i cen znajdziecie na stronie festiwal.jemywlodzi.pl .

Fot: Filharmonia Smaku

Pierwszy tydzień zaczniemy od dań street foodowych, smaków Azji i owocowych słodkości. To absolutnie obowiązkowe pozycje dla wszystkich miłośników burgerów, egzotycznych smaków i łasuchów. Weekend (14-17 września) zostanie zdominowany przez owoce morza. Krewetki, małże i ośmiornice w ciekawych odsłonach pojawią się na talerzach uczestników tej trasy kulinarnej. W drugim tygodniu festiwalu nie zwalniamy tempa – przedstawiamy kolejne trzy trasy kulinarne: Grande Pasta, roślinna Łódź i kawa alternatywnie. Makarony w doborowym towarzystwie, warzywa w odsłonach nie do rozpoznania i oryginalne napoje na bazie kawy będą czekały specjalnie na was! Ukoronowaniem i metą festiwalu jest weekend (21-24 września) z podrobami.

Fot: Szpulka

Oprócz wspaniałości, które rozpieszczą kubki smakowe, imprezie towarzyszyć będą liczne wydarzenia. Będzie to doskonała okazja, by pod przewodnictwem Kuchni Świata odkryć tajniki azjatyckiego gotowania, nauczyć się wytwarzać lody naturalne i po mistrzowsku zaparzyć kawę w kawiarce. Skoro jesteśmy już przy napojach, nie zapominamy o miłośnikach alkoholi, bo to dla nich przygotowaliśmy degustację wina oraz piwa opatrzoną eksperckim komentarzem. Quiz barowy wprowadzi atmosferę rywalizacji, zaprosiliśmy także Samar Khanafer, z którą powędrujemy wprost do Królestwa Przystawek. Samar nie tylko będzie gotować, ale pokaże również, że pasję do gotowania można przeobrazić w biznes. Dla najmłodszych uczestników festiwalu przygotowaliśmy warsztaty kuchni azjatyckiej i włoskiej w Pracowni Tytka, dzieci i dorośli mogą też spróbować swych sił w gotowaniu w restauracji Vapiano.

Fot: House of sushi

 

Koniecznie dołączcie do naszego wydarzenia na Facebooku. Podzielcie się swoimi wrażeniami, zdjęciami i opiniami z festiwalu. Dla autorów najciekawszych wpisów przygotowaliśmy nagrody w postaci zaproszeń do restauracji. Czekamy! Wszystkim festiwalowiczom gwarantujemy niezapomniane wrażenia, niezliczoną ilość inspiracji i rozkosz dla podniebienia. My już nie możemy się doczekać, a wy?