Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today isczwartek,17sierpień,2017

3 Chefs 3 Courses, czyli kolacja na sześć rąk w Senoritas

Share

3 Chefs – 3 Courses, czyli kolacja na sześć rąk w Senoritas

Dla szefów kuchni gotowanie to nie tylko praca, ale przede wszystkim pasja, którą na co dzień dzielą się z gośćmi swoich restauracji. Czasem nadarza się rzadka okazja, by zamiłowaniem do kulinarnych eksperymentów podzielić się także z innymi szefami. Taką okazją będzie wyjątkowa kolacja 3 Chefs 3 Courses.

3 Chefs 3 Courses to cykl tematycznych kolacji, które przygotowują wspólnie trzej zaprzyjaźnieni szefowie kuchni. Razem gotują dla gości wydarzenia – każdy z nich przyrządza jedno danie główne, które jest jego osobistą interpretacją tematu kolacji. Uczestnicy mają dzięki temu okazję spróbować w trakcie jednego wieczoru potraw przyrządzonych przez trzech szefów kuchni, w trzech różnych stylach.

Restauracja Senoritas

Pomysłodawcą wydarzenia jest Jeff Unger – szef kuchni i właściciel restauracji Senoritas. To właśnie on zaprosi do swojej kuchni zaprzyjaźnionych szefów na gościnne występy. Jeff organizował już takie spotkanie w przeszłości, między innymi w swojej restauracji w Bostonie. Inspiracją do stworzenia tego eventu była chęć wspólnego gotowania z innymi szefami, aby wspólnie, w przyjacielskiej atmosferze dzielić się pomysłami i pasjami, a przy okazji dostarczyć gościom niezapomnianych wrażeń poprzez pokazanie różnorodności technik i smaków.

3 Chefs – 3 Courses, czyli kolacja na sześć rąk w Senoritas

Kolacje z cyklu 3 Chefs 3 Courses będą się odbywały w Senoritas cztery razy w roku, a w każdej z nich wezmą udział inni szefowie kuchni i każda będzie miała inny motyw przewodni. Pierwsze z cyklu kulinarnych spotkań odbędzie się we wtorek, 28 marca. Jeff zaprosi do swojego kulinarnego królestwa dwóch zaprzyjaźnionych szefów – Gianlucę Bellini z Tari Bari i Przemysława Bednarza ze Szwalni Smaków. Panowie przygotują wspólnie trzydaniową kolację pod hasłem A Pig’s Life, czyli Życie Świni.

Jak sama nazwa kolacji wskazuje, szefowie kuchni zabiorą gości w wyprawę przez cykl życia świni – od prosiaka aż po dojrzałe zwierzę. Co zatem zjedzą uczestnicy wydarzenia? Na początek amuse bouche, czyli szynkę serrano z gruszką, dojrzewającym serem kozim i puree z figi i Cavy.

Restauracja Senoritas

Pierwsze danie przygotuje Jeff Unger. Będzie to polędwica wieprzowa nadziewana mięsem z prosiaka w bekonie, podana z kremową kukurydzą, wędzoną cebulą i syropem miodowo-jabłkowo-tymiankowym. Autorem drugiego dania będzie Gianluca Bellini, który zaproponuje schab z dzika duszony w winie Barbera z warzywami, polentę Taragna z mąki gryczanej z serem Taleggio, pieczone borowiki i sos z dzikich ziół włoskich.

Trzecie danie, jakie zjedzą goście to dzieło Przemysława Bednarza. Przygotuje on grillowany policzek wieprzowy w glazurze z Jacka Danielsa i syropu klonowego, podany z chorizo, puree z kalafiora i wędzonego twarogu, grzybami shimeji opiekanymi na palonym maśle z czosnkiem. Na koniec uczty nie zabraknie oczywiście deseru. Będzie to sernik jabłkowy z kruszonką z kandyzowanego bekonu i jabłko z karmelem.

Restauracja Senoritas

Marcowa kolacja odbędzie się w dwóch turach – o godzinie 17.45 i 20.15. Obie są biletowane, a liczba miejsc na każdą godzinę jest ograniczona. Bilety w cenie 100 zł od osoby można nabyć w restauracji Senoritas do 26 marca włącznie.