Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today isczwartek,21wrzesień,2017

Wiosenny weekend w łódzkich restauracjach

Share

Wiosenny weekend w łódzkich restauracjach

Targi piwa, szkoła wina, świeże ryby, słodkie wypieki i awangarda przy śniadaniu – nadchodzący weekend w łódzkiej gastronomii będzie pełen interesujących wydarzeń.

Targi piwa

Targi Piwa w Łodzi

W piątek i sobotę warto wybrać się do Hali Expo na Targi Piwa. Impreza co roku gromadzi nie tylko mnóstwo wystawców, ale również tłumy odiwedzających. Nic dziwnego. Targi są miejscem wielkiej degustacji, spotkań, szkoleń i warsztatów. W tym roku goście wydarzenia będą mieli okazję spróbować setek piw, w tym takich o bardzo nietypowych smakach, jak wędzona szynka czy mleko. Pojawią się też propozycje niedostępne w regularnej dystrybucji.

Targom towarzyszy wiele dodatkowych wydarzeń: Giełda Birofiliów, czyli akcesoriów piwnych zbieranych przez kolekcjonerów, spotkania z sędziami piwnymi, eksertami i blogerami oraz warsztaty i pokazy. Będziecie mogli między innymi wziąć udział w kursach kipierskich i warsztatach domowego warzenia piwa. Targi rozpoczną się w piątek o godzinie 12.00, a zakończą w sobotę o 24.00.

Fish Market Weekend w MOTYWACH

Fish Market Weekend w MOTYWACH

Przez cały weekend restauracja MOTYWY (Traugutta 14) zaprasza na Fish Market, czyli wielką ucztę z rybami i owocami morza w roli głównej. To pierwsza edycja wydarzenia, które ma szansę zagościć w MOTYWACH na dłużej, a które stawia sobie za cel popularyzację jedzenia świeżych ryb i owoców morza. Od piątku, od godziny 18.00 w restauracji czekało będzie na was specjalne menu, w którym znalazło się przede wszystkim sporo przystawek i kilka dań głównych. Zjecie tu między innymi: grillowane tygrysie krewetki z salsą pomidorową lub majonezem z algami (28 zł), smażonego śledzia bałtyckiego z domowym sosem tatarskim (16 zł) i ostrygi (surowe lub pieczone w cenie 9zł/szt.). Nie zabraknie ryb pieczonych w całości podawanych z różnymi dodatkami (dorada oraz okoń morski, 36 zł – 38 zł), muli czy ośmiornicy, która trafi do sałatki z owocami liczi. Pojawią się też specjalnie wybrane wina i koktajl. Oferta dostępna będzie do niedzieli lub do wyczerpania zapasów.

Shake and Bake w Before Food Market

Shake and Bake w Before Food Market

Najbliższy weekend w Before Food Market w strefie Piotrkowska 217 upłynie pod znakiem słodkości. Odbędzie się tu impreza Shake & Bake, w ramach której wystawcy foodmarketu przygotują dla was desery kuchni całego świata – przede wszystkim wypieki. Od czwartku do soboty możecie zajadać się tu słodkimi przysmakami od Kuro Neko Brownie (brownie na gorąco z lodami), Challah (ciasta kuchni żydowskiej – pascha, ciasto marchewkowe, sernik z bezą), Nekko Sushi (kuleczki z masy orzechowej i herbaty matcha), Krucjaty Smaku (tarta owocowa), Ottomańskiej Pokusy (tradycyjne wypieki bliskowschodnie) i Traditional Hungarian (langos z nutellą i owocami). Wszystkie desery wezmą udział w konkursie na najlepszy deser, którego zwycięzców wybierze specjalne jury oraz goście. Shake & Bake to także okazja, aby wziąć udział w warsztatach szkoły gotowania Before Food Marketu, w której odbędą się warsztaty przyrządzania słodkich wypieków.

Weekendowa Szkoła Wina Winicjatywy

Weekendowa Szkoła Wina Winicjatywy

W sobotę i niedzielę w wine barze Dwa przez Cztery (Roosevelta 2/4) odbędzie się Weekendowa Szkoła Winicjatywy. To intensywny, dwudniowy kurs dla miłośników wina, w trakcie którego dowiedzą się oni jak degustować wino, czym kierować się przy zakupie, jak rozpoznać smak wina jeszcze przed otwarciem butelki, co to są siarczyny, czy ciężar butelki świadczy o jakości, czy kieliszki są ważne oraz czym się różnią wina włoskie od francuskich, europejskie od tych z Nowego Świata czy też jak dobierać wino do jedzenia. Kurs poprowadzi Maciej Nowicki, redaktor portalu Winicjatywa. Koszt udziału wynosi 600 zł za dwa dni.

Śniadanie Awangardowe w Lokalu

Śniadanie Awangardowe w Lokalu

W sobotę, 25 marca o godzinie 11.00 w Lokalu (Leona Schillera 13) rozpocznie się III Śniadanie Awangardowe, czyli spotkań z przedstawicielami świata sztuki i kultury, którzy przy śniadaniu rozmawiają o tradycji i dziedzictwie awangardy i sztuce w ogóle. Najbliższe śniadanie odbędzie się pod tytułem „Fantastyczne światy – w kontrze awangardzie?”, a rozmawiać będą Joanna Karpowicz, Wojciech Siudmak, .Andrzej Sapkowski, Tomasz Bagiński oraz Maciej Parowski.