Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today isczwartek,21wrzesień,2017

Festiwal Dobrego Smaku – znamy termin i temat tegorocznej edycji

Share

Festiwal Dobrego Smaku – znamy termin i temat tegorocznej edycji

Kilka dni temu poznaliśmy termin tegorocznej edycji Festiwalu Dobrego Smaku – jednej z największych i najpopularniejszych imprez kulinarnych w naszym mieście. Wiemy też, co będzie inspiracją dla dań, które przygotują restauracje.

Festiwal Dobrego Smaku to wielkie święto kulinarne, które w tym roku odbędzie się w Łodzi już po raz 14. W imprezie co roku bierze udział kilkadziesiąt restauracji i kawiarni oraz tłumy odwiedzających, którzy często przyjeżdżają do nas z tej okazji z innych miast. Nic dziwnego – idea festiwalu jest prosta i atrakcyjna. Lokale przygotowują popisowe danie lub deser (a od zeszłego roku również koktajl alkoholowy), które przez festiwalowy weekend sprzedają w promocyjnej cenie. Goście i specjalnie powołane jury głosują zaś na swoich faworytów – tak wybierani są zwycięzcy wydarzenia.

W tym roku Festiwal Dobrego Smaku potrwa od 8 do 11 czerwca, a jego motywem przewodnim będą smaki śródziemnomorskie. Organizatorzy wyróżnili trzy kulinarne regiony: północnoafrykański (np. Maroko), wschodni-śródziemnomorski (Egipt, Grecja, Izrael, Liban, Syria i Turcja) oraz południowo-europejski (Włochy, Francja, Hiszpania). Z tego powodu pomysłów do przygotowania ciekawych dań, deserów i koktajli nie powinno zabraknąć. Zwłaszcza, że temat Festiwalu co roku jest tylko inspiracją do wykreowania ciekawych pyszności, które najlepiej oddają charakter kuchni królującej w danym lokalu.

Wszystkie restauracje, kawiarnie i bary, które zgłoszą się do wydarzenia wezmą też udział w festiwalowym konkursie, który wyłoni najlepsze danie główne, deser i koktajl alkoholowy. Konkurs potrwa od czwartku do niedzieli, a głosowanie publiczności i jurorów zakończy się uroczystą galą wręczenia nagród. W tym roku za danie główne goście zapłacą 15 zł, za deser 11 zł i tyle samo za koktajl alkoholowy.

Festiwalowi co roku towarzyszą również dodatkowe atrakcje. Nie znamy jeszcze wszystkich szczegółów, ale już dziś wiadomo, że restauratorzy, którzy wezmą udział w wydarzeniu zostaną zaproszeni na wyjątkowe warsztaty kulinarne do szkoły Ashanti. Poprowadzi je Gabriel Fernández de García, hiszpański szef kuchni, który pracował w wielu restauracjach z jedną i dwiema gwiazdkami Michelin. Wszystko za sprawą współpracy, jaką organizatorzy Festiwalu nawiązali w tym roku z Biurem Radcy ds. Turystyki, Ambasady Hiszpanii w Polsce. Podobnie jak w ubiegłym roku, specjalne warsztaty kulinarne dla dzieci odbędę się też na terenie OFF Piotrkowska Center. Poprowadzą je zwycięzcy tegorocznej edycji Junior MasterChef.

Restauracje i kawiarnie zainteresowane udziałem w Festiwalu Dobrego Smaku mogą wysyłać swoje zgłoszenia jeszcze do 30 kwietnia na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. , a my widzimy się w czerwcu w lokalach na kulinarnej uczcie.