Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today ispiątek,24listopad,2017

Łódź Smakuje Niepodległość już w ten weekend

Share

Łódź Smakuje Niepodległość już w ten weekend

Nadchodzący weekend upłynie w Łodzi pod znakiem gęsiny i jabłek. Kilkanaście restauracji i kawiarni zaprosi gości na pyszne dania, które przygotowano z okazji akcji Łódź Smakuje Niepodległość.

 

Już po raz trzeci organizatorzy Festiwalu Dobrego Smaku zapraszają w listopadzie do łódzkich restauracji i kawiarni na sezonowe dania z gęsiny, którym towarzyszyły będą desery z jabłek. Tegoroczną nowością będą też dania wegetariańskie. Już w najbliższy weekend (10 – 12 listopada) możecie odwiedzić kilkanaście lokali żeby spróbować ich popisowych potraw w promocyjnej cenie 27 zł za danie z gęsiny, 19 zł za opcję wegetariańską i 12 zł za jabłkowy deser.

Gęsina w MITMI

A co zjecie w tym roku? Zaczynamy na OFFie, gdzie festiwalowe dania czekają na was w kilku lokalach. Drukarnia zaprasza na filet z gęsi marynowany w jałowcu, podany z kluską nadziewaną żelką żurawinową oraz z puree z fioletowej marchwii z gruszką. W MITMI zjecie zaś krokiet z konfitowanej gęsiny z pęczotto z papryką i patisonem oraz dyniową espumą. DOKI czekają z konfitowanym gęsim udkiem na risotto z jabłkami i żurawiną oraz modrą kapustą. Do Spółdzielni zajrzyjcie, jeśli macie ochotę na trochę bardziej egzotyczne smaki. Lokal przygotował pierś z gęsi w glazurze z tamaryndowca, z fioletowymi ziemniakami confit, jarmużem i jabłkowym puree.

Gęsina w Szyby Lustra

Kawałek dalej czeka na was pierwszy deser – szarlotkowy jagielnik na przechowo-rodzynkowym spodzie z chipsem z jabłka, który przygotowała Porcja. Zmierzając dalej w kierunku Piłsudskiego możecie odwiedzić Szyby Lustra i spróbować piersi z gęsi z redukcją czerwonego wina, karmelizowaną figą, konfitowanym fenkułem i puree figowo-fenkułowym. Po takiej uczcie pora na spacer. Skierujcie swoje kroki w stronę Pasażu Schillera, gdzie w Lokalu czeka na was kolejne danie – smażona pierś z gęsi na puree z batatów z karmelizowanymi burakami i rumową konfiturą pigwową oraz sosem demi glace.

Gęsina w Lokalu

Wracamy na Piotrkowską i idziemy na kolejny deser – tym razem do Zjadliwości, gdzie czeka na was beglutenowa, wegańska delicja. Kawałek dalej możecie zatrzymać się w Agrafce, która przygotowała zarówno danie główne, jak i deser. Zjecie tu pierś z gęsi sous vide podaną z czerwoną kapustą, puree z pietruszki i pieczonym jabłkiem z sosem wiśniowym. Na deser sakiewki z ciasta filo z musem jabłkowym i sosem malinowym z kardamonem.

Gęsina w Motywach

Z głównej ulicy miasta skręcamy w Moniuszki, gdzie czeka na was Czekolada Retro Cafe i jej mus jabłkowy po sycylijsku. Przechodzimy obok budynku YMCA i lądujemy na Traugutta. W Motywach spróbujecie piersi z gęsi z krokietem z konfitowanych gęsich udek podanych z puree szczypiorkowo-ziemniaczanym, karmelizowaną skorzonerą, chutneyem z ogórka i kopru włoskiego oraz musem z pigwy. Tuż obok, w Lodziarni Cukierni Wasiakowie zjecie deser Białowieża, a nieopodal, bo na Piotrkowskiej 69 kolejny – naleśniki na ciepło z jabłkami i cynamonem oraz sosem karmelowym, które przygotowała Pijalnia Czekolady Wedel.

Gęsina w Drukarni

Oddalamy się od Piotrkowskiej i zaglądamy do Manufaktury. W restauracji Zielona czeka na was główne danie wegetariańskie, czyli jabłko faszerowane ciecierzycą, komosą ryżową, jarmużem i orzechami nerkowca, podane z modrą kapustą. Jeśli macie ochotę na dalszą wyprawę, to wybierzcie się do Tubajki na placu Zwycięstwa. Zjecie tutaj pierś z gęsi na kremowym pęczaku z gruszką aromatyzowaną w czerwonym winie i sosem pigwowym. Na deser lokal proponuje jabłkowo-marcepanowe crumble z galaretką cydrową i lodami z palonego masła lub z lodami cydrowymi w opcji wege.

Gęsina w restauracji Tulipan

Więcej słodkości czeka na was w kawiarni Bean&Buddies przy Piotrkowskiej 276. Spróbujecie tutaj ciasta Złote Oczko. Natomiast przy Żeligowskiego 46, w restauracji Tulipan zacznijcie od piersi z gęsi w sosie grzybowym z jabłkowym risotto i chutneyem z czerwonej cebuli podanych z faszerowaną gęsią szyjką i puree dyniowo-marchewkowym z sosem z owoców leśnych. Na deser czeka zaś karmelizowane jabłko na maślanej kruszonce z malinowym musem i chałwowym mascarpone.