Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today ispiątek,24listopad,2017

Ramen Festival rusza w piątek – poznajcie uczestników

Share

Ramen Festival rusza w piątek – poznajcie uczestników

Przed nami dziesięć dni prawdziwej, ramenowej uczty. Od najbliższego piątku na stołach łódzkich restauracji królowała będzie najpopularniejsza japońska zupa. Ramen Festival to gratka dla miłośników azjatyckich smaków i konkurs dla lokali.

Wspólnie z firmą firma Kuchnie Świata, która specjalizuje się w dystrybucji produktów spożywczych z całego globu oraz Łódzkim Centrum Wydarzeń mamy przyjemność zaprosić was na drugą już edycję Ramen Festivalu. Przez 10 dni, od 17 do 26 listopada, możecie odwiedzać 10 łódzkich restauracji, w których czeka na was aż 11 popisowych wersji ramenu, w tym aż 3 propozycje wegańskie.

Nie wiecie, czym jest ramen? To jedno z najpopularniejszych, obok sushi, dań kuchni japońskiej. Podstawą tej wyjątkowej zupy jest esencjonalny bulion, ale nie mniej ważny jest specjalny makaron i liczne dodatki, które zamieniają ją w sycące i bardzo rozgrzewające danie. Od kilku lat ramen podbija szturmem cały kulinarny świat, a moda na zupę dotarła także do Polski. Jeśli chcecie poznać różne jego style I warianty zajrzyjcie do naszego przewodnika, który znajdziecie tutaj.

Ramen Festival rusza w piątek – poznajcie uczestników

A jeszcze lepiej – wybierzcie się do festiwalowych restauracji i sprawdźcie, co dla was przygotowały. Będą propozycje z mięsem, rybami, owocami morza, warzywami oraz opcje roślinne. W talerzach i miskach królowały będą egzotyczne składniki, jak fasolka edamame, kapusta pak choi czy kimchi, ale pojawią się też akcenty lokalne: modra kapusta kiszona, polskie śliwki czy sok chrzanowy. Jedno jest pewne – wszystkich ramenów warto spróbować.

Wszystkie lokale biorą udział w odbywającym się w ramach festiwalu konkursie na najlepszy ramen. Jego zwycięzcę wytypuje jury, a otrzyma on nagrodę od naszego partnera – Kuchni Świata i z pewnością zaskarbi sobie sympatię wszystkich miłośników kuchni japońskiej. W zeszłym roku najlepszy ramen festiwalu przygotowała restauracja Zielony Chrzan, która tym razem znowu powalczy o zaszczytny tytuł. Zachęcamy was do próbowania konkursowych zup i dzielenia się z nami swoimi opiniami na stronie www.jemywlodzi.pl oraz na Facebooku.

Oto lokale, które biorą udział w rywalizacji:

1. House of sushi (Piotrkowska 89)

Ramen House of Sushi

Rabboki Ramen – ramen został zainspirowany połączeniem kuchni japońskiej oraz koreańskiej. Podawany jest z marynowaną wołowiną, krewetkami oraz wędzonym boczkiem, zaś całość dopełnia koreańska sałatka kimchi. Wywar został przygotowany na bazie palonych kości wołowych z dodatkiem charakterystycznej dla kuchni koreańskiej pasty gochujang. Cena: 21 zł (600 ml)

2. Lokal (Pasaż Schillera)

Ramen Lokal

Wywar z palonych kości wołowych z sokiem chrzanowym, makaron szpinakowy ramen, pierś z kaczki marynowana w chmielu, kapusta modra kiszona, podgrzybek, cukinia, czosnek z kwiatów, jajko na miękko, perły paradoksalne miodowe, liście nasturcji, musztardowiec. Cena: 28 zł (350 ml)

3. Nekko Sushi (Piotrkowska 107)

Ramen Nekko Sushi

Ramen wędzony - pikantny wywar na rybach wędzonych (łosoś, ryba maślana, węgorz), makaron ramen, wędzona ryba maślana, wędzone tofu, chrust z rzepy i marchwi, parzona krewetka tygrysia, jajo przepiórcze w tempurze panko z kawiorem z ryb latających, prażona cebula i sezam. Cena: 22 zł (500 ml)

4. Sendai Sushi (Piotrkowska 209)

Ramen Sendai Sushi

Tonkotsu Ramen – esencjonalny wywar wieprzowo drobiowy podany z brzuchem chashu, jajkiem, fasolką edamame i szczypiorkiem. Cena: 18 zł (400 ml)

5. Stacja Street Food (Traugutta 9)

Ramen wegański Stacja Street Food

Vegan Miso Ramen (wegański) – powstaje na bulionie gotowanym na bazie glonów kombu, grzybów shitake i warzyw z dodatkiem past shiromiso i akamiso. Podawany z pieczonym batatem, szczypiorem, sezamem i chili. Cena: 24 zł (500 g)

Ramen Yakitori Stacja Street Food

Yakitori Ramen – głęboki w smaku bulion z pieczonych kości wołowych, mięsa z gęsi i kurczaka oraz grillowanych warzyw. Podawany z szaszłykami yakitori, nori, blanszowaną kapustą bok choy, szczypiorem i sezamem. Cena: 28 zł (500 g)

6. Susharnia (Pomorska 13)

Ramen Susharnia

Esencjonalny bulion wołowy na bazie demi glace, podany z makaronem, w akompaniamencie fermentowanej kapusty pekińskiej, kimchi i carpaccio wołowego. Całość  dopełniona marynowanym na różowo jajkiem. Cena: 20 zł (500 ml)

7. Sushi w dłoń (Kościuszki 22)

Ramen Sushi w Dłoń

Bulion / żebro wieprzowe podwędzane rozmarynem w glazurze Teriyaki / jajko smażone na smalcu / makaron ramen / kiszony pomidor / kimchi / fasolka / placek papadam. Cena: 25 zł (500 ml)

8. Zielona Restauracja Wegańska i Wegetariańska (Rynek Manufaktury)

Ramen Zielona Restauracja Wegańska i Wegetariańska

Vege ramen z tofu - wakame w tempurze (wegański) - bulion na pieczonych warzywach aromatyzowany trawą cytrynową i kombu, podany z makaronem, grzybami mun, shitake, pędami bambusa, liśćmi brukselki, awokado, grillowaną marchewką, groszkiem cukrowym i szalotką. Cena: 18 zł (450 ml)

9. Zielony Chrzan (Żwirki 8)

Ramen Zielony Chrzan

Torikotsu Ramen – drobiowy, kremowy bulion z dodatkiem dwóch rodzajów pasty miso, w stylu kotteri miso ramen z pszennym makaronem typu ramen, pulled pork (długo pieczona, szarpana wieprzowina marynowana w stylu japońskiego BBQ, z dodatkiem chińskiego sosu hoisin i polskich śliwek), jajko ajitsuke, maślana kukurydza, olej z palonego czosnku, sezamu i chili, grzyby, szczypior, pak choy. Cena: 25 zł (700 ml)

10. Zjadliwości (Piotrkowska 102A)

Ramen Zjadliwości

Kim chi jesteś, Ramen? (wegański) Aromatyczny, kremowy bulion roślinny, ręcznie robiony makaron oraz domowe kimchi połączone ze smakiem pieczonego pomidora - to elementy kompozycji zjadliwego ramenu. Cena: 20 zł (450 ml)