Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today ispiątek,15grudzień,2017

Festiwal kulinarny Smaki Pabianic rusza już jutro

Share

Festiwal kulinarny Smaki Pabianic rusza już jutro

Jesień obfituje w festiwale kulinarne – nie tylko w Łodzi. Już jutro rusza pierwsza edycja imprezy Smaki Pabianic, podczas której swoje popisowe dania zaprezentują pabianickie restauracje, a goście wybiorą najlepszą z nich.

Organizatorami festiwalu są: zespól Hotelu Fabryka Wełny, za którego inicjatywą w Pabianicach odbył się niedawno konkurs kulinarny „Gęsina nie tylko na Św. Marcina” oraz pabianicki Urząd Miejski. Współpraca zaowocowała pierwszym w tym mieście festiwalem na taką skalę. Od czwartku do niedzieli (16 – 19 listopada), 11 restauracji zaprezentuje swoje popisowe menu degustacyjne. Goście będą mogli odwiedzać lokale i wytypować swojego faworyta – zwycięzcę festiwalu Smaki Pabianic.

Festiwalowe danie restauracji Wzorcownia by W. Bober

Każde menu składa się z dania głównego i deseru w cenie 25 zł za zestaw. To wyjątkowa okazja spróbowania dań takich jak: polędwica wieprzowa z kaszą, młodymi warzywami i pianą z dyni lub karczek cielęcy sous-vide z suszoną pokrzywą i podgrzybkami w kefirze podany na smażonym prażoku z boczniakami duszonymi w ciemnym piwie i maśle z musem z kwaśnej śmietany, oliwy truflowej i czerwonego pieprzu. Na deser szefowie kuchni proponują m.in.: bałagan bezowo-malinowy z aksamitnym kremem mascarpone czy naleśnik w stylu japońskim zawinięty w rożek z bitą śmietaną, owocami, posypką i sosem mango z chilli.

Festiwalowe danie restauracji Dom Tkacza

Do udziału zaproszono restauracje o bardzo różnym profilu, dzięki czemu goście wydarzenia spróbują tradycyjnej kuchni polskiej, kuchni włoskiej, nowoczesnej kuchni międzynarodowej czy japońskich przysmaków. Wszystkie zestawy degustacyjne będzie można oceniać na specjalnych formularzach, które pozwolą wytypować zwycięzcę – najlepszą restaurację festiwalu. Lokale oceniane będą w czterech kategoriach: walory smakowe, aranżacja talerza, jakość serwisu i atmosfera. Zwycięzcę poznamy podczas oficjalnej gali, która odbędzie się 19 listopada w Centrum Konferencyjno-Bankietowym Hotelu Fabryka Wełny.

Festiwalowy deser pizzerii Presto

Wieczór uświetni rodzinny koncert Moniki Kuszyńskiej, byłej wokalistki zespołu Varius Manx
oraz reprezentantki Polski podczas konkursu piosenki Eurowizji 2015. Artystce na scenie towarzyszyć będą Kuba Raczyński (saksofonista, muzyk jazzowy) oraz Krzysztof Raczyński (akordeonista). Wstęp
na wydarzenie jest bezpłatny.

Festiwalowe danie Osady Rybackiej Sereczyn

Lista festiwalowych restauracji, dań i deserów:

Dom Tkacza

DANIE GŁÓWNE: Gołąbek z jelenia w jałowcowej nalewce na jaglanej babce z sosem borowikowym.
DESER: Dekonstrukcja sernika.

Galimatjas

DANIE GŁÓWNE: Polędwiczki wieprzowe w sosie maślano-winnym ze świeżymi ziołami podane z puree z zielonym groszkiem.
DESER: Szarlotka z połową jabłka na ciepło podana z lodami.

House of Sushi Pabianice

DANIE GŁÓWNE: Wołowina z grzybami i dynią.
DESER: Pudding piernikowy z nasionami chia i konfiturą wiśniową.

Osada rybacka Sereczyn

DANIE GŁÓWNE - Sum z kapustą i grzybami oraz grzanką
DESER - Tradycyjna szarlotka

Restauracja Passado

DANIE GŁÓWNE: Udko z kaczki robione metodą confit, puree z dyni i marchwi, karmelizowany buraczek, mus jabłkowy i sos malinowy
DESER: Mus z białej czekolady

Pawilon smaku

DANIE GŁÓWNE: Filet drobiowy nadziewany szpinakiem i łososiem wędzonym, na liściach młodych buraków, z ryżem oraz sosem cytrynowym i ziołowym.
DESER: Panna Cotta bazyliowo-truskawkowa z musem owocowym.

Presto Pizzeria Pabianice

DANIE GŁÓWNE: Penne z grillowanymi warzywami i paprykowym chorizo
DESER: Ciasto Leśny Mech z kremem cytrynowym i granatem

Restauracja Salem

DANIE GŁÓWNE: Polędwiczka wieprzowa sous-vide podana na sosie kurkowym z flanem parmezanowo-ziemniaczanym oraz marynowanym buraczkiem i kozim serem.
DESER: Bałagan bezowo-malinowy z aksamitnym kremem mascarpone.

SUSHI ZONE Pabianice

DANIE GŁÓWNE: Zestaw EDO składający się z 5 kawałków Philadelphia Maki i jednego nigiri z opalanym łososiem i tobiko
DESER: Naleśnik w stylu japońskim zawinięty w rożek z bitą śmietaną, owocami, posypką i sosem mango z chilli.

Wzorcownia by W. Bober (Hotel Fabryka Wełny)

DANIE GŁÓWNE: Polędwica wieprzowa z kaszą, młodymi warzywami i pianą z dyni.
DESER: Jesienny deser z gruszką.

Zielona Górka

DANIE GŁOWNE: Karczek cielęcy sous-vide z suszoną pokrzywą i podgrzybkami w kefirze podany na smażonym prażoku z boczniakami duszonymi w ciemnym piwie i maśle z musem z kwaśnej śmietany, oliwy truflowej i czerwonego pieprzu.
DESER: Sernik czekoladowy z kwaśnym sosem wiśniowym i bitą śmietaną na bazie espresso.