Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today ispiątek,15grudzień,2017

Kulinarne plany na weekend

Share

Kulinarne plany na weekend

Nadchodzący weekend będzie wypełniony kulinarnymi wydarzeniami po brzegi. Festiwal, kiermasz, nowe menu i nowe lokale – sprawdźcie, dokąd warto się wybrać.

Kolacja degustacyjna w Affogato

Kolacja degustacyjna w Affogato

Na wyjątkowe wydarzenie zaprasza już jutro restauracja Affogato. W piątek, 8 grudnia odbędzie się tutaj kolacja degustacyjna inspirowana filmem "Noma, my perfect storm". Produkcja opowiadająca o słynnej restauracji Noma i jej szefie kuchni René Redzepim posłuży jako inspiracja do głównego wydarzenia, którym będzie kolacja przygotowana przez dwóch świetnych szefów kuchni: Roberta Trzópka z restauracji Bez Gwiazdek w Warszawie i Macieja Rosińskiego z Affogato. Przygotują oni ucztę składającą się z siedmiu dań, do których dobrane zostaną alkohole – koktajle autorstwa znakomitych barmanów: Mateusza Szuchnika  z El Koktel w Warszawie oraz szefa baru Affogato Adriana Szpadzika. Za wina odpowiadać będzie zaś Anna Musialik z Affogato. Pokaz filmu "Noma, my perfect storm" połączony z dyskusją gości specjalnych odbędzie się w kinie Charlie o godzinie 18.00, a kolacja o 20.00. Koszt udziału wynosi 200 zł od osoby + 100 zł za pairing alkoholi.

Zimowy Festiwal Dobrego Smaku

Zimowy Festiwal Dobrego Smaku

W ramach grudniowego cyklu wydarzeń GwiazdkOFFo, w najbliższą sobotę i niedzielę (9 i 10 grudnia) odbędzie się na OFFie zimowa edycja Festiwalu Dobrego Smaku. Restauracje mieszczące się w modnym podwórku przygotowały specjalne, gwiazdkowe menu. Świąteczne potrawy podawały będą Ato Ramen (grzybowy ramen z kaczką), DOKI gastrobar (stek z łososia w limonkowo-tymiankowym maśle serwowany na kaszy jaglanej z żurawiną i gruszkowo-korzennym chatneyu), Drukarnia (filet z karpia w pudrze orzechowym podany z sosem grzybowym i brioche), MITMI restobar (ravioli z kapustą i grzybami, sos demi glace z kminkiem i chilli, chrust z kapusty kiszonej, duxelle z pieczarki), NÕŻ (polędwiczka wieprzowa z purée kalafiorowym, kalafior confi, sos pieczeniowy z czekoladą, żurawiną i piernikiem) oraz Spółdzielnia (X-mas Roast Burger - indyk w orzechach laskowych, camembert, pieczarki, sos żurawinowo-korzenny, pig in blanket (frankfurterka w wędzonym boczku). Za każde danie zapłacicie 35 zł.

Wyjątkowa edycja Eko Targu

Wyjątkowa edycja Eko Targu

Zimowy FDS to niejedyna atrakcja, jaka czeka na was na OFFie w nadchodzący weekend. Na specjalne wydarzenia zaprasza też Eko Targ. W sobotę, 9 grudnia, będziecie tu mogli odwiedzić nie tylko wystawców, których możecie spotkać tu co tydzień. W ramach targu odbędzie się również Kiermasz Książki Kulinarnej, w trakcie którego będziecie mieli okazję zapoznać się z propozycjami wydawnictw, księgarni i antykwariatów. Eko Targ w tym dniu będzie również gościł zespół platformy dietetyczno- medycznej DrBarbara.pl, która przygotuje ucztę kulinarno-zdrowotną z konkursami. Na bazie produktów wystawców Eko Targu przyrządzą zdrowe posiłki, a dochód z ich sprzedaży przeznaczony zostanie na cel społeczny.

Nowe kąski w Motywach

Nowe kąski w Motywach

Nadchodzący weekend będzie też okazją do spróbowania KĄSKÓW, czyli propozycji z nowej kategorii w karcie Motywów. Restauracja przygotowała 16 dań, wśród których znajdą się pozycje mięsne jak i wegetariańskie podane w formie kąsków, czyli mniejszych porcji. To dania inspirowane kuchnią polską, francuską czy śródziemnomorską podane w nowoczesny sposób. Spróbujecie między innymi: terriny z golonki z emulsją chrzanową i żurawinową, smażonej makreli w zalewie octowej czy kopytek z dynią, szpinakiem i marchewką. Wszystko przygotowywane od podstaw na miejscu w restauracji. Do wszystkich możecie zamówić odpowiednio dobrane alkohole, bo w ofercie pojawią się nowe gatunkowe wódki polskie, grzańce, wina, a także domowa nalewka. Więcej o kąskach przeczytacie u nas już wkrótce, a tymczasem wpadnijcie w weekend do Motywów i spróbujcie sami.

Dwa nowe lokale

Dwa nowe lokale

O otwarciach nowych lokali w Łodzi donosimy wam ostatnio wyjątkowo często. Wyrastają w naszym mieście, jak grzyby po deszczu, co ogromnie nas cieszy. Nadchodzący weekend znowu dostarczy kulinarnych premier. W sobotę, 9 grudnia, na OFFie ruszy nowa klubokawiarnia Wiosna. Wypełni zarówno lokal jak i kawiarnianą pustkę powstałą w OFF Piotrkowska po zamknięciu Daleko Blisko. Lokal czynny będzie od 9.00, a inauguracyjna impreza rozpocznie się o 18.00. W jej trakcie zagrają Kuki Monstah & DJ Late.

Natomiast w niedzielę, 10 grudnia, w samo południe otwarta zostanie restauracja Cynamon. Lokal działał będzie na Placu Wolności 7/8, a jego menu królowały będą ryby i owoce morza w połączeniu z sezonowymi i regionalnymi produktami. Więcej o tym miejscu przeczytacie u nas w przyszłym tygodniu.