Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today isczwartek,26kwiecień,2018

Jemy w Łodzi w jury Polskiego Producenta Żywności

Share

Polski Producent Żywności 2018

Wiemy, że najważniejszym newsem dnia jest powrót zimy, ale poza śniegiem, w Łodzi dzieją się też inne rzeczy, na przykład targi Regiony Turystyczne Na Styku Kultur.

Z dziedziny turystyki dziś dowiedziałyśmy się, że mamy w województwie Dolinę Skrzatów, ale przede wszystkim skupiłyśmy się na próbowaniu produktów i dań z regionu zgłoszonych do konkursu Polskiego Producenta Żywności. W jury mamy przyjemność gościć już chyba piąty raz, a lokalnych wystawców rozpoznajemy jak starych znajomych.

Polski Producent Żywności 2018

 

W dobie przemysłowego jedzenia, konserwantów i walki o najniższą cenę dobrze jest spotkać rzemieślników, którzy zupełnie inaczej podchodzą do tematu – z pasją, świadomością produktu i jakości oraz dbałością o receptury i tradycję. W tym roku zmieniono nieco zasady i nagrody przyznano w 6 kategoriach. Oto tegoroczni zwycięzcy, którzy będą reprezentowali województwo łódzkie w rywalizacji ogólnopolskiej.

Polski Producent Żywności 2018

Mięso, przetwory mięsne, ryby i przetwory rybne – karp na piwoszku (Hotel Korona Palace, stoisko 16)

Produkty zbożowe i ich przetwory, wyroby cukiernicze – Piwo Żywe Niepasteryzowane Niefiltrowane (Browar Koreb, stoisko 32)

Warzywa, owoce, grzyby i ich przetwory – Bio syrop z pigwowca słodzony cukrem trzcinowym (Tłocznia soków Owocowych VERO, stoisko 15)

Mleko i przetwory mleczne – śmietanka 30% (Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie, stoisko 37)

Dodatki do potraw - miód nektarowy z Lipki (Pasieka w Lipce, stoisko 10)

Produkt innowacyjny – sok jabłkowy z Kałęczewa z sokiem z zielonego jęczmienia (Wiatrowy Sad, stoisko 38)

Polski Producent Żywności 2018

Poza karpiem na piwoszku, wszystkie nagrodzone produkty możecie kupić podczas imprezy, ale oczywiście lista zakupów może być znacznie dłuższa. Nam w tym roku wyjątkowo przypadł do gustu pyszny wędzony, tłusty twaróg z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łasku czy rewelacyjny chrzan z gospodarstwa Krzysztofa Gasieckiego. Nie są to debiutanci (tych chyba w tym roku zabrakło), podobnie jak niektórych wystawców z poprzednich edycji (targi mają skromniejszą formułę).

Polski Producent Żywności 2018

Impreza odbywaja się w hali Expo przy Politechniki, trwa od dzisiaj niedzieli (jutro i pojutrze będą trwały od 10.00 do 18.00). do Bilet online kosztuje 8 zł, kupiony w kasie – 13 zł (ulgowy 6 zł). Szczegółowy program znajdziecie na stronie www.targi.lodz.pl