Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today isponiedziałek,24wrzesień,2018

Urodziny, otwarcia, warsztaty i promocje, czyli jak spędzić nadchodzące dni

Share

Jemy w Łodzi

Pogoda na weekend: 23°C, słonecznie. Idealnie, aby spędzić czas poza domem i zaplanować fajne rozrywki, również te kulinarne.

Artykuł zaczniemy życzeniami dla Darii i Adama z Cocoart’s, którzy jutro świętować będą pierwsze urodziny swojej cukierni (czytać głosem Krystyny Loski). Wszystkiego najlepszego! Możecie się przyłączyć do życzeń a także od godziny 18.00 skosztować przygotowanego na tę okazję tortu. Jeśli o tortach mowa – możecie go też wygrać dla siebie w urodzinowym konkursie Cocoart’s. Jeszcze raz sto lat!

Cocoart's urodziny

Piątek i sobota to  też fajne dni dla łódzkich wegan, którzy mogą w tym czasie wziąć udział nie w jednym, a kilku roślinnych wydarzeniach. Lada moment przeczytacie u nas o nowo otwartym bistro Kardamon przy Stefanowskiego 17, ale zanim artykuł pojawi się na naszej stronie, wpadajcie na  Czekoladowy Opening vol. 2. Dlaczego 2? Ponieważ pierwszy odbył się w poprzedni piątek. Okazało się, że piątek trzynastego potrafi być jednak pechowy – założycielki zaliczyły tego dnia awarię prądu, następnie wody i kanalizacji. My z doświadczenia wiemy, jak na otwarciach działa prawo serii, więc trzymamy kciuki za dalsze powodzenie (a takie historie świetnie się wspomina po latachJ). Tak jak w tytule – będzie słodko, czekoladowo, a to wszystko w wersji wegańskiej. Wpadajcie przez całe dwa dni.

Kardamon

W piątek świętować będzie też TAKŻETEGO. Choć bistro działa już od kilku tygodni, oficjalną premierę połączono tu z szóstymi urodzinami hostelu Cynamon. Będzie jazz, prosecco, premiera nowych dań i wiele innych atrakcji. Pierwszego dnia wydarzenia zdobiący ścianę bistro liść monstery zostanie oficjalnie wpisany przez URBAN FORMS do ścieżki łódzkich murali, w sobotę o 20.00 przy Sienkiewicza wystąpi zaś Kamila Jaskrowska, której chyba nikomu nie trzeba bliżej przedstawiać.

Takżetego

Okazuje się, że na tym nie kończą się piątkowe atrakcje. Oto prezent od Owoców i Warzyw – wiosenno-letnie menu kawowe ze zniżką aż 50%. Promocja będzie obowiązywała aż do niedzieli, a za pół ceny możecie spróbować między innymi Coffee Coke, czyli kawy o smaku coli,
latającego kolendera (połączenie chałwy z ziarnami kolendry, espresso i mlekiem, na zimno), lemoniady z hibiskusa, nitro sour czy nitro coffee - cold brew. A ponieważ pogoda ma dopisywać, to wszystko w otwieranym jutro letnim ogródku.

Piotrkowska 217

Było słodko, kawowo, wegańsko, teraz czas na jedzenie uliczne. W piątek przy Piotrkowskiej 217 rozpocznie się osiemnasta edycja Street Food Festival (przewodnie hasło: Przywitaj z nami wiosnę!). Tym razem na 217 zagości prawie dwudziestu różnych wystawców (pełna lista lada moment pojawi się w wydarzeniu). Wśród nich między innymi meksykańskie tacos, burgery, lody czy wege w wersji wytrawnej i słodkiej. Dzisiaj poznamy też szczegóły konkursu, w którym do wygrania jest sesja tatuatorska. W piątek festiwal potrwa od 17.00 do 22.00, w sobotę od 11.00 do 21.00, w niedzielę między 11.00 a 20.00.

Quale Restaurant

Jeżeli od street foodu bliżej wam do fine dining rezerwujcie sobotni wieczór. Tego dnia w restauracji Quale o 18.30 odbędzie się kolacja degustacyjna, która towarzyszy pokazowi filmów o tematyce kulinarnej FILM for FOOD (współorganizatorem wydarzenia jest również Restaurant Week Polska). Z okazji wydarzenia szef kuchni Szymon Stach przygotował sześciodaniową ucztę, podczas której będzie można skosztować między innymi polików zębacza z wędzonym łososiem i dashi, kaczych języków z pistacjami i botwinką, cielęcego schabu z orzechami ziemnymi i ruskim pierogiem czy leniwej kluski z palonym masłem i bekonem. Udział w kolacji kosztuje 180 zł (cena z pairingiem alkoholi – 278 zł).

Pracownia Tytka

Kulinarny weekend kończymy słodkimi warsztatami w Pracowni Tytka. Jeżeli kochacie ciasta i ciasteczka, ale nie wiecie, jak się zabrać za ich przygotowanie, koniecznie zainteresujcie się „Wypiekami dla początkujących”. Wspólnie z prowadzącą Katarzyną Keller przygotujecie kruche ciasto, biszkopt, tartę, brownie oraz babeczki. Start, godzina 16.00, cena: 130 zł od osoby.