Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today iswtorek,16październik,2018

Poznajcie zwycięzców Restaurant Week

Share

Poznajcie zwycięzców Restaurant Week

Wiosenna edycja festiwalu Restaurant Week zakończyła się pod koniec kwietnia, a teraz poznaliśmy najlepszych z najlepszych, czyli restauracji, które uzyskały najlepsze recenzje gości. Sprawdźcie, kto wygrał w Łodzi.

To była rekordowa edycja festiwalu w naszym mieście – wzięło w niej udział aż 41 lokali. Goście mieli z czego wybierać i jak zawsze, chętnie odwiedzali festiwalowe restauracje. Każdą wizytę można ocenić na stronie www.restaurantweek.pl. Osobnej ocenie podlegają przystawki, dania główne i desery, a także atmosfera i obsługa. Na tej podstawie wyłaniani są zwycięzcy poszczególnych kategorii oraz lokale, które zdobyły najwyższe oceny całościowe. Pora ich poznać.

Restaurant Week w Angelo Ristorante

Najlepszą restauracją wiosennej edycji Restaurant Week w Łodzi okazała się Angelo Ristorante z 6-go sierpnia. Lokal zaproponował gościom kulinarną podróż dookoła Włoch, a do dań można było spróbować odpowiednio dobranych alkoholi. Angelo wygrało też w kategorii „Najlepsza przystawka”, na którą zaproponowano arancini, czyli ryżowe kulki z sepią z mątwy i krewetką oraz roladki z bakłażana z burratą.

Restaurant Week

Drugie miejsce w kategorii ogólnej zdobyły Cztery Ściany z Piotrkowskiej 89. To nie pierwszy sukces tej restauracji w Restaurant Week. Podczas minionych edycji lokal był niejednokrotnie nagradzany, a raz wygrał również w kategorii ogólnopolskiej. Tym razem, podobnie jak podczas edycji jesiennej w 2017 roku, goście uznali także, że w Czterech Ścianach serwowano najlepszy festiwalowy deser pod nazwą „Rukola czuje miętę do maliny”. Był to Krem miętowy ze świeżymi malinami i lodami z rukoli.

Restaurant Week w Starym Kinie

Na trzecim miejscu uplasowała się restauracja Stare Kino by Antoine Lopez z Piotrkowskiej 120. Tutaj goście festiwalu podejmowani byli w specjalnie na ten cel przeznaczonej Sali Kameralnej, w której szef kuchni osobiście serwował wszystkie dania i opowiadał o nich, jak podczas prywatnej degustacji. Nic zatem dziwnego, że restaurację nagrodzono także w kategorii „Najlepsza atmosfera”.

Restaurant Week w Farina Bianco

Wśród wyróżniony znalazła się też Farina Bianco z Piłsudskiego 14, którą nagrodzono za najlepsze danie główne. Szef kuchni przygotował je w wersji mięsnej i rybnej. W pierwszej znalazła się wołowina z krewetkami z patelni podana ze sfermentowanym ryżem koji i sałatką wakame. W opcji rybnej można było spróbować dorsza skrei z wodorostami, sezamem, kolendrą i musem teriyaki. Dla Fariny nie był to pierwszy festiwalowy sukces. Podczas poprzedniej edycji restauracja zwyciężyła w Łodzi oraz zajęła drugie miejsce w kategorii ogólnopolskiej.

World Class Cocktail Festival

Za najlepszą obsługę goście wyróżnili Trattorię Italiana z Wornicza 1/3. Bardzo osobisty i typowo włoski styl obsługi, który charakteryzuje ten lokal wyraźnie przypadł gościom do gustu. Nam zaś pozostaje serdecznie pogratulować wszystkim zwycięzcom i szykować się do World Class Cocktail Festival – nowego festiwalu koktajlowego, który ekipa Restaurant Week organizuje między 6 a 17 czerwca. Do zobaczenia przy barze!