Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today ispiątek,16listopad,2018

Znamy menu kolacji Kina Kulinarnego

Share

Znamy menu kolacji Kina Kulinarnego

Za niespełna trzy tygodnie w Łodzi ruszy kolejna edycja festiwalu Transatlantyk, a wraz z nią Kino Kulinarne, czyli cykl filmowych kolacji przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni. Znamy już menu każdej z tych uczt, a wy możecie jeszcze kupić na nie bilety.

Kino Kulinarne to jedno z najciekawszych wydarzeń poświęconych jedzeniu, jakie odbywa się w naszym mieście. Ta sekcja festiwalu filmowego Transatlantyk przygotowywana jest we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale i łączy świetne kino z doskonałym jedzeniem. Przez pięć kolejnych, lipcowych wieczorów organizatorzy Festiwalu zaproszą łodzian na wyjątkowe, wystawne kolacje przygotowane przez najlepszych szefów kuchni z całej Polski, które odbędą się w sytlowych wnętrzach EC1. Każda z nich inspirowana będzie filmem, którego pokaz poprzedzi ucztę. Przedstawiałyśmy wam już sylwetki szefów kuchni, którzy przygotują tegoroczne kolacje. Pora sprawdzić, co na nich zjecie.

Kino Kulinarne – najlepsi szefowie kuchni na wyjątkowych kolacjach w Łodzi

Pierwszą kolację, która odbędzie się 14 lipca, tradycyjnie już przygotuje Wojciech Modest Amaro – jednej z najbardziej uznanych polskich szefów kuchni, którego nazwisko zna zapewne każdy smakosz i miłośnik jedzenia. Jego kolacja inspirowana będzie filmem Anga Lee “Jedz i pij, mężczyzno i kobieto”. Menu Amaro jest najbardziej enigmatyczne, bo opisy dań sprowadzają się tylko do przymiotników: pierwsze będzie słone, drugie zimne, trzecie ciepłe, a czwarte słodkie. Niewiele to mówi, ale jeśli o tego szefa kuchni chodzi, to na kolację idziemy w ciemno.

Kolacja Kurt Scheller i Robert Skubisz

Kolejnego wieczoru na kolację poprzedzoną filmem “Alain Ducasse – kuchenne wyzwania” zaproszą Kurt Scheller i Robert Skubisz. Szefowie zaproponowali menu zatytułowane „Kulinarna historia zamknięta w wyjątkowych chwilach”, na które złoży się cappuccino z homarów z pianą cytrynową, wędzony łosoś z balotyną z foie gras i warzywami, krewetki i kalmary z pieczarkami, cykorią i sosem beurre blanc, okoń morski z ogórkiem, cukinią, kalarepą i sosem szpinakowym oraz czekoladowo-owocowy deser z kasztanami i bezą.

Kolacja Roberta Sowy

W poniedziałkowy wieczór 16 lipca, kolację Kina Kulinarnego przygotuje Robert Sowa. W jego menu inspirowanym filmem „Kubańskie historie znajdą się mniej lub bardziej bezpośrednie nawiązania do kubańskich tradycji kulinarnych. Zjecie zatem ceviche z tuńczyka i krewetek z owocami, czerwoną cebulą i kolendrą, ośmiornicę i kalmary z wędzoną papryką, puree z dyni i pudrem ze słoniny, wolno pieczony boczek z cytrusami i musem z czerwonej fasoli oraz żebro wołowe z puree z kukurydzy, sosem na bazie rumu i warzywami. Deser połączy w sobie czekoladę, kawę, pieprz cayenne oraz egzotyczne owoce.

Kolacja Marcina Popielarza

Po kuchni kubańskiej pora na izraelską. Czwarty wieczór Kina Kulinarnego poświęcony będzie filmowi „W poszukiwaniu izraelskiej kuchni”, a kolację w stylu aszkenazyjskim przygotuję Marcin Popielarz. Jesteśmy naprawdę ciekawe, jak zainspiruje go ta bardzo tradycyjna kuchnia, która nam kojarzy się głównie z czulentem i gefilte fisz. W menu znalazły się m.in.: galaretka warzywna z izraelską oliwą, hummus z kiszonego grochu z karczochem, pomidory z czosnkiem i hibiskusem, dorada z papryką i octem z galilejskiego wina oraz kugiel ze słodkich ziemniaków z owocami.

Kolacja Justyny Słupskiej Kartaczowskiej

Ostatnia kolacja odbędzie się w środę, 18 lipca, a przygotuje ją Justyna Słupska Kartaczowska. Jej menu inspirowane będzie pokazem filmu „Wino we krwi” i pojawią się w nim: wędzony karp z ogórkiem małosolnym, maślanką i sumakiem, tatar wołowy z liśćmi winogron i smażonym chlebem, pierogi z baraniną, bazylią i kolendrą, cielęcina w sosie estragonowym z bulgurem u pomidorami oraz na deser babka ponczowa z porzeczkami i agrestem. Kuchnia Justyny słynie z łączenia polskich, szlacheckich tradycji kulinarnych z francuskimi technikami, co brzmi bardzo obiecująco.

Kino Kulinarne

Wszystkie menu Kina Kulinarnego będą dostępne także w wersji wegetariańskiej. Kolacja Roberta Sowy będzie serwowana ze specjalnie dobranymi winami z Pałacu Mierzęcin. Kolacje Wojciecha Modesta Amaro, Kurta Schellera i Roberta Skubisza, Marcina Popielarza oraz Justyny Słupskiej Kartaczowksiej będą serwowane ze specjalnie dobranymi winami dzięki współpracy z Wine Direct by Partner Center. Koszt udziału w wieczorach Kina Kulinarnego obejmujący pokaz filmu i kolację wynosi 200 zł od osoby. Bilety można nabyć poprzez aplikację Going, stronę www.goingapp.pl oraz stronę www.transatlantyk.org.