Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today isniedziela,09grudzień,2018

Kolacja z Robertem Makłowiczem w Galicji

Share

Kolacja z Robertem Makłowiczem w Galicji

Łódzkich fanów Roberta Makłowicza czeka nie lada gratka. W październiku odwiedzi on restaurację Galicja, gdzie wspólnie z synem Mikołajem poprowadzi wyjątkową kolację połączoną z komentowaną degustacją win.

To kolejna już wizyta znanego dziennikarza i podróżnika kulinarnego w łódzkiej restauracji. Tym razem Robert Makłowicz odwiedzi Galicję razem z synem Mikołajem. Obaj panowie są wielkimi miłośnikami wina i wspólnie prowadzą firmę WINO Makłowicz zajmującą się importem i dystrybucją win z europejskich winnic. Ich wina dostępne są w restauracji Galicja i to one będą bohaterami wieczoru.

Kolacja z Robertem Makłowiczem w Galicji

Spotkanie odbędzie się 18 października i będzie miało formę kolacji, w trakcie której podanych zostanie sześć win i sześć odpowiednio dobranych potraw z menu Galicji. Wszystkie wina pochodzą z niewielkich, rodzinnych winnic położonych w różnych zakątkach Europy, które podczas swoich podróży chętnie odwiedza Robert Makłowicz. Goście degustacji będą mogli posłuchać opowieści nie tylko o samych trunkach, ale także o miejscach, w których powstają oraz ludziach, którzy je tworzą. Wśród podanych tego wieczoru win znajdą się propozycje z winnic austriackich, włoskich, węgierskich i chorwackich.

Kolacja z Robertem Makłowiczem w Galicji

Jakie dania będą im towarzyszyły? Szef kuchni restauracji Galicja poda przystawkę, zupę, trzy dania główne i deser. Goście spróbują śledzia w korzennych przyprawach na pierniku, tradycyjnej ukraińskiej solianki, pierogów z cielęciną w sosie z szyjek rakowych, gulaszu z jelenia oraz polików wołowych w wiśniach. Na koniec bezowy deser z sosem angielskim, musem z owoców i kremem na bazie serka mascarpone.

Kolacja z Robertem Makłowiczem w Galicji

Niewątpliwie największą atrakcją wieczoru będzie jednak możliwość posłuchania opowieści Roberta Makłowicza oraz eksperckiej wiedzy Mikołaja, który jest sommelierem i znawcą win. Kolacja odbędzie się w czwartek, 18 października o godzinie 19.00. Koszt udziału wynosi 150 zł od osoby, a bilety kupować można w restauracji Galicja na Rynku Manufaktury lub rezerwować telefonicznie pod numerem: 42 630 88 55. 

Kolacja z Robertem Makłowiczem w Galicji

Pełne menu kolacji:

Pikantny śledź marynowany w przyprawach korzennych i winie podany na pierniku z kwaśną śmietaną + Tokaji Furmint Birtokbor 2012, Arvay, Węgry

Solianka - tradycyjna zupa ukraińska z trzech rodzajów mięsa, z oliwkami, kaparami, ogórkiem konserwowym, śmietaną i cytryną + Graševina Classic 2015, Krauthaker, Chorwacja

Pierogi z cielęciną z sosem z szyjek rakowych i borowików + Grüner Veltliner Federspiel 2016, Nikolaihof, Austria

Pućki wołowe w sosie wiśniowym + Valpolicella DOC "Terre di Lanoli", Villa Canestrari, Włochy

Gulasz z jelenia z kurkami, papryką, cukinią i cebulą + Pinot Crni, Krauthaker, Chorwacja

Beza z sosem angielskim i kremem na bazie mascarpone, podana z musem z czerwonych owoców i malinami + Furmint VT (LH) (sweet) 0,375 L, Henye, Węgry