Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today ispiątek,14grudzień,2018

Beaujolais Nouveau – to już jutro

Share

Klub Wino

Tradycyjnie, w trzeci czwartek listopada otwierane są butelki z młodym winem. Sprawdźcie, gdzie będziemy świętować w tym roku.

Tradycyjnie, w trzeci czwartek świat startuje z Beaujolais Nouveau, a my tradycyjnie rezygnujemy z dyskusji o jakości młodego wina – to po prostu fajna okazja do świętowania, a takich nigdy nie za wiele. My zaprosimy do trzech łódzkich miejsc, którym temat wina bliski jest nie tylko w listopadzie, ale właściwie każdego dnia roku.

Quale Restaurant

Quale Restaurant

Francuskie przysmaki, francuskie wino, francuska muzyka i inspirowana Francją sztuka – w Quale wielkie świętowanie będzie trwało całe trzy dni. W czwartek i sobotę w restauracji wystąpi zespół Club de Paris, w piątek zaś mieszkający przez wiele lat we Francji artysta-malarz Janusz Reszka będzie malował na żywo, a we wszystkie te dni, od czwartku do soboty włącznie od 19.00 trwać będzie zabawa w kolorach Francji. W ramach Tour de Table macie do dyspozycji otwarty bufet pełen francuskich przysmaków (w menu między innymi: pasztet z wątróbki drobiowej z galaretą z marakui, galantyna z kaczki faszerowana bakaliami i foie gras, gravlax z łososia marynowany w burakach i ginie czy panna cotta chrzanowa z podwędzaną trocią fiordową) i oczywiście z nieograniczoną ilością Beaujolais Nouveau. Udział w wydarzeniu kosztuje 110 zł od osoby (198 zł za dwie wejściówki), bar jest otwarty od godziny 19.00 do 22.00.

Klub Wino

Klub Wino

Klub Wino zaprasza w czwartek już od godz. 11.00. Wino dostępne będzie na wynos, jak i na miejscu, na kieliszki i butelki (za butelkę zapłacimy 43 lub 53,80 zł na miejscu, kieliszek będzie kosztował 9 zł). Warto do lokalu wpaść wieczorem, żeby wspólnie celebrować Beaujolais Nouveau w połączeniu z daniami z nowego menu Damiana Marchlewicza. Do karty wraca cieszący się niezwykłą popularnością tatar z polędwicy wołowej, wśród premier można między innymi wymienić panierowane stynki z ostrym majonezem dyniowym, krem z pieczonego czosnku z dynią, kałamarnicę z krewetkami w ostrym sosie mango, kanapkę klubową z polikiem cielęcym czy pieczony kark z dzika z zapiekanką ziemniaczaną. Brzmi dobrze? Zastawcie jeszcze miejsce na słodkości, a dokładnie na deser znany z Restaurant Week - cynamonowy drożdżowiec z lodami z palonego masła i pianą z kwaśnej śmietany.

Dwa przez cztery

Dwa przez cztery i restauracja Affogato

Wine bar ma w tym roku dla was wino Jeana- Paula Bruna - wyjątkowego i oryginalnego winiarza, którego styl jest zbliżony do Burgundii (nie stosuje on popularnej dla tego wina maceracji węglowej).
Wyczuwalne garbniki i wyraźnie owocowy chropawy finisz powinny dobrze komponować się z daniami autorstwa restauracji Affogato, które będą dostępne w Dwa przez cztery. W dniach 15-17 listopada serwowany tu będzie buraczany pampuch z kaczką wędzoną na zimno, domowym chutney z jabłek i śliwek oraz terrina z dzika z domową konfiturą i pieczywem na zakwasie. Cena zestawu dań wynosi 35 zł, za kieliszek młodego wina zapłacimy 12 zł, za butelkę na wynos 48 zł.
Te same dania będą dostępne też w Affogato, ale tutejsze menu będzie bogatsze o dwie dodatkowe propozycje: filet z sandacza z kremowym puree ziemniaczanym z wanilią (65 zł) i pierś z czarnopióra w sosie z beaujolais z kopytkami z pasternaku (48 zł). W restauracji za Beaujolais Nouveau zapłacimy 120 zł za butelkę i 24 zł za kieliszek.