Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today iswtorek,22październik,2019

Kulinarne świętowanie

Share

Kulinarne świętowanie

Lato w mieście nie zna nudy – w najbliższych dniach mamy między innymi smakołyki na urodzinach Łodzi, BBQ i wino, jagodowy weekend czy włoską ucztę.

Hummus w Hamrze

Hamra Hummus Day

Zaczynamy wydarzeniem dzisiejszym, bo zdążycie jeszcze na nie wpaść. W każdy wakacyjny czwartek restauracja Hamra (Piotrkowska 89) zaprasza na Hummus Day. Tego dnia w ofercie lokalu pojawią się hummusy w różnych smakach, które będzie można zamawiać w zestawach po trzy (w cenie 24 zł) lub po pięć (za 38 zł) z dodatkami. Do tego możecie zamówić mołdawskie wino na kieliszki lub karafki. To fajny pomysł na kolację ze znajomymi, a dodatkowo zamawiając taki hummusowy zestaw zgarniecie 10% rabatu na dania z menu Hamry.

Grillowanie z Gastromachiną

Grillowanie z Gastromachiną

Wszyscy czekamy na nowy lokal ekipy Gastromachiny, ale lepiej nie pytajcie ich o termin otwarcia, bo nam bidulki powariują. Żeby zrekompensować nam wydłużające się oczekiwanie przygotowali na weekend coś specjalnego. W podwórku przy Piotrkowskiej 89 rozstawią już dzisiaj nowiutki smoker i zaprezentują przedsmak (dosłownie) tego, co czeka na nas w nowej lokalizacji. Czyli głównie mięcha, ale też grillowanych w smokerze warzyw. Będą steki z wołowiny, tuńczyka i selera, będzie szarpana wieprzowina i mostek wołowy w stylu Texas oraz pieczone ziemniory i sałatki. Do tego wino i macie idealną, lipcową kolacyjkę na świeżym powietrzu.

Jagody w Cocoart’s

Jagodowy weekend w Cocoart's

Trwa jagodowe szaleństwo, na Facebooku i Instagramie zdjęcia jagodzianek atakują z każdej strony, ale prawdziwą jagodową ofensywę szykuje na weekend Cocoart’s na Retkini (Retkińska 143). W sobotę i niedzielę wpadajcie do nich na Jagodowy Weekend. Oprócz klasycznych jagodzianek spróbujecie też jagodowej monoporcji, jagodowych lodów i sorbetu jagodowego. Spodziewamy się masy uplamionych na fioletowo dłoni i ubrań.

Kulinarne urodziny Łodzi

Lody rzemieślnicze od Lód Miód na festiwalu Smakołyki

Nadchodzący weekend to przede wszystkim obchody 596. urodzin Łodzi. Sporo będzie się działo, ale my skupimy się na wydarzeniach kulinarnych. W ramach oficjalnych uroczystości urodzinowych na Piotrkowskiej od sceny głównej, znajdującej się na placu Wolności aż do al. Mickiewicza na łodzian czeka kilka smacznych atrakcji. Na odcinku od Roosevelta do Zamenhoffa traficie na Festiwal Słodkości „Smakołyki”. Będą lody rzemieślnicze, lody tajskie, świeże lemoniady i węgierskie kołacze. Słodko będzie też na pod Magdą, gdzie w sobotę i niedzielę stanie ciężarówka Wawel. Będzie tu można upolować słodkie nagrody i wybrać się w wirtualną podróż po fabryce czekolady, a dla dzieci w mobilnej strefie prowadzone będą animacje i edukacyjne zabawy.

Jeśli macie ochotę na coś konkretniejszego, to odwiedźcie strefę chilloutu w Pasażu Schillera, w której znajdziecie food trucki z jedzeniem ulicznym. A na dorosłych czeka tu morze rzemieślniczego piwa. W ramach urodzin Łodzi odbędzie się bowiem specjalna edycja Street Beer Festivalu, na którą zjadą przedstawiciele browarów rzemieślniczych z całej Polski. Będziecie oczywiście mogli spróbować piw z ich oferty, ale również wziąć udział w warsztatach i konkursach z piwnymi nagrodami prowadzonych przez Bractwo Piwne.

Urodziny Łodzi w restauracjach

Pyzy w Lokal z okazji urodzin Łodzi

Oprócz oficjalnych obchodów święta miasta, urodziny Łodzi świętowały będą też restauracje. Restauracja Cesky Film przygotowała z tej okazji specjalne menu, w którym znajdziecie typowo łódzkie dania – śledzia pod pierzynką z pieczonym ziemniakiem, zalewajkę po łódzku z kaszanką, kluski żelazne z pieczonym żeberkiem i szarlotkę na ciepło z lodami.

MOTYWY będą świętowały po włosku. Z okazji urodzin w restauracji przy Traugutta 14 odbędzie się kolejna edycja weekendu La Dolce Vita, w trakcie którego spróbujecie tu mnóstwa klasycznych włoskich przysmaków. Będzie saltimbocca z polentą, wątróbka cielęca w szałwii, panzerotti z homarem, sałatka z arancini, agnolotti z królikiem oraz także dania z ryb i owoców morza i wege propozycje. Do tego oczywiście włoskie wino.

Do Lokalu w Pasażu Schillera natomiast, z okazji urodzin miasta powrócą pyzy, których można tu było spróbować między innymi z okazji Święta Niepodległości. Teraz wracają do menu i przez cały weekend możecie uczcić jubileusz miasta pyzami z kaczym farszem.