Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today iswtorek,23lipiec,2019

Warsztaty i degustacje, czyli dzieje się jesienią

Share

Warsztaty Miejskiej Kuchni Roślinnej fot. Miejska Kuchnia Roślinna

Najbliższe tygodnie obfitowały będą w ciekawe wydarzenia okołokulinarne organizowane w łódzkich restauracjach. Sprawdźcie, dokąd warto się wybrać.

Degustacja egzotycznych ryb w House of Sushi

Degustacja ryb w House of Sushi fot. House of Sushi

We wtorek 26 listopada w restauracji House of Sushi odbędzie się degustacja egzotycznych ryb, których w Łodzi rzadko można spróbować. Gwiazdą wieczoru będzie Pielęgnica Papuzia, która zostanie na tę okazję specjalnie sprowadzona. Oprawiona na oczach gości zostanie następnie podana w formie sushi, nigiri i sashimi. Podczas wieczoru spróbować będzie można także małży św. Jakuba (przegrzebków) oraz Marlina.

Koszt udziału w wydarzeniu wynosi 79 zł od osoby, a w cenę wliczony jest kieliszek wina lub aloesu dla niepijących. Start o 20.00. Rezerwacji dokonywać można w lokalu lub drogą mailową pod adresem: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Kipi kasza kipi groch w Zbożowej

Kipi kasza, kipi groch w Zbożowej fot. Zbożowa

Dzień później, w środę 27 listopada, na warsztaty kulinarne pod wiele mówiącym tytułem Kipi kasza, kipi groch zaprasza Zbożowa. Tematem spotkania będą zboża i rośliny strączkowe, a dokładniej ich wartości odżywcze i zawarte w nich białka. Uczestnicy dowiedzą się jak skutecznie wykorzystywać je w codziennej diecie i poznają przepisy m.in. na pasty z cieciorki, wegańskie burgery czy zupę z fasoli mung. Spotkanie poprowadzą: dietetyczka i założycielka Zbożowej Anna Schroeder oraz Magda Szrejner, psychodietetyczka i dziennikarka medyczna. Spotkanie rozpocznie się o 20.00 i potrwa dwie godziny.

Koszt udziału w wydarzeniu wynosi 89 zł od osoby. Rezerwacji dokonywać można osobiście w Zbożowej lub drogą mailową pod adresem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. .

Warsztaty fotografii kulinarnej Via Art

Warsztaty fotografii kulinarnej fot. Via Art

Kolejny już raz na bezpłatne warsztaty fotografii kulinarnej do restauracji Drukarnia Skład Chleba & Wina zaprasza fundacja Via Art. Najbliższe spotkanie odbędzie się w czwartek, 28 listopada o godzinie 10.00. Aby wziąć w nim udział należy zgłosić swoją kandydaturę drogą mailową pod adresem: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub za pośrednictwem strony fundacji na Facebooku, następnie wziąć udział w trwającej na stronie zabawie, która pomoże organizatorom wyłonić uczestników warsztatów.

Ugotuj zimę z Latającą Kuchnią Baby Jagaty

Warsztaty Miejskiej Kuchni Roślinnej fot. Miejska Kuchnia Roślinna

Zdrowego, sezonowego gotowania, które będzie miało pozytywny wpływ na nasze samopoczucie, postara się po raz kolejny nauczyć Agata Bielska z Latającej Kuchni Baby Jagaty. Spotkanie, które odbędzie się w niedzielę 1 grudnia poświęcone będzie przygotowywaniu posiłków z roślin w porze zimowej. Agata podpowie, jak komponować zimowe menu, jakich produktów jeść więcej, a jakich mniej, jak skutecznie rozgrzewać się jedzeniem w mroźne dni i jak znaleźć w nim naturalne antydepresanty. Uczestnicy poznają trochę teorii, by zaraz przekuć ją w praktykę podczas wspólnego przyrządzania dwudaniowego, zimowego obiadu z deserem. Pojawi się gęsta, pożywna zupa, zboża i strączki, zimowe sałatki, a także kiszonki.

Koszt udziału w warsztatach wynosi 100 zł od osoby. Spotkanie rozpocznie się przy ulicy Miedzianej 14 o godz. 11.00 i potrwa pięć godzin. Zapisy przyjmuje Klaudia Gawin pod adresem: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. .