Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today ispiątek,14grudzień,2018

Festiwal Dobrego Smaku – nie tylko konkursowe dania

Share

Festiwal Dobrego Smaku 2015

Przed nami 12. edycja Festiwalu Dobrego Smaku. Jak co roku kilkadziesiąt łódzkich restauracji i kawiarni zmierzy się w konkursie na najlepsze festiwalowe danie. Warto jednak wziąć udział także w wydarzeniach towarzyszących głównej imprezie.

 

To będzie gorący, kulinarny weekend w Łodzi i zapewne wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia kreślą już własne mapki restauracji i kawiarni do odwiedzenia w ramach FDS. My jak zawsze sprawdzimy, co przygotowali nasi faworyci z minionych lat, ale równie chętnie odwiedzimy nowe miejsca, które w ciekawy sposób zinterpretowały hasło przewodnie tegorocznej imprezy, czyli smaki dzieciństwa. Konkursowych dań i deserów w cenie 13 zł i 9 zł próbować będzie można od jutra od godziny 14.00 do niedzieli do godziny 18.00. weekend wypełnią jednak również dodatkowe, festiwalowe atrakcje.

Jedną z nich będzie Letnie Kino Dobrego Smaku zlokalizowane w ogródku klubu DOM na terenie podwórka OFF Piotrkowska. Będzie można oglądać w nim nieodpłatnie ciekawe filmy o tematyce kulinarnej. W czwartek o godzinie 21.30 odbędzie się projekcja niezwykłego filmu dokumentalnego Łowcy owoców opowiadającego o ludziach gotowych zjechać nieraz pół globu w poszukiwaniu najbardziej egzotycznych owoców świata. Jest wśród nich między innymi znany aktor Bill Pullman. Film otwiera oczy na niewyobrażalne bogactwo owocowego świata, na którego zgłębienie wielu ludzi poświęca całe życie.

W piątek Letnie Kino zaprasza na inny dokument: Dni, na które czekamy, opowiadający historię Nielsa Stockholma – rolnika, który dostarcza jedzenie do najlepszych restauracji na świecie. Choć jego produkty cieszą się uznaniem najwybitniejszych szefów, to boryka się on z licznymi kontrolami urzędników utrudniającymi mu pracę.

W sobotę pokazany zaś zostanie fabularny film Chef, czyli zabawna historia świetnego szefa kuchni, który z miłości do jedzenia i dla możliwości gotowania tak, jak lubi otwiera food truck. Po nim będzie można obejrzeć dokument Upór natury opowiadający o włoskich winiarzach walczących o możliwość produkowania win tradycyjnymi metodami.

Szkoła Dobrego Smaku fot. Festiwal Dobrego Smaku

Jak co roku, w ramach Festiwalu Dobrego Smaku odbędą się też warsztaty kulinarne Szkoły Dobrego Smaku. Tym razem uczestników ugości studio kulinarne Book&Cook mieszczące się w OFF Piotrkowska. W piątek o godzinie 17.00 pierwsze warsztaty poprowadzą Paweł Kibart, szef kucni restauracji ZEST by Kibart w Warszawie oraz Arkadiusz Klimkiewicz znany z programu Hell’s Kitchen. Wspólnie z uczestnikami panowie przygotują dania z gęsią wątróbką, dorszem, i czekoladowo-truskawkowy deser. Sobotnie warsztaty poprowadzą zaś Sebastian Olma, znany z programu Top Chef oraz Piotr Chylarecki, pasjonat i znawca czekolady. W ramach spotkania powstaną: żurek na gęsinie, pierś kaczki z jabłkami i rabarbarem oraz karmelizowane truskawki z rozmarynem. Koszt udziału w warsztatach wynosi 180 zł od osoby, a zgłaszać można się na nie droga mailową na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. .

Wszyscy uczestnicy Festiwalu mogą wziąć też udział w konkursie fotograficznym „Zatrzymaj Smak12 edycji Festiwalu Dobrego Smaku”. Wystarczy zrobić zdjęcie, które w najciekawszy sposób oddaje klimat i charakter imprezy i przesłać je na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. do 28 czerwca. Najciekawsze fotografie nagrodzone zostaną voucherami na kurs golfa ufundowany przez Dom Jubilerski A&A. Regulamin konkursu znajdziecie tutaj.

Ostatnią festiwalową atrakcją będzie pokaz barmański przygotowany przez Agencję Barmańską ThomasBar. Pokaz odbędzie się w niedzielę o godzinie 14.00 w Beach Barze na plaży Manufaktury. Po nim zostanie nam już tylko gala finałowa imprezy, w trakcie której poznamy zwycięzców FDS 2015.