Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today isśroda,24kwiecień,2019

Lista zwycięzców konkursu

Share

Lista zwycięzców konkursu

Prezentujemy listę zwycięzców kolejnych dni naszego konkursu oraz nagrodzone wypowiedzi.


W dniu 23 czerwca nagrodę w postaci zaproszenia do restauracji Browar de Brasil otrzymuje Marcin Pakulski za wypowiedź:

Jaki jest Wasz wypróbowany przepis na potrawę z grilla?

Jak dla mnie najlepszym wypróbowanym przeze mnie przepisem na potrawę z grilla jest przepis na Serbską Plijeskavicę (jak nie trudno zgadnąć - danie kuchni bałkańskiej).

Potrzebujemy:
1kg łopatki wieprzowej mielonej
400g sera wędzonego w plastrach
1.5 dużej czerwonej cebuli
Łyżeczkę sody oczyszczonej
Świeżo zmielony pieprz
Sól
Ajwar

1. Wrzucamy do miski mięso, doprawiamy solą i pieprzem (według uznania, jednakże nie możemy żałować pieprzu - danie musi być ostre).
2. Wyrabiamy mięso, i dodajemy wcześniej posiekaną cebulę i dokładnie mieszamy.
3. Odstawiamy na noc do lodówki
4. Na drugi dzień formujemy z przygotowanego wcześniej faszerowanego mięsa płaskie małe kotlety, na które kładziemy plaster sera, i przykrywamy kolejnym płaskim kotletem, i starannie niwelujemy przestrzeń między nimi, zamykając ser w środku (zapobiega to wypływaniu sera na grillu).
5. Uformowane kotlety wrzucamy na godzinę do lodówki.
6. I tutaj są 2 drogi pójścia na ruszt, pierwsza to wrzucenie kotletów do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 10 minut, a potem przeniesienie ich na rozgrzany ruszt grilla i pieczenie przez 25-30 minut (aż mięso będzie ładnie przypieczone), lub położenie ich na ruszt na tackach aluminiowych na 30-40 minut, a potem zdjęcie ich z tacek i dalsze pieczenie przez 20-25 minut.
7. Podajemy na talerzu z plastrami żółtego sera, cebuli, oraz dużą ilością ajwaru.