Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today ispiątek,22czerwiec,2018

Wojciech Modest Amaro i najlepsi szefowie kuchni na wyjątkowych kolacjach w Łodzi

Share

Wojciech Modest Amaro i najlepsi szefowie kuchni na wyjątkowych kolacjach w Łodzi

Miłośnicy dobrej kuchni będą mieli w czerwcu wyjątkową okazję uczestniczenia w pięciu niepowtarzalnych kolacjach, z które poprowadzą wybitni polscy szefowie kuchni. Wszystko w ramach Kina Kulinarnego PGNiG Transatlantyk Festival. Cykl kulinarnych spotkań z filmem otworzy sam Wojciech Modest Amaro.

 

To będzie jedno z najgorętszych, kulinarnych wydarzeń roku w naszym mieście. Międzynarodowy festiwal filmowy PGNiG Transatlantyk Festival, który w tym roku zawitał do Łodzi zaprasza na Kino Kulinarne – cykl pięciu niezwykłych wieczorów łączących wyśmienitą kuchnię i świetne kino. Goście wydarzeń będą mieli okazję wziąć udział w ciekawych pokazach filmów organizowanych w niezwykłym miejscu, po których zjedzą kolacje przygotowane przez najlepszych polskich szefów kuchni.

Wojciech Modest Amaro i najlepsi szefowie kuchni na wyjątkowych kolacjach w Łodzi

Cykl spotkań otworzy Wojciech Modest Amaro, laureat gwiazdki Michelin i najsłynniejszy polski szef kuchni oraz juror popularnych programów telewizyjnych Top Chef i Hell's Kitchen. Ale nie będzie on jedyną gwiazdą tegorocznej edycji Kina Kulinarnego. Oprócz niego autorskie menu zaprezentują w Łodzi także: zwycięzca Top Chefa i szef kuchni warszawskiej restauracji Salto – Martin Gimenez Castro, szef kuchni łódzkiej restauracji Affogato – Maciej Rosiński, szefowa kuchni wrocławskiej restauracji Acquario – Justyna Słupska – Kartaczowska oraz szef kuchni restauracji Dym na Wodzie – Rafał Niewiarowski i chef warszawskiej restauracji Amber Room – Robert Skubisz.

Wojciech Modest Amaro i najlepsi szefowie kuchni na wyjątkowych kolacjach w Łodzi

Każdy z nich przygotuje wyjątkową, czterodaniową kolację, której menu inspirowane będzie filmem prezentowanym tego wieczoru. W tym roku w ramach Kina Kulinarnego widzowie Transatlantyku zobaczą trzy filmy dokumentalne i dwa fabularne. Wśród dokumentów znajdują się "Mugaritz: poza utartym szlakiem” Pepa Gatella – portret szefa słynnej baskijskiej restauracji Mugaritz Andoniego Luisa Aduriza, zadający pytanie o uzależnienie współczesnego konsumenta od mięsa holenderski film "Głód mięsa" Marijn Frank oraz "Mrówki w krewetkach" Maurice'a Dekkersa, czyli opowieść o słynnej kopenhaskiej restauracji Noma i jej szefie, Rene Redzepim. Filmy fabularne to dramat obyczajowy "Kwiat wiśni i czerwona fasola", historia relacji znakomitego, choć samotnego piekarza i jego nowej pracownicy oraz kultowy "Amarcord" Federico Felliniego, wzruszający portret Włoch lat 30.

EC1 - fot. ec1lodz.pl

Wszystkie spotkania Kina Kulinarnego odbędą się w wyjątkowych wnętrzach hali maszyn w EC1, gdzie zbudowane zostanie kino i restauracja. Każdy z wieczorów rozpocznie spotkanie z gościem specjalnym zaproszonym na tę okazję. Po nim uczestnicy zaproszeni zostaną na pokaz filmu, a następnie na kolację. Będzie to też okazja by posłuchać kulinarnych opowieści szefów kuchni, którzy opowiedzą o przygotowanych daniach i inspiracji do ich powstania. Na pewno możemy spodziewać się prawdziwej uczty. Kluczem do Kina Kulinarnego jest bowiem idea zdrowej żywności, wolnej od chemii i GMO, wytwarzanej w opozycji do masowej, przemysłowej produkcji, a jednocześnie idea niespiesznego spotkania i rozmowy.

Scena z filmu Mrówki w krewetkach

Wieczory Kina Kulinarnego zaplanowano na pięć kolejnych wieczorów – od 24 do 28 czerwca. Podczas pierwszego zaprezentowany zostanie film " Mugaritz: poza utartym szlakiem ", a kolację przygotuje Wojciech Modest Amaro. Drugiego dnia goście obejrzą „Głód mięsa" oraz zjedzą przysmaki przygotowane przez Rafała Niewiarowskiego i Roberta Skubisza. Trzeci wieczór to film "Mrówki w krewetkach" i kolacja z Justyną Słupską-Kartaczowską, a czwarty to pokaz "Amarcord" oraz uczta przygotowana przez Martina Gimeneza Castro. Cykl zamknie film "Kwiat wiśni i czerwona fasola" i autorskie menu Macieja Rosińskiego. Udział w każdym z wieczorów kosztuje 180 zł od osoby, a bilety dostępne są na stronie biletomat.pl.