Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today isśroda,26wrzesień,2018

DaVella per Amici – nowa restauracja przy Piotrkowskiej

Share

DaVella per Amici – nowa restauracja przy Piotrkowskiej

Restauracja DaVella działająca na Julianowie będzie miała młodszą siostrę. Pod koniec lipca w lokalu przy Piotrkowskiej 89 otwarta zostanie DaVella per Amici.

Podwórko przy Piotrkowskiej 89 jest jednym z najbardziej malowniczych miejsc przy głównej ulicy miasta. Działa w nim też kilka ciekawych restauracji – House of Sushi, wine bar Jak Pragnę Wina, Boto Onigiri i Gastromachina. Wkrótce dołączy do nich kolejny, włoska restauracja DaVella per Amici. Zajmie lokal, w którym wcześniej funkcjonowały Jak Pragnę Wina, Skandal w Kuchn!, Ślepy Maks, a ostatnio Surprise.

DaVella per Amici – nowa restauracja przy Piotrkowskiej

Pierwsza DaVella działa od blisko dwóch lat na Julianowie przy ulicy Inflanckiej 6. To cicha i przytulna rodzinna restauracja serwująca dania klasycznej kuchni włoskiej. Zjecie tu pizzę, domowe makarony, sałatki, zupy i dania z mięs i ryb – wszystkie przygotowywane z wykorzystaniem oryginalnych, włoskich produktów. Nie inaczej będzie w nowej DaVelli. W menu lokalu zagoszczą potrawy znane gościom lokalu na Julianowie, ale pojawią się też nowości.

DaVella per Amici – nowa restauracja przy Piotrkowskiej

Przede wszystkim w karcie pojawi się większy wybór ryb i owoców morza. Spróbujecie tu np. muli przyrządzanych na dwa sposoby czy makaronu ze świeżym tuńczykiem. Nowością będzie też czarna pizza, której ciasto przygotowywane jest z dodatkiem atramentu mątwy (nero di seppia). Będzie jej można spróbować z dodatkiem świeżego tuńczyka lub wędzonego łososia.

DaVella per Amici – nowa restauracja przy Piotrkowskiej

DaVella per Amici zaoferuje też coś specjalnego na szybki lunch. W karcie pojawi się pięć rodzajów piadiny. To rodzaj włoskiego, cienkiego placka z mąki pszennej przypominającego meksykańską tortillę. Podaje się go na ciepło z różnymi rodzajami nadzienia i sosami. W DaVelli zjecie piadiny na przykład z mieloną wieprzowiną, kapustą kiszoną, rukolą i firmową salsą. Będzie też opcja z bresaolą i kozim serem, prosciutto czy krewetkami.

Szefem kuchni nowego lokalu jest Paweł Kozajda, który przez 8 lat pracował i szkolił się w restauracjach we Włoszech. Teraz zadba o to, by oferowane w DaVelli potrawy smakowały jak w słonecznej Italii. Otwarcie restauracji planowane jest na ostatni weekend lipca.