Rajskie Jadło Bałuty obchodzi swoje 18 urodziny! Wybierzcie się z nami w podróż w czasie do grudnia 2002 r., poczujcie smak ich kultowej zalewajki i weźcie udział w naszym wspólnym konkursie. Do wygrania rodzinny obiad jak u mamy!

Grudzień 2002 r. – Łódź właśnie zyskała nowego prezydenta, podpisano zgodę na budowę Manufaktury, a pod archikatedrą kolejny raz powstaje szopka z żywymi zwierzakami. Przy ul. Zachodniej 27 otwiera się pierwsze Rajskie Jadło w naszym mieście. Tradycja dobrego jedzenia była pod tym adresem głęboko zakorzeniona – w tym samym miejscu od 1954 r. działał słynny Bar Bałucki, do którego na kluski leniwe zjeżdżali się smakosze z całego miasta. – I te same kluski z nami zostały! Mamy gości, którzy jeszcze w Barze jedli je za dzieciaka, a teraz na naszą wersję przychodzą z własnymi wnukami – opowiada Konrad Podkówka, współzałożyciel sieci.

Takim gościem jest pan Andrzej Gruszczyński, dyrektor Centrum zajęć pozaszkolnych nr 1 w Łodzi, który swoje życie związał z Bałutami. – Cztery pokolenia naszej rodziny chodziły tu na te leniwe z cukrem! Pamiętam, że kiedyś były tu stoliki przykryte kraciastą ceratą, a pani w okienku do wydawania potraw krzyczała zamówienia na całą salę. Teraz, to zupełnie inny świat. Wystrój zmienił się nie do poznania, jest inny klimat i cudowna obsługa, która sprawia, że człowiek czuje się tu jak w domu – opowiada pan Andrzej. I to właśnie pracownicy są ogromnym atutem Rajskiego Jadła, w którym zdecydowana większość ekipy, bo ok. 70%, to pracownicy długoletni. – 18 lat, 14 lat, 10 lat… takie staże u nas nie dziwią. A cudownym przykładem jest pani Ewa, która przyszła do nas na początku i, nie licząc krótkiej przerwy, została aż do emerytury! – dodaje pan Konrad.

Zalewajka w Rajskim Jadle

Goście Rajskie Jadło pokochali za tradycyjne polskie dania w dużych porcjach i przystępnych cenach. Najpopularniejsze potrawy? Na pierwszym miejscu niezastąpiony schabowy – we wszystkich lokalach sieci zamówiono go w ciągu roku dokładnie 85 887 razy! Zaraz za nim pierś z kurczaka, a wśród zup pomidorówka, kapuśniak z prażokami oraz zalewajka ze sznytką. – W okolicach świąt triumf świecą oczywiście ręcznie lepione pierogi. Liczymy na nowy rekord, bo w samym grudniu 2019 r. sprzedaliśmy ponad pół tony – mówi współwłaściciel. A jacy są ulubieńcy Rajskich pracowników i gości? Pan Konrad uwielbia placki ziemniaczane, pani Hanna, specjalistka od dań zielonych, najchętniej je sałatki oraz zalewajkę, pani Iza, menadżerka lokalu na Bałutach, rozsmakowuje się w makaronach, a pan Andrzej – w golonce, która jest jego największym przysmakiem. – Uwielbiam to, że restauracja kultywuje kulinarne tradycje, które poznałem jeszcze jako dziecko. W zeszłym roku jadłem tu knedle z truskawkami podawane z kapustą i sztuką mięsa i była to dla mnie cudowna podróż w czasie. Nawet moja sześcioletnia wnuczka się do nich przekonała! – dodaje stały gość.

Pani Iza z zalewajką

Do Rajskiego menu wiele wnoszą zarówno kucharze, jak i goście. – Kapuśniak i zalewajka to przepisy pana Andrzeja, szefa wszystkich szefów kuchni w naszych restauracjach. Chociaż on sam jest już na emeryturze, jego receptury zostaną z nami na lata – słyszę od pana Konrada. Z drugiej strony, w lokalach systematycznie pojawiają się nowości, takie jak karta śniadaniowa i świeże napoje pełne witamin. – Nasza kuchnia wciąż ewoluuje, a my szukamy balansu między tradycją a nowoczesnością. Gotujemy lżej, bardziej kolorowo, mniej kalorycznie, ale zdecydowanie tak samo pysznie. I staramy się wciąż dawać od siebie więcej, niż od nas oczekują! – słyszę na koniec rozmowy.

Z okazji 18 urodzin sieć przygotowała sporo atrakcji! Jeśli ciekawi jesteście historii Rajskiego Jadła, zajrzyjcie na jego profil na Facebooku. Znajdziecie tam wspomnienia długoletnich pracowników, archiwalne zdjęcia oraz wyjątkowy quiz z wiedzy o grudniu 2002 r. Super sposób, by sprawdzić swoją pamięć! Dodatkowo już wkrótce pojawi się tam konkurs, w którym do zdobycia będą kultowe Rajskie emaliowane garnuszki do serwowania zalewajki. Szczegóły tutaj.

KONKURS           

Chcecie razem z nami świętować ten wyjątkowy jubileusz? Zapraszamy do udziału w naszym konkursie! Do wygrania jest rodzinny obiad dla 4 osób w Rajskim Jadle Bałuty (zupa, drugie danie, deser oraz napój). Aby go zdobyć, wystarczy odpowiedzieć na pytanie:

Gdybyś mógł zjeść obiad z wybranymi 3 osobami na świecie, żyjącymi lub nie, kogo byś wybrał?

Odpowiedzi przesyłajcie na adres jemywlodzi@gmail.com – czekamy na nie do niedzieli 13.12.2020 r. Nie zapomnijcie dodać swoich danych: imienia, nazwiska oraz numeru telefonu. Powodzenia!

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...