We współpracy z Rossmannem, inicjatorem Czujesz Klimat?, stworzyliśmy dla was trzy super łatwe przepisy z wykorzystaniem produktów marki własnej – enerBio.
Ponieważ my najlepiej sprawdzamy się w jedzeniu, to o pomoc w przygotowaniu smacznych przepisów poprosiłyśmy łódzkich specjalistów. Tym samym danie główne przygotowała Izabela Bis-Niedzielska z restauracji Zielona, deser stworzył Jakub Włodarczyk z bistro sŁodzi, a o pyszną kawę zatroszczył się Przemysław Sikora z palarni Quba Caffe.
Śmietankę kremówkę ubijamy na 3/4 i odstawiamy do lodówki.
Figi kroimy w cząstki (8 kawałków z jednego owoca), kozi ser kroimy w cienkie plastry (ok. 0,5 cm grubości – 4 szt na słoiczek). Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki cukru (lub miód) aż się zarumieni. Wrzucamy pokrojone w cząstki figi i je karmelizujemy.
Skarmelizowane figi przyklejamy od środka do ścianek słoiczka póki są ciepłe i odstawiamy do wystygnięcia.
Na patelni po figach karmelizujemy z jednej strony plastry koziego sera, zdejmujemy je i studzimy.
W misce dodajemy w kolejności: 2 łyżki napoju kokosowego, 3 łyżki masła orzechowego crunchy i 4 łyżki ubitej śmietany. Wszystko delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników. Mus odstawiamy do lodówki.
Schłodzony mus przekładamy do słoiczków na przemian z kozim serem. Na wierzchu oblewamy go masłem orzechowym lub miodem.
Na dno szklanki wlewamy 2 łyżki musu migdałowego. Przygotowujemy wafelki miodowe, które kroimy w drobną kostkę – posłużą nam jako wykończenie kawy.
Spieniamy napój migdałowy przy użyciu dyszy w ekspresie ciśnieniowym lub podgrzewamy go w rondelku i spieniamy we french pressie.
Spieniony napój migdałowy wlewamy po łyżce do szklanki (tym sposobem nie zmiesza nam się z warstwą musu). Napój musi chwilę odpocząć, wówczas mamy pewność, że po wlaniu gorącej kawy utworzą nam się w nim warstwy.
Przygotowujemy 40 ml espresso i wlewamy je powoli w środek szklanki.
Tak przygotowaną kawę obsypujemy z wierzchu kawałkami miodowych wafelków.
Dodatkowo na naszym Instagramie możecie zobaczyć rolkę, w której Przemek i Kuba pokazują krok po kroku jak przygotować kawę i deser.