We współpracy z Rossmannem, inicjatorem Czujesz Klimat?, stworzyliśmy dla was trzy super łatwe przepisy z wykorzystaniem produktów marki własnej – enerBio. 

Ponieważ my najlepiej sprawdzamy się w jedzeniu, to o pomoc w przygotowaniu smacznych przepisów poprosiłyśmy łódzkich specjalistów. Tym samym danie główne przygotowała Izabela Bis-Niedzielska z restauracji Zielona, deser stworzył Jakub Włodarczyk z bistro sŁodzi, a o pyszną kawę zatroszczył się Przemysław Sikora z palarni Quba Caffe

Makaron z ciecierzycy z seitanem

Przepis na 2 porcje.

Składniki:

300g makaronu z ciecierzycy enerBio
1 opakowanie Seitan Bratwurst – kiełbaski wędzone enerBio
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej lub zielonej 
1 cebula 
4 ząbki czosnku 
2 łyżki oleju 
1 łyżka papryki wędzonej 
2 łyżki sosu sojowego 
1 łyżeczki srirachy 
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych enerBio
1/2 słoiczka pasty pomidorowej z czosnkiem niedźwiedzim enerBio
Opakowanie mieszanki ziaren enerBio
Natka pietruszki lub kolendra. 

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować w/g instrukcji na opakowaniu. 
  2. Cebulę pokroić w pióra, paprykę w paski, czosnek rozgnieść i posiekać. 
  3. Seitana pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć seitana z warzywami. Pod koniec smażenia dodać paprykę wędzoną, sos sojowy, sos sriracha. 
  4. Do ugotowanego makaronu dodać pastę pomidorową z odrobiną wody pozostawioną z gotowania. 
  5. Dokładnie zmieszać, wyłożyć na talerz, dodać usmażone warzywa. 
  6. Całość posypać natka pietruszki lub kolendrą, nieaktywnych płatkami drożdżowymi i miksem nasion do sałatek.

Figowy słoiczek z kozim serem

Przepis na 2 słoiczki

Składniki:

Świeże figi – 2 szt.
Rolada koziego sera
Śmietanka kremówka (30%)
Cukier biały lub miód 
Napój kokosowy enerBio
Masło orzechowe crunchy enerBio

Przygotowanie:

  1. Śmietankę kremówkę ubijamy na 3/4 i odstawiamy do lodówki. 
  2. Figi kroimy w cząstki (8 kawałków z jednego owoca), kozi ser kroimy w cienkie plastry (ok. 0,5 cm grubości – 4 szt na słoiczek). Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki cukru (lub miód) aż się zarumieni. Wrzucamy pokrojone w cząstki figi i je karmelizujemy.
  3. Skarmelizowane figi przyklejamy od środka do ścianek słoiczka póki są ciepłe i odstawiamy do wystygnięcia. 
  4. Na patelni po figach karmelizujemy z jednej strony plastry koziego sera, zdejmujemy je i studzimy. 
  5. W misce dodajemy w kolejności: 2 łyżki napoju kokosowego, 3 łyżki masła orzechowego crunchy i 4 łyżki ubitej śmietany. Wszystko delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników. Mus odstawiamy do lodówki. 
  6. Schłodzony mus przekładamy do słoiczków na przemian z kozim serem. Na wierzchu oblewamy go masłem orzechowym lub miodem. 

Migdałowe latte macchiato

Przepis na jedną kawę

Składniki:
Napój migdałowy enerBio 
Wafelki mini miodowe enerBio
Mus migdałowy enerBio
Ulubiona kawa

Przygotowanie:

  1. Na dno szklanki wlewamy 2 łyżki musu migdałowego. Przygotowujemy wafelki miodowe, które kroimy w drobną kostkę – posłużą nam jako wykończenie kawy.
  2. Spieniamy napój migdałowy przy użyciu dyszy w ekspresie ciśnieniowym lub podgrzewamy go w rondelku i spieniamy we french pressie. 
  3. Spieniony napój migdałowy wlewamy po łyżce do szklanki (tym sposobem nie zmiesza nam się z warstwą musu). Napój musi chwilę odpocząć, wówczas mamy pewność, że po wlaniu gorącej kawy utworzą nam się w nim warstwy.
  4. Przygotowujemy 40 ml espresso i wlewamy je powoli w środek szklanki.
  5. Tak przygotowaną kawę obsypujemy z wierzchu kawałkami miodowych wafelków. 

Dodatkowo na naszym Instagramie możecie zobaczyć rolkę, w której Przemek i Kuba pokazują krok po kroku jak przygotować kawę i deser.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...