3 świeże azjatyckie restauracje w Łodzi
Spragnieni dalekiej Azji? Oto trzy miejsca z kuchnią orientalną, o których jeszcze nie było na Jemy w Łodzi.
ul. Przybyszewskiego 42
To nowa, otwarta w połowie lipca pozycja na kulinarnej mapie Łodzi, w której podawane jest obecnie tylko (lub aż) sushi, nad którym pieczę sprawuje właściciel Sebastian – sushi master z ogromną wiedzą i doświadczeniem.
Autorskie i doskonale wykonane rolki z świeżymi składnikami to jest to, na co stawia ekipa Pana Łososia – znajdziecie tutaj np. połączenie serka Philadelphia z maliną (sezonowo), ketorolkę, a w weekend różnego rodzaju ryby, które można było aktualnie kupić świeże. Goście chętnie wybierają tatar z łososia czy pozycję z menu, w której sushi master może się wykazać i połączyć smaki według upodobań klienta lub samemu stworzyć coś nieszablonowego. Tutaj możecie obejrzeć cały proces przygotowywania waszych zamówień w trakcie sushi show.
Pan Łosoś jest również miejscem, w którym nie zabraknie bezmięsnych propozycji – obecnie organizowane są tutaj vegan/wege czwartki z rabatem -20% na te pozycje z karty. Warto śledzić ich Facebooka oraz Instagrama, gdzie na bieżąco wrzucają informacje o konkursach i akcjach rabatowych.
Restauracja czynna jest w poniedziałki w godzinach 16:00-21:00, od wtorku do czwartku 12:00-21:00, piątek i sobotę godzinę dłużej, a w niedzielę 13:00-20:00. Śmiało możecie zabrać tutaj również swojego pupila!
ul. Stefanowskiego 17
To miejsce pełne japońskiej tradycji z nieszablonowymi dodatkami z kuchni europejskiej w samym sercu Łodzi! Restauracja, choć niewielka, to spełnienie marzeń głównego szefa kuchni, a jednocześnie właściciela – Artura Sienkiewicza, który stworzył przestrzeń pełną pasji i miłości do gotowania.
W Tanoshii Sushi and Ramen postawili na wysokogatunkowy ryż, nieoczywiste połączenia smakowe i szacunek do topowych składników. W menu znajdziecie oryginalne rolki sushi (również wegetariańskie, a nawet ketogeniczną), ramen, ale też takie wyjątkowe pozycje jak hot-dog z wieprzowiną chashu czy, uwaga, sushi burger, który cieszy się największą popularnością!
Restauracja funkcjonuje na łódzkim rynku nieco od ponad roku, mogliście skosztować ich propozycji w ostatniej edycji Ramen Festiwalu.
Ekipa Tanoshii działa od poniedziałku do czwartku w godzinach 12:00-22:00, a od piątku do niedzieli 12:00-23:00. Zamówienia z dowozem realizują na terenie całej Łodzi. Dbają naprawdę o każdy detal, aby skutecznie zabrać Was w podróż do Japonii.
ul. Rokicińska 190
Na terenie Selgrosu przy Rokicińskiej spotkacie bardzo niepozorne miejsce. Opinie na Google obfitują w stwierdzenia: „Trafiliśmy przez przypadek przy okazji zakupów, jednak na pewno wrócimy”. No to pora, żebyście i Wy dotarli.
Pomysł na punkt powstał z miłości do kuchni azjatyckiej, którą właścicielka pragnie się podzielić z szerszą publiką. Na ten moment ona we własnej osobie przygotowuje na miejscu wszystkie pozycje. W menu znajdziecie chińskie pierożki, bułeczki bao w wersji mięsnej lub na słodko z własnymi polewami, coraz więcej pozycji wegetariańskich oraz zdrową wersję popularnych sajgonek – przygotowywanych na parze.
Mrożonek ani gotowców tu nie zastaniecie – wszystko jest lepione, zwijane i gotowane dopiero po złożeniu zamówienia, nawet przepiórcze jaja do rosołu z kaczki z warzywami. Wisienką na torcie będzie kawa po wietnamsku przywożona – no nie zgadniecie – z Wietnamu, przez rodowitego Wietnamczyka, teścia szefowej ParoBaru.
Możecie spróbować ich propozycji od poniedziałku do czwartku w godzinach 11:00-20:00, w piątki i soboty czynni są godzinę dłużej, a w niedziele w godzinach 12:00-20:00. Dostawa dostępna jest na terenie Andrespola i okolic, Olechowa, Widzewa.