fbpx

% najlepszych filmików o jedzeniu fot. Carte Noir promo screen

Co tam programy kulinarne i strony pełne przepisów – prawdziwy food porn to krótkie filmy realizowane na potrzeby najlepszych restauracji świata. Wybrałyśmy dla was pięć, które zawsze wywołują u nas przyspieszone bicie serca i wzmożone krążenie soków trawiennych.

Najat Kaanache – pielgrzymująca szefowa kuchni

Najat Kaanache była znaną aktorką hiszpańskiej telewizji, jednak porzuciła zawód, by podróżować po świecie. Trafiła do szkoły kulinarnej i na praktyki do najlepszych szefów kuchni, m.in. Ferrana Adrii, Rene Redzepi, Thomasa Kellera, Granta Achatza czy Hestona Blumenthala. O wszystkim pisała na swoim blogu, skąd wziął się jej przydomek Pielgrzymująca Szefowa Kuchni. Obecnie Najat organizuje szkolenia dla kucharzy w zakresie najnowszych technik kulinarnych, wykłada na Uniwersytecie Harvarda w ramach kursu Science and Cooking i jest współwłaścicielką restauracji Souk w Dallas w Teksasie.

Alinea – proces twórczy mistrzów

Działająca w Chicago Alinea to jedna z najlepszych restauracji na świecie. Prowadzona przez wybitnego szefa kuchni Grant Achatza szczyci się trzema gwiazdkami Michelin. Film pokazuje wyraźnie, że wyróżnienie to jest w pełni zasłużone. Unoszące się, wypełnione helem balony z jabłkowego toffi to tylko jeden z przykładów niesamowitej kreatywności kucharzy i projektantów jedzenia z Alinea.

Restauracja Frantzén – 2 godziny w 3 minuty

Prowadzona przez szefa kuchni Björna Frantzéna restauracja Frantzén działa w Sztokholmie w Szwecji. W 2010 roku odznaczona została dwiema gwiazdkami Michelin. Na filmie zobaczyć możecie jak wygląda praca nad przygotowaniem menu degustacyjnego. Zwróćcie uwagę na nazwy i skład serwowanych dań – sporo googlowania potrzebowałam żeby to ogarnąć.

El Celler de Can Roca: VI

El Celler de Can Roca

W zeszłym roku hiszpańska restauracja El Celler de Can Roca zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata. Choć w tym roku zajmuje drugie miejsce, to nadal szczyci się trzema gwiazdkami Michelin, czyli najwyższym kulinarnym odznaczeniem. Restauracja prowadzona jest przez trzech braci, z których każdy odpowiedzialny jest za inny element jej działania. Na filmie zobaczyć możecie wyraźny wpływ na menu najstarszego z braci, Josepa, który jest sommelierem. Film zrealizowany przez UMAMI Video.

Carte Noir na deser

Już samo hasło “paryska cukiernia” brzmi obiecująco, a tutaj mamy cały, słodki film pokazujący powstawanie porcji ptysiów z kremem. Jest różowo, kawowo, ukrowo i pięknie!

Podobne posty

Makaron z CBD, pappardelle o smaku zalewajki, a do tego zmieniający kolor „magiczny eliksir” – to ...
W Łodzi trwa jesienna edycja festiwalu Restaurant Week, która dla nas stała się idealną okazją do ...
Za nami piąta, a zarazem urodzinowa edycja Jemy w Łodzi Food. Było mnóstwo świetnego jedzenia, super ...