78 otwarć w 2022
Sprawdźcie które lokale już odwiedziliście, a o których nie mieliście pojęcia. Jakie gastronomiczne koncepty królowały w tym roku w Łodzi? Podsumujmy ten rok.
Większość z nas zdążyła już zapomnieć o pandemii. Restauracje otwarte bez ograniczeń wreszcie mogły funkcjonować jak należy. Co może pójść nie tak? Sytuacja za wschodnią granicą Polski uderzyła w drugi policzek restauratorów, którzy jej skutki zaczęli mocniej odczuwać po wakacjach. Co chwila słyszymy o zamknięciach lub wstrzymaniu działalności kolejnych lokali. Jednak są też miejsca, które otwierają się mimo tych trudności. Łódzka gastronomia jest silna, ale przetrwa tylko dzięki wam, dlatego pamiętajcie odwiedzać ulubione miejscówki.
Rok pod znakiem bistro, śniadaniowni, cukierni i kręcenia napoletany. Te koncepty dominują wśród nowo otwartych miejsc. Łodzianie mogą zamówić przyzwoitą napoletanę już w wielu restauracjach, przez co pojawiają się też takie serwujące zupełnie odmienne rodzaje pizzy: romana czy nowojorska. Bistro, czyli miejsca kojarzące się z małym i przytulnym lokalem, gdzie zjemy prosto, smacznie i w dobrej cenie. Cukiernie w nowoczesnym stylu, tworzące coraz bardziej wymyślne monoporcje, torty i inne słodkości. Czy właśnie tego rodzaju lokale są ulubionymi przez łodzian? Wśród tych nowo otwartych znajdziecie restauracje inspirowane kuchniami świata, pracownie cukiernicze, pizzerie, bistra, śniadaniownie, kuchnie domowe. Mamy też lokale tematyczne, kulturalne, historyczne, a nawet kontrowersyjne. Zebrałyśmy ich blisko 80, znajdziecie tu też miejsca zahaczające swoim otwarciem o rok ubiegły. Oczywiście bierzemy poprawkę na to, że nowo otwartych lokali może być więcej, a nie o wszystkich wiemy.