Pięć bułek z pięciu butikowych cukierni. Jesteśmy pod wrażeniem poziomu tych wypieków! Przed wami naprawdę mocni truskawkowi zawodnicy.

Sezon na truskawki w pełni. Restauracje szaleją z truskawkowymi daniami, deserami i napojami, a my nie mogłyśmy doczekać się już pachnących drożdżowych bułeczek. Choć dużo większą sławą cieszą się jagodzianki, to na nie musimy jeszcze trochę poczekać. Teraz nastał czas truskawianek i jak się okazało, Łódź robi je doskonale! To niesamowite, że taką prostą rzecz można przygotować na tyle sposobów. Razem z Norbertem Szeferem i Kamilem Piotrowskim z restauracji Ramki spróbowaliśmy pięciu różnych bułek. Według nas każda zasłużyła na pierwsze miejsce.

W środku czy na zewnątrz?

Puszyste, maślane, z truskawkami w środku lub na zewnątrz, z lukrem albo cukrem pudrem, a do tego obowiązkowo kruszonka. Wybrać tę jedyną byłoby naprawdę ciężko, każda cukiernia ma swój własny styl i każdy jest mistrzowski. Zwycięstwo to kwestia gustu. Dlatego każdy z nas musi wybrać bułeczkę najbliższą swojemu sercu. Udało nam się zdobyć bułki od Okruchów, Receptury, bistro sŁodzi, Jemy Kremy i Słodkiej. Natomiast pozostając w butikowym klimacie swoje truskawkowe bułki pieką także CocoArt’s (w soboty i niedziele) oraz Montag. Sprawdźcie czym wyróżniają się te spróbowane przez nas i dajcie znać, która może być waszym numerem jeden.

Jemy Kremy – ul. Jaracza 16
Bułeczka uginająca się od ilości kruszonki i lukru. Była najsłodszym zawodnikiem. Do tego przypominamy, że Jemy Kremy to wegańska cukiernia. Byliśmy pod wrażeniem jak dobra może być bułka przygotowana wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego. Ani trochę nie odbiegała jakością od pozostałych, była wilgotna i pyszna! 
Cena: 13 zł

Bistro sŁodzi – ul. Zachodnia 63
Druga bułka, która truskawki chowa w środku. Bardzo maślana, żółciutka, pięknie zarumieniona i pachnąca. W środku skrywa duże kawałki soczystych truskawek, a na zewnątrz gruba maślana kruszonka i lukier. 
Cena: 7 zł

Słodka – ul. Kopernika 59
Okrąglutka buła wypełniona po brzegi słodkimi truskawkami. Jeśli nie lubicie dużej ilości ciasta, to będzie dla was propozycja idealna. Z wierzchu obsypana cukrem pudrem i spieczoną, chrupiącą kruszonką. 
Cena: 13 zł

Receptura – ul. Zarzewska 21
Teraz coś dla fanów pulchnego ciasta. Ta bułka wpadła nam w oko jako pierwsza, wygląda bardzo apetycznie i za tym idzie także smak. Mięciutkie, dobrze wyrośnięte ciasto w idealnych proporcjach do ilości truskawek i kruszonki. W sam raz do kawy, w której można zamoczyć kawałek bułeczki. 
Cena: 7 zł

Okruchy – ul. Kilińskiego 243A
Druga buła z truskawkami na wierzchu. Najbardziej maślana truskawianka w naszym teście. Już w samym zapachu czuć w niej prawdziwe wiejskie masło, a nawet aromat migdałów i twarogu. Zgodnie stwierdziliśmy, że to bułka jak od babci. W sentymentalną podróż uderzajcie zatem do Okruchów. 
Cena: 7,50 zł

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...