Fot: Quale RestaurantBy poznać wachlarz możliwości i charakter dobrej restauracji nie można ograniczyć się do jednego dania. Co powiecie na zestaw degustacyjny? Może się on składać nawet z 14 pozycji!

Zestawy degustacyjne dają możliwość stworzenia prawdziwej uczty z menu dostępnego w lokalu – w Łodzi, jako jedna z nielicznych, kilkudaniowe sety oferuje Quale Restaurant.  Porcje są nieco mniejsze, niż te standardowe, ale za to mamy szansę spróbować kilku pozycji, również spoza codziennej karty. Kiedy warto skorzystać? Na dobre jedzenie jest zawsze odpowiednia pora, ale to świetny sposób na uczczenie wyjątkowej okazji czy zorganizowanie biznesowego spotkania. Jest jeden warunek – nie wolno się spieszyć. To nie jest zwykła wizyta w restauracji, a bardziej pokaz kulinarny ze skrojonym na miarę menu, dobranymi trunkami i odpowiednią oprawą.

Fot: Quale Restaurant

W Quale do wyboru są zestawy trzy, pięcio i siedmiodaniowe (110/160/210 zł), ale kucharze zaskoczą was jeszcze większą rozmaitością, ponieważ między głównymi pozycjami dostaniecie dodatkowo jednokęsowe kulinarne perełki w postaci amuse buche, oczyszczające kubki smakowe intermezzo, pre dessert czy zwieńczający całość petit four. Łączna liczba dań podczas takiej kolacji może wynieść nawet 14! Choć na menu degustacyjne można zdecydować się na miejscu, lepiej wcześniej zarezerwować miejsce. Co ważne – opcję tasting menu należy zamówić dla wszystkich gości przy stoliku (lepiej pamiętać o tym przez wizytą w lokalu, ponieważ dania muszą być wydawane dla wszystkich jednocześnie). Ile będzie trwała uczta? Do 1,5 godziny w przypadku zestawu trzydaniowego i nawet 3 godzin, jeżeli zdecydujemy się na full opcję. Zaczynamy!

Quale Restaurant

– W jesiennej odsłonie menu króluje las. Korzystamy z sezonu na dziczyznę, sporo jest też warzyw korzennych – zapowiada szef kuchni Szymon Stach. Lubi on zaskakiwać gości Quale, więc na początek mamy tu … przegrzebki z kiszoną kapustą! Nie, oczywiście nie mówimy o jej klasycznej postaci – kapusta występuje tu jedynie jako esencja i chips. Danie główne to wiejska kaczka przyrządzona w czterech różnych formach (to pieczona pierś, rilettes z udek, pasztet z podrobów i sos na bazie wywaru), której towarzyszy wypełniony puree podpłomyk i świerkowa oliwa. Trzydaniowy zestaw zamyka czekolada infuzowana herbatą z akcentami wanilii i lukrecji. To jedna z popisowych propozycji Wojciecha Golica, nowego cukiernika Quale, pasjonata słodkości w ich nowoczesnym wydaniu.

Fot: Quale Restaurant

Macie ochotę na więcej? Pięciodaniowy set jest bogatszy o dekonstrukcję sosu subise do konsystencji zupy z blancmanchem z kasztanów oraz halibuta z salsefią (warzywo jest podawane zarówno w wersji gotowanej, jak i pod postacią chipsów). W wariacji siedmiodaniowej jeszcze raz sięgnięto po dziczyznę.  Zanim dzik trafi na stół Quale najpierw ponad dwie doby leżakuje w przyprawach, a następnie przez trzy tygodnie jest w odpowiednich warunkach suszony (w finale towarzyszyć mu będzie własnego wypieku brioszka i sezonowa dynia). Całości dopełnia agnolotti (włoskie pierożki) podane z mulami i letnią truflą.

Fot: Quale Restaurant

Jest jeszcze jedna możliwość, by skosztować w Quale kilkudaniowego posiłku, w dodatku w atrakcyjnej cenie 96 zł.  Poza daniami z karty, restauracja przygotowuje Special4Set. Przystawka, zupa, danie główne i deser (w porcjach wcale nie degustacyjnych), podane w ten sam elegancki sposób, co inne propozycje lokalu. Aby skorzystać z oferty niezbędna jest jedynie wcześniejsza telefoniczna rezerwacja. W podobne cenie można tu również zorganizować firmową wigilię – przykładowe menu dostępne jest na stronie internetowej i Facebooku.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...