fbpx

Affogato

W pierwszej części parzenie kawy oddaliśmy w ręce specjalistów, w drugiej spróbujemy z pomocą baristek Affogato przygotować równie dobry napar w domu. Zapomnijcie o rozpuszczalnej kawie – dziś w ruch pójdzie kawiarka, dripper i chemex.

JwŁ: Nie zrobimy dobrej kawy bez …kawy. Jak ją wybrać?
Affogato: Warto odwiedzić którąś z łódzkich palarni (np. Jaga Cafe z ul. Rewolucji 1905 r. 44). Możemy tam liczyć na fachową poradę, a przede wszystkim świeżo paloną kawę. Ponieważ ta szybko wietrzeje, nie należy kupować zbyt dużych ilości (szczególnie, jeśli ma być na miejscu zmielona). Nie każdy wie, że kawę dobrze jest przechowywać w lodówce, aby zbyt szybko nie utraciła swych aromatów.

kawiarka

Fot: http://kubekczyfilizanka.blox.pl/html (kawiarka)

W domu nie mamy profesjonalnego ekspresu, ani umiejętności baristy. Jak zbliżyć się do smakowego ideału?
Najprościej będzie z kawiarką, która gwarantuje dobry smak przy niezbyt skomplikowanej obsłudze. Wystarczy wlać wodę do dolnej części, wsypać kawę do środkowej i podgrzać na kuchence. Woda pod ciśnieniem zostaje przepchnięta do górnej części urządzenia i po 10-15 minutach możemy skosztować samodzielnie przyrządzonej kawy.

Większość z nas słyszała o kawiarce, ale dripper i chemex brzmią dość tajemniczo.
W specyfice działania kawiarka przypomina ekspres ciśnieniowy, dripper zaś przelewowy. Na filiżankę nakłada się stożkowate naczynie i filtr przypominający element wspominanego ekspresu przelewowego. Następnie nasypuje się kawę i zalewa gorącą wodą (nigdy wrzątkiem!). Chemex działa analogicznie, z tą różnicą, iż stanowi całość z naczyniem, do którego spływa kawa (wyglądem przypomina nieco klepsydrę).

chemex

Fot: http://chemex.125west.com

Czym od drippera różni się aeropress?
Wracamy znów do techniki ciśnieniowej. Aeropress przypomina dużą strzykawkę do której wsypujemy kawę, zalewamy wodą, a napar pod ciśnieniem wyciskamy specjalnym tłokiem.

Mamy już kawę, ale czym mamy ubić mleko?
Podobnie jak z parzeniem kawy, w domowych warunkach trudno będzie uzyskać konsystencję taką, jaką gwarantuje dysza ekspresu. Najlepiej skorzystać ze spieniaczy do mleka. Mogą mieć postać małego urządzenia na baterie, dzbanka z ręcznym tłokiem lub jego automatycznej wersji. Bez względu na metodę ubijania trzeba pamiętać, żeby mleko było wcześniej podgrzane i tłuste.

spieniacz

Fot: http://www.porcelana24.pl

Na koniec mały kosztorys domowego zestawu do parzenia kawy:
Kawa (100 g) – 8 – 12 zł
Kawiarka – 50 – 200 zł
Dripper – 50 – 100 zł*
Chemex – 150 – 200 zł*
Aeropress – około 150 zł*
Spieniacz na baterie/spieniacz z tłokiem – 20 – 50 zł
Spieniacz elektryczny – 100 – 300 zł
*- dodatkowo trzeba kupić filtry

Podobne posty

Na to otwarcie czekałyśmy długo i niecierpliwie. Od kilku dni możemy już odwiedzać Phở by Lilly Tran ...
Drugi Montag przy Piotrkowskiej Choć nowy Montag przy Piotrkowskiej 111 działa już od jakiegoś ...
Wiosenna edycja Restaurant Week rusza już w środę Restaurant Week w Farina Bianco Z otwarciem ...